Keskiviikko 28.02.2024
Nimipäivät: Onni

Tuuli:
 
Avatar photo

Juha Reinikainen

Hattulaan-lehden päätoimittaja, media-alan yrittäjä ja urheiluaktiivi.

Vuosi 2023 näytti vihreältä

Vihreät ei kuulunut eduskuntavaalien 2023 voittajiin, mutta vihreydeksi perinteisesti koettavat ympäristöasiat ovat vuoden aikana olleet pinnalla niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Poliittisesti sitoutumattoman lehtemme tunnusvärinkin mukaisesti heti tammikuussa kunnanjohtaja lupaili lisätietoa Hattulan uusiutuvan energian hankkeista alkaneen vuoden kuluessa.

Ennen kuin näitä hankkeita koskeviin yleisötilaisuuksiin luvatusti päästiin alkusyksystä, lähilehti raportoi olemassa olevasta vihreydestä, kuten kunnan alallaan arvostetuista kauppapuutarhoista, marjaviljelystä ja Lepaan Kampuspuiston jälleen saamasta Green Flag Awardista.

Kesällä vierailtiin tuttuun tapaan Hattula-päivillä ja uuden elämän kesäkahviloiden ansiosta saaneella Hattula-Pirtillä. Voihan ekologisuudeksi laskea senkin, että nautitaan lähimatkailukohteista eikä ajeta markkinameiningin tai kahvikupin takia naapurikaupunkiin. Kesälehtemmekin yhdeksi kantavaksi teemaksi nousi luonto ja ympäristö.

Kun vielä oli iloittu Suontaan kenttäratsastuskilpailujen tunnelmasta, päästiin vihdoin elokuussa kuulemaan aurinkovoimalan hankekehittäjiä. Kunnan elinkeino- ja ympäristöstrategisten tavoitteiden mukaisesti kunnan edustajat lupasivat henkisen ja konkreettisen tukensa hankkeelle ja nyt joulukuussa kunnanhallitus myönsi aurinkovoimalan rakentamisen vaatiman poikkeamisluvan.

Mitä Hattulan kunnanhallitus pienemmässä mittakaavassa muutamaa päivää aiemmin, sitä Dubain ilmastokokous joulukuun puolivälin alla hieman isommissa raameissa, kun Arabiemiraattien Sultan Al Jaberin johtama kokous hyväksyi koko maailman fossiilisista polttoaineista irtautumisen.

Tuulivoimalaa puitiin yleisötilaisuudessa syyskuussa ja hankkeen esittelijät kohtasivat Hattulassa kovaakin kritiikkiä. Ydinkysymys on, mitä ympäristöarvoja edustaa kuitenkin rajallisen käyttöiän omaavien, kenties äänekkäidenkin voimaloiden pystyttäminen yhdelle Hämeen kauneimmista luontoalueista.

Vuoden viimeisen tärkeän viherhankkeen – joulukuusen hankinnan – osalta päätösvalta jää perinteisesti kotitalouksiin eikä yleisötilaisuuksia tarvittane.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.