Tiistai 18.05.2021
Nimipäivät: Erkki, Eero, Eerika, Eerik, Eerikki
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
10°C
Tuuli: 1 m/s LPL
 

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

Hattula tulevaisuudessa?

Olen istunut Hattulan kunnanvaltuustossa kaikkien kunnanjohtajien – Seppo Ahon, Toivo Seppälän, Jaakko Hannosen, Pekka Oksasen, Martti Puran, Heidi Rämön, Lauri lnnan ja nykyisen Katariina Koiviston – aikana. Tuntuu, että toisaalta taloudelliset ja toisaalta muutospaineet eivät koskaan ole olleet niin suuret kuin tällä hetkellä. En edes suuremmin pyri em. väitettä perustelemaan, mutta yritän kuvitella, mihin olemme seuraavan kymmenen vuoden aikana matkalla. Ehkä kuitenkin kaiken takana on uusien sukupolvien mukanaan tuomat tavat elää toisin, kuin mitä edellinen sukupolvi on pitänyt hyvänä.

Ensinnäkin on todettava, että väestö tulee Suomessa ja sen kunnissa entistä enemmän asumaan taajamissa. Jo nyt on kuntia, joissa 90 prosenttia asukkaista asuu kolmen kilometrin säteellä kuntakeskuksesta. Etelä-Suomessa puhutaan kasvukäytävästä H-H­T-akselista. Lukijasta riippuu, tarkoitetaanko sillä Helsinki–Hattula vai Hämeenlinna–Tampere -akselia.

Joka tapauksessa kasvu tapahtuu etelä–pohjoissuunnassa. Päivittäin ohitsemme kulkee jonkinlaisella kulkuvälineellä 300.000 ihmistä. Melkoinen osa heistä pendelöi kodin ja työ/koulutuspaikan väliä päivittäin. Työpaikat eivät ole enää työpöytäsidonnaisia, josta hyvänä esimerkkinä on eräs suuri kotimainen yritys, joka uuteen toimitaloonsa varaa yhtäaikaiset työskentelytilat vain kolmannekselle työntekijöistään.

Tämän lisäksi tutkijat väittävät, että tulevista uusista työpaikoista 60 prosenttia on työntekijän itsensä perustamia – siis yrittäjävetoisia. H-H-T-akseli tulee muodostamaan kasvualustan tai sanoisinko shakkilaudan, josta asukkaat ostavat mm. palveluseteleillään päivähoidon, terveyspalvelut ja muut vastaavat sieltä, mikä heitä eniten hyödyttää.

Tulevaisuuden kunnista menestyvät ne, jotka keskittyvät huolehtimaan asukkaiden tarpeiden tyydyttämiseen vauvasta vaariin. Hattulalla on tästä lähtökohdasta siis kaikki edellytykset entisestään kehittyä paremmaksi ja paremmaksi asua ja elää.

Edellä olevasta visiosta johtuen olen entistä enemmän alkanut pohtia mm. sitä, mikä olisi kunnan kannalta paras käyttötarkoitus Merven hienolle alueelle: monien mutkien takana oleva miljardiluokan hintainen biopohjainen energiasampo vai pienyrityksiä palveleva yrityspuisto? Tämän linjaaminen olisi nyt varsin ajankohtaista.

Matti Puotila (kok.)

Hattulan kunnanhallituksen pj.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.