Lauantai 28.05.2022
Nimipäivät: Alma
Hämeenlinna
Sadekuuroja
13°C
Tuuli: 1 m/s EEL
 

Juha Reinikainen

Hattulaan-lehden päätoimittaja, media-alan yrittäjä ja urheiluaktiivi.

Varusmiesten loukkaantumiset otsikoissa

Maan merkittävimpiin varuskuntiin lukeutuvan Panssariprikaatin kotikunnassa Hattulassa totuttiin takavuosina paistattelemaan prikaatin tuoman myönteisen julkisuuden valokeilassa. Tämän vuosikymmenen suurin julkisuusmyllytys Panssariprikaatin ympärillä on kohdistunut niinkin hienoon asiaan kuin varusmiesten keskeyttämisprosentin tippumiseen varusmiesten hyvän kohtelun ansiosta. Tähän kohteluun oli sitoutettu niin kantahenkilökunta kuin varusmiesjohtajatkin. Kun viimeksi kuluneita vuosia ovat värittäneet vielä erilaiset maanpuolustukseen liittyvät tasavuosijuhlallisuudet, tuntuvat viimeksi otsikoihin nousseet varusmiesten loukkaantumiset kuin täydellisen kuplan puhkaisulta.

Toukokuussa kuitenkin tapahtui: kahden Panssariprikaatin varusmiehen loukkaantumiset ovat tapahtuneet täysin erilaisissa tilanteissa, mutta olleet yhtä kaikki vakavia. Samoin julkisuudessa, tarkemmin Ylen ohjelmistossa, on kerrottu prikaatissa majoituskäytössä olevien rakennusten sisäilmaongelmista. Kun tätä vielä tarkastelee sitä taustaa vasten, että Puolustusvoimista äskettäin reserviin jäänyt korkea-arvoinen ammattisotilas on syytteen mukaan kohdellut sidosryhmien edustajia törkeästi, näyttäytyy Puolustusvoimat inhimillisesti moniulotteisempana organisaationa.

Nuorille sattuvien tapaturmien yhteydessä tavataan usein muistuttaa, kuinka pleikkari-sukupolven on ymmärrettävä, että oikeassa maailmassa onnettomuudet ovat totta. Puolustusvoimien tiedotteita säännöllisesti seuraavana täytyy myös nostaa esiin se puoli, että tiedottaminen säilyy ikävissäkin tilanteissa varsin nihilistisenä. Reserviläinen kyllä ymmärtää, että sotaharjoituksissa kouluttaudutaan oikeaan sotimiseen, mutta olisiko esimerkiksi vakavan loukkaantumisen yhteydessä kohtuutonta, että kyseinen harjoitus keskeytettäisiin ja tapahtunutta pahoiteltaisiin? Kysyn, en vastaa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.