Tiistai 18.05.2021
Nimipäivät: Erkki, Eero, Eerika, Eerik, Eerikki
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
9°C
Tuuli: 0 m/s LPL
 

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

Haastetta Hattulan päättäjillä

Heti yhtenäiskoulun tilaratkaisun julkistamisen jälkeen Hattulassa käynnistyi vilkas keskustelu ja esitystä ryhdyttiin välittömästi kampittamaan. Osin tämä johtui siitä, että ei tunnettu valmistelu- ja päätöksentekoprosessia.

Kunnanhallitus puuttui tilaratkaisujen valmisteluun. Hallitus ei halunnut kuulla selvityksen laatijoita asiantuntijoina vaan luotti omaan ”asiantuntemukseensa”. Mitenkään perustelematta se käytti otto-oikeuttaan ja hyllytti tylysti tarveselvityksen.

Se pyyhki pöytää asiantuntijoiden töillä, sivistyshallinnon tarveselvityksellä, sivistyslautakunnan päätöksellä ja kunnanjohtajan esityksellä. Olisi päätöksen voinut tehdä tyylikkäämminkin.

Yläkoulun tiloissa on raporttien mukaan rakenne- ja sisäilmaongelmia. Selkeää syytä sisäilmaongelmaan on vaikea osoittaa. Jotkut oppilaat ja opettajat kuitenkin oirehtivat. Kunnan velvollisuus on taata oppilaille ja opettajille terveelliset sekä ajanmukaiset työskentelytilat. Jotain pitää tehdä.

Vanhan koulurakennuksen korjauskuluiksi oli laskettu yli 11 milj. euroa. Tarveselvityksessä uudenlaisilla tilankäyttöratkaisuilla ja uudisrakentamisella kustannusarvio puristettiin 6,8 milj. euroon eli taloussuunnitelmassa varatulle tasolle. Tarveselvityksen laadinnassa tehtiin hienoa työtä.

Hattulalla ei erään päättäjän mukaan ole varaa tähän investointiin, kun terveysasemakin pitää tehdä. Velan määrä kyllä kasvaa. Kommentoija on kuitenkin unohtanut, että terveysaseman palveluntuottaja maksaa vuokraa. Sillä katetaan terveysaseman kulut, eivätkä ne eivät rasita Hattulan taloutta.

Tekojääradan rakentaminen on suoralta kädeltä tyrmätty tarpeettomana. Erillistä tekojäärataa tuskin koskaan rakennetaan Hattulaan sen kustannusten vuoksi. Tekojääradan hukkalämpö voidaan hyödyntää uuden kiinteistön lämmityksessä. Tällä tavoin toteutettuna tekojääradan kulut katettaisiin kymmenessä vuodessa. Harva kunnallinen investointi on näin edullinen.

Keskusteluissa yhtenäiskoulun tilaratkaisut ja kyläkoulujen tarpeet on asetettu vastakkain. Vastakkainasettelu on kuitenkin virheellinen, sillä tilaratkaisusta hyötyvät kaikki hattulalaiset nuoret. Kaikista kouluista tullaan yhtenäiskoulun yläluokille. Kyläkoulujen ylläpidosta on joka tapauksessa huolehdittava.

Joidenkin päättäjien mielestä pieni korjaus vanhoihin tiloihin on mahdollinen. Koulukiinteistö on rakennettu aikana, jolloin oppimisympäristölle asetettiin aivan toisenlaiset vaatimukset kuin nykyisin. Yhtenäiskoulun idea ja edut jäävät tällöin pääosin hyödyntämättä.

Pystytäänkö murto-osalla todellisesta korjaustarpeesta poistamaan ongelmat? Joudutaanko kiinteistön ylläpitoon kuitenkin osoittamaan vuosittain vielä lisää rahaa, jotta tiloissa voidaan toimia? Onko uusi suurempi remontti tai uusien tilojen rakentaminen kuitenkin pian tarpeen? Tällöin investointi menee hukkaan.

Vanha sanonta on, että halvalla ei saa hyvää. Yritämmekö nyt säästää väärässä paikassa? Kannattaisiko kuitenkin investoida hieman enemmän ja saada ajanmukaiset tilat? Niissä käyttökustannuksetkin ovat edullisemmat. Päättäjillä riittää pohdittavaa.

Ihmettelen nykyisen poliittisen johdon negatiivista suhtautumista uudistuksiin. Eikö viranhaltijoiden ja luottamushenkilöitten tehtävänä ole kehittää kuntaa ja kuntalaisten palveluita? Eikö Hattulan pitäisi pysyä ajan kehityksessä mukana eikä pyrkiä vain ylläpitämään vanhoja rakennuksia ja työskentelytapoja?

Ajanmukaiset koulutilat ovat eräs kunnan vetovoimatekijöistä. Se on osaltaan kääntämässä asukasmäärän kehitystä kasvu-uralle. Sen luulisi kiinnostavan kaikkia luottamushenkilöitä.

Kari Ventola (kok.)

Valtuutettu

Hattula

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.