Lauantai 15.08.2020
Nimipäivät: Marjatta, Marja, Jaana, Marianna, Marjo
Hämeenlinna
Selkeää
23°C
Tuuli: 1 m/s L
 
lukijalta-blogi

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

Älä yllätä omia

Hattulan kuntalaisten tietoisuus kotikunnan tilasta on kehittynyt viime päivinä enemmän kuin aikoihin. Tästä on kiittäminen taloudentasapainotusryhmän työtä. Esille on tullut monia haasteita, joita kuntalaiset eivät vielä kuukausi sitten välttämättä tiedostaneet.

Nyt on vaarana paniikinomainen tunnelma ja se, että käsitellään yksi asia kerrallaan huomioimatta kokonaisuutta ja varsinkin niiden pitkäaikaisia vaikeasti ennustettavia seurauksia. Mikäli kokonaiskuva tilanteesta on hämärä, päätökset voivat olla seurauksiltaan kohtalokkaita.

Monesti ”paniikinomainen tilanne” saadaan rauhoitettua, kun tosiasiat tiedetään ja tunnustetaan. Siksi onkin hyvä, että ensi viikolla järjestetään kansalaistilaisuus lukion osalta. Muutkin asiat sitä saattaisivat vaatia.

Hattulassa tuskin vallitsee paniikkia, mutta tilanne kuitenkin herättää varsin laajaa paheksuntaa. Huhut päättäjien henkilökohtaisista intresseistä tai keskinäisistä riidoista liikkuvat eivät tilannetta paranna. Toivottavasti niitä ei liikaa levitellä, jotta tulevat vuotemme eivät olisi turhia tappeluita täynnä.

Tilanteessa on nähtävä myös valoisia seikkoja. Kuten aiemmin on tullut todettua, hattulalaisten ennennäkemätön herääminen on hieno asia. Tämä on hyvä alku kohti parempaa huomista. Nyt on aika ottaa oppia ja tehdä asiat jatkossa paremmin.

Kaikissa organisaatioissa on hetkiä, jolloin on tehtävä epämiellyttäviä päätöksiä. Joku aina joutuu päätökset valmistelemaan ja se on osa organisaation työtä sekä johtamista. Johtamisessa on monia periaatteita, joita on hyvä noudattaa.

Yksi varsin keskeinen on, että omia ei kannata yllättää. Jääkiekossa johtava pelaaja voi yllättää maalivahdin, mutta toivottavasti ei kuitenkaan omaa maalivahtia. Nyt Hattulassa tuntuu, että oma maalivahtikin yllätettiin ja naapurinkin aitiossa ihmetellään.

Epämiellyttävien yllätysten välttämiseksi toiminnan pitää olla johdonmukaista ja ennustettavaa. Mikäli yhteisö tulee epämiellyttävästi yllätetyksi, ihmisten epäluulo ja epäluottamus lisääntyy niitä henkilöitä tai organisaatioita kohtaan, joihin heidän tulisi lähtökohtaisesti luottaa.

Perusasioita pitäisi olla, että hyväksyttyä ja tunnettua strategiaa pyritään noudattamaan. Se antaa toiminnalle ennustettavuutta. Strategioita ei ole tarkoitettu kirjoitettavaksi vain sen takia, että se kuuluvat asiakirjabyrokratiaan.

Toki strategiaakin voi ja pitää säätää, jos tilanne niin edellyttää. Strategia on kuitenkin sen verran pitkän ajan suunnitelma, että sitä ei voi muuttaa hetken mielijohteesta.

Hattulan kunnan talousarviossa 2018 vahvistettiin kunnan strategia. Arvomme ovat taloudellisuus, itsenäisyys ja yhteisöllisyys. Toiminta-ajatuksemme: Vireä Hattula tarjoaa mukautuvia palveluita lähellä kuntalaisia. Visiomme: Vuonna 2021 hattulalaisilla on viihtyisä ja turvallinen arki. Samassa yhteydessä mainitaan erittäin hyviä toimintaperiaatteita kuten

 • osallistetaan kuntalaiset päätöksien valmisteluun
 • korkeatasoinen vuorovaikutus
 • kuunnellaan kuntalaisia
 • tuetaan positiivisen ilmapiirin muodostumista

Viestinnän tärkeyskin strategiassa tunnustetaan. Kuntalaisten tietämys kuntansa asioista onkin tärkeää. Parantamalla kuntalaisten tietoutta omasta kunnasta, lisätään niin toiminnan ennustettavuutta kuin kuntalaisten luottamusta tulevaisuuteen. Tämä on tunnustettu Hattulan strategiassa, vaikka sitä ei ehkä nyt ole kovin voimakkaasti noudatettu.

Monet kuntalaiset haluavat tavata kuntapäättäjiä kasvokkain. Voitaisiinko järjestää useamminkin kansalaistilaisuuksia kuin vasta seinän tultua selkää vasten? Kenties esimerkiksi johtavat luottamushenkilöt tai virkamiehet voisivat pari kertaa vuodessa pitää mielenkiintoisen tiedotus- ja keskustelutilaisuuden kunnan tilasta.

Tämän lisäksi he voisivat olla silloin tällöin tavattavissa, vaikka kauppakeskuksen aulassa tai kyläkaupan pihalla (tämä malli on käytössä ainakin Lopella). Taitaa tosin kyläkaupat olla jo lopettaneet, mutta kyllä haja-asutusalueellakin (itse asun) ihmisiä voi tavata – ei tietystikään talvella.

Toki luottamushenkilöt ovat eri vaalien lähestyessä puoluelippujen kanssa tarjoamassa kahvia ja riisipuuroa, mutta näin poliittisesti sitoutumattomana tulee vierastettua niitä tilaisuuksia. Siis omapa on syyni!

Mutta jos he (luottamushenkilöt) seisoisivat siellä Hattula-viirin takana, edustaen ”Hattula-puoluetta”, tilanne olisi jo toinen. Vuoropuhelu yhteisten asioiden hoitamisessa on välttämätöntä. Joskus siinä saa risuja, mutta saattaapa joku joskus kiittääkin – toki aika harvoin. Hyvästä kahvista kuitenkin voi saada kiitosta.

Pekka Järvi

Poliittisesti sitoutumaton hattulalainen

1 kommentti

 1. Kaija Nurmela:

  Kiitos rakentavasta, asiallisesta blogista.
  Toivoisin todella, että Hattula pääsisi tai ainakin pyrkisi
  laajempialaiseen alueelliseen päätöksentekoon mukaan. Kyllä hattulalaisuus säilyy, vaikka oltaisi osa Hämeenlinnaa…

   

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.