Tiistai 11.08.2020
Nimipäivät: Sanna, Susanna, Sanni, Susanne
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
15°C
Tuuli: 3 m/s IPI
 
lukijalta-blogi

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

HANNA JOKINEN: Mistä on hyvä kansanedustaja tehty?

Eduskuntavaaleihin on tätä kirjoittaessani 80 päivää jäljellä. Puolueet tekevät niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin kovasti duunia hyvän vaalimenestyksen eteen.

Jokainen tietenkin tavoittelee kirkkainta kruunua ja sitä parasta palkintoa hyvästä työstään kampanjan päätteeksi, kansanedustajan pestiä.

Monien idearikkaiden vaalitempausten, kalliiden mainosten, omien hyvien näkemysten ja vaalilupausten ohella valitettavan moni ehdokas käyttää myös kovia kyynärpäitä kivutakseen päätöksenteon korkeimmalle tasolle.

Vastustajien haukkuminen, ivaaminen, syyttely ja suoranainen mustamaalaaminen tuntuu olevan valitettavan yleinen tapa tehdä vaalityötä.

Kun valitsee kenen numeron haluaa huhtikuussa lappuunsa kirjoittaa, kannattaa palauttaa mieleen mistä kansanedustajan työssä on kyse.

Kansanedustaja edustaa nimensä mukaisesti kansalaisten ääntä päätöksenteossa. Kukaan kansanedustaja ei saa yksin omia asioitaan läpi, vaan vaikuttamiseen tarvitaan oman ja useimmiten myös laajemmalti muidenkin puolueiden tuki.

Asiat harvoin myöskään toteutuvat täysin muuttumattomasti ja paljolti kyseessä onkin taito tehdä hyviä kompromisseja.

Itseäni äänestäjänä herättäisi miettimään, pystyykö muita kovin sanoin toistuvasti mollaava ja politiikkansa muiden alentamiseen perustava poliitikko tekemään vaalien jälkeen rakentavaa politiikkaa yhdessä haukkumiensa puolueiden ja henkilöiden kanssa?

Jos ei ikinä ole hyvää tai rakentavaa sanottavaa, pystyykö kuitenkin rakentaviin neuvotteluihin ja niihin pakollisiin kompromisseihin.

Myös yhden tai parin asian nimissä kampanjoivat puolueet mietityttävät monia äänestäjiä. Kannattaakin äänestäjänä tutustua myös itse puolueeseen siinä missä kivalta ja hyvältä tuntuvaan ehdokkaaseen.

Loppumaisilleen olevalla hallituskaudella saatiin nimittäin nähdä myös osassa puolueista vahvasti myös ryhmäkurin mahti tiukoissa paikoissa. Niin houkuttelevaa kuin onkin innostua itselle tärkeää asiaa vahvasti ajavasta puolueesta, kannattaa käyttää hieman aikaa selvittämällä millaisia muita linjoja puolueella on.

Jos äänestäjälle tärkeitä ovat vaikkapa vanhusten ja hoitajien asiat ja hän löytää ehdokkaan joka näitä haluaa parantaa, kannattaa silti olla selvillä edes vähän myös vaikkapa siitä millaista ympäristöasioihin, työllisyyteen tai verotukseen liittyvää politiikkaa ehdokkaan puolue ajaa.

Tehdään yhdessä hyvä ja rakentava vaalikevät! Pohjat hyvälle yhteistyölle luodaan keskustelulla, joskus hyvinkin erilailla asioista ajatellen, mutta rakentavasti.

Hanna Jokinen

Eduskuntavaaliehdokas (vas.)

Hattula

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.