Keskiviikko 28.02.2024
Nimipäivät: Onni

Tuuli:
 
Avatar photo

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

Hämeen Hippoksen tervehdyspuhe suomenhevosen päivänä

Hämeen Hippos ry:llä on alueellisena hevosyhdistyksenä ilo ja kunnia tuoda suomenhevonen tervehtimään teitä sen omana juhlapäivänään. 6.9.2017 Suomenhevosen puhtaan kantakirjan perustamisesta tulee kuluneeksi 110 vuotta.

Suomenhevonen on merkittävä osa 100-vuotisen itsenäisen Suomen historiaa, jälleenrakennusta sekä nykyaikaa. Nykyaikana suomenhevonen toimii urheiluhevosena raviurheilussa ja ratsastuksessa, sekä edelleen perinteitä vaalien työhevosena.

Se soveltuu erinomaisen luonteensa ja työmoraalinsa vuoksi myös hyvin opetus- ja asiakaspalvelukäyttöön, sekä terapiakäyttöön. Suomenhevonen soveltuu maamme olosuhteisiin hyvin, se on terve, vaatimaton ja varmajalkainen. Se on oma puhdas alkuperäisrotu jota ei voi tuoda maamme rajojen ulkopuolelta.

Paikalle on saapunut suomenpienhevostamma Lemmenvalo ratsaillaan 9-vuotias Anni Karhula. Lemmenvalo on 5-vuotias tamma, joka on syntynyt Hattulassa. Sen on kasvattanut ja omistaa Tiina Mononen.

Hattulassa vaikuttanut sukulinja, jota Lemmenvalo edustaa, on tuottanut useita menestyneitä ja pitkäikäisiä käyttöhevosia ja siitoshevosia. Lemmenvalo on monipuolisesti koulutettu, sillä voi ajaa ja ratsastaa ja se on kilpaillut ratsastuksen lajeissa.

Vielä tässä kuussa se tähtää suomenhevosen jalostusarvosteluun, antaen täten panoksensa suomenhevoselle tärkeään jalostukselliseen arviointiin.

Hattula on ja on ollut vilkas hevoskasvatuksen ja harrastamisen kunta. Hattulassa on syntynyt muun muassa ravikuningas Erikasson.

Hattulalaisten kasvattajien ja omistajien ja valmentajien hevoset ovat kautta aikojen menestyneet raviurheilussa ja ratsastuksessa valtakunnallisestikin. Hattula on yksi niistä harvoista kunnista, joissa ratsastusreitit ovat otettu mukaan kaavoituksessa. Hattulassa toimii aktiivisesti monia hevosalan yrityksiä, tarjoten palveluja harrastamiseen. Hevostilat työllistävät myös muun muassa paikallisia rehuntuottajia, koneyrittäjiä, eläinlääkäreitä ja kengittäjiä.

Ollaan yhdessä tänään ylpeitä kansallishevosestamme, suomenhevosesta, kunnioitetaan sen osuutta historiassa ja uskotaan sen vetovoimaan ja ainutlaatuisuuteen myös tulevaisuudessa. Hyvää Suomenhevosen juhlapäivää kaikille.

Teksti on Hämeen Hippoksen tervehdyspuhe “suomenhevonen tulee kylään” -tilaisuudessa Hattulassa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.