Maanantai 15.04.2024
Nimipäivät: Linda, Tuomi

Tuuli:
 
Avatar photo

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

Armijärventien liikenneturvallisuus

Olemme huolissamme, Armijärven kapealla kylätiellä toistuvasti sattuneista läheltä piti tilanteista, joissa toisena osapuolena on ollut autoilija. Jatkuva nopeusrajoituksen ylittäminen ja kahta kaistaa ajaminen aiheuttavat vakavia vaaratilanteita.

Armijärventiellä Nihattulan kohdalla kiitävät usein reipasta ylinopeutta niin linja-autot, koululle lapsiaan kuljettavat vanhemmat kuin vasta kortin saaneet nuoret kuljettajat. Linja-autoyhtiölle kuljettajien reippaasta tilannenopeudesta on valitettu usealta eri taholta, useaan otteeseen, tuloksetta. Linja-autoyhtiön ammattiautoilijoiden välinpitämättömyys liikenneturvallisuudesta tällä tienpätkällä näkyy päivittäisessä ajoturvallisuuden rikkomisessa.

Koska tietä on mahdotonta leventää ja näin ollen taata jalankulkijoille ja pyöräilijöille turvallisuutta tienkäyttöön, niin vaadimme alueella liikkuvien ja asuvien ihmisten puolesta, että Hattulan kunta ja Ely -keskus puuttuvat tähän ”rallipätkään” ennen kuin jotain ikävää sattuu.

Kyläraitilla nopeusrajoitus tulisi olla maksimissaan 30 km/h (nykyinen 40 km/h), ja raitin alussa sekä lopussa sijaitsevat hidasteet on uudistettava. Tällä hetkellä ne ovat aivan liian matalat, niistä voi ajaa jarruttamatta ylitse matalammallakin autolla. Hidasteiden päivittäminen ja korotus sellaisiksi, että niiden kohdalla on pakko hidastaa vauhtia. Lisäksi tieosuudelle toivomme liikennemerkkejä, jotka herättäisivät autoilijat erityiseen varovaisuuteen.

Armijärventien Nihattulan kylän osuus on vanha idyllinen kylänraitti, joka kiemurtelee Armijärven eteläpuolta. Tie on rakennettu vanhan hevosraitin päälle, nostamalla ja levittämällä. Sen varrella olevat vanhat talot ovat samoilla sijoillaan, käytännössä seinät kiinni tien reunassa.

Näkymä Armijärventieltä Armijärvelle talvella 2022.

Nihattulan kylänraitti on erittäin suosittu idyllinen ulkoilureitti. Tietä käyttävät ahkerasti pyöräilijät, koiranulkoiluttajat, hölkkääjät ja hevosharrastajat. Sen varrella sijaitsee suosittu hevostalli, jonne nuoria ratsastajia tulee Sattulasta, Parolasta ja Hämeenlinnastakin asti polkupyörillä. Tie toimii myös koulutienä usealle pienelle alakoululaiselle, jotka matkaavat Nihattulan alakoululle tai sieltä kotiin.

Armijärventien liikenneturvallisuus on ollut jo pitkään suuri huolenaihe. Tie on kapea ja mutkikas ja osassa kohtaa näkyvyys on huono. Tiellä on osuuksia joissa ei ole edes mahdollisuutta pelastautua pientareen puolelle, kun tie on rajattu maantiekaiteella tai talon seinä on lähestulkoon tiessä kiinni.

Tonteilta Armijärventielle liittyminen on hyvin vaarallista, sillä useat pihaliittymät sijaitsevat kohdissa, joissa usein autoilijat ajavat reipasta ylinopeutta ja tilanteet kehittyvät nopeasti
hyvin vaarallisiksi. Tienvarressa asuvilla on maatalousrakennuksia ja saunarakennuksia järven puolella ja tie kulkee näiden välistä.

Jaana Nygren

Nelli Koskinen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.