Sunnuntai 03.12.2023
Nimipäivät: Meri, Vellamo

Tuuli:
 
Avatar photo

Juha Reinikainen

Hattulaan-lehden päätoimittaja, media-alan yrittäjä ja urheiluaktiivi.

Yrittäjäteemasta osallistumisteemaksi

Lokakuun Hattulaan-lehteä lähdettiin tekemään yrittäjäteeman nimellä. Tuli kyllä yritysjuttuakin mutta ennen kaikkea tuntui, että joka juttuun puski läpi jotain yrittäjämäistä ja osallistavaa. Olipa kyse kirkkoherran, kauppiaan tai palveluohjaajan jututuksesta, meininki Hattulassa on nyt eteenpäin suuntaava. Siinä missä viime numerossa kerrottiin Juteinikeskuksen vihkiäisistä, on keskus omittu ripeästi myös käyttöön. Ehkäpä kyse on siis jonkinlaisesta taakan putoamisesta myös toimittajan harteilta. Keskus on valmis eikä se jäänyt kielteisessä mielessä monumentiksi vaan palvelee yhteisöä elävässä elämässä juuri siten kuin oli kaavailtu.

Kunnanvaltuusto kävi lokakuun kokouksessaan tiukan keskustelun kunnan taloudesta. Osavuosikatsaus näytti, että tavoitteista ollaan jäljessä ja viimeistään joulukuun valtuustossa edessä voi olla lisätalousarvion hyväksyminen. Tavoitteena kylläkin on kiriä talous vähintään vähimmäistavoitteeseen loppuvuoden kuluessa.

Yrittäjyys on osallistumista. Tämä tulee aina mieleen niinä ehkä liian harvoina hetkinä, kun kirjoituspöytätyön saa vaihtaa juttujen tekoon. Yrityksissä, palkkatöissä ja harrastuksissa väki väistämättä aina vaihtuu jonkin verran. Silti tätä lehteä nippuun lyödessä tuli mieleen, että todella paljon ihmisiä tapaa vuodesta toiseen ja monelle heistä täytyy omistaa syvä kiitos mahdollisuudesta olla yhdessä tekemässä kehittyvän Hattulan lähilehteä.

Kunnan tulevaisuus riippuu yrityksistä, näin todettiin tämän viikon alussa järjestetyssä Yrittäjäillassa taas monella suulla.  Kun monia tämän lehden juttuja katsoo, yrittäjyyden voi sanoa suurelta osin olevan kykyä paitsi osallistua, myös osallistaa. Ja kun toisaalta kunnan resurssit ovat vähenemässä, korostuu kyky käyttää jäljelle jääviä voimavaroja oikein. Myös tämä, jos mikä kysyy myös julkissektorilta yrittäjämäistä kykyä osallistaa. Siksi voi olla tyytyväinen esimerkiksi Yrittäjäillan kaltaisiin tapahtumiin, joissa yrittäjille annetaan konkreettisia tiedollisia eväitä pärjäämiseen.

Sama sävel on jutuissa, joissa käsitellään kunnan eri hankkeita. Hattulan hämäläisittäin alhainen työttömyysprosentti on varmasti osittain sen ansiota, että kunnassa lähdetään määrätietoisesti töihin myös esimerkiksi nuorisotyöttömyyden kukistamiseksi. Nuorten messut marraskuussa ovat esimerkki yhteisestä halusta kuunnella nuorten tarpeita.

Kuntakeskustan palvelurakenne on mennyt hieman uusiksi. Valintatalon lakkautus tiesi Postin siirtymistä K-supermarketille. Sen tarkemmin taustoja tuntematta voi vain ihmetellä ja jonkin verran ihastella sitä, että kauppiasvetoinen liike pysyy hengissä ja kehittyy. Hattulantien ent. Valintatalon puoli kuntakeskustasta on muutenkin kehittymishaasteen edessä. Tyhjiä tai puolikuntoisia liiketiloja ei vielä ehkä ole riesaksi asti, mutta keskustan kehittämisen yhteydessä tulee varmasti pohdittavaksi myös uudisrakentamisvaihtoehto nyt remontissa olevaa seurakuntataloa ympäröiville tonteille.

Hattula saa toivottavasti uuden terveyskeskuksen. Kun kunta ja Innolink Research selvittivät 50-64-vuotiaiden hattulalaisten mielipiteitä asumisesta ja palveluista, terveyspalvelut ja kauppaliikkeiden palvelut olivat vastanneiden mielestä ensisijaisesti niitä palveluja, joiden ehdottomasti täytyy löytyä läheltä. Mainintoja saivat lisäksi muun muassa rautakauppa ja uimahalli, mutta toisaalta Tiiriö nähtiin niin likellä sijaitsevana, että mittavaa erikoisliikkeiden valikoimaa ei pidetä asumispäätöksen kannalta välttämättömyytenä. Mikäli tätä Parolan kehittämiseen liittyvää tutkimusta pidettäisiin ohjenuorana, keskustaa täydennysrakennettaisiin rivitaloilla, tehtäisiin uusi terveyskeskus ja luotaisiin näin lisämahdollisuuksia myös kaupan ja muun palveluyrittäjyyden kasvulle.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.