Sunnuntai 25.09.2022
Nimipäivät: Kullervo
Hämeenlinna
Pilvistä
9°C
Tuuli: 2 m/s NNE
 
Avatar photo

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

HATTULAN PERUSSUOMALAISET: Hattula haasteiden edessä

Hattula, kuten kaikki muutkin kunnat, on suurten haasteiden edessä. Ensi vuoden alussa hyvinvointialueet aloittavat toimintansa. Kunnan palveluista, budjetista ja henkilöstöstä lähes kaksikolmasosaa siirtyy hyvinvointialueelle.

Siirron valmistelu vaatii paljon kunnan henkilöstöltä, sillä muutoksen valmistelun lisäksi on hoidettava päivittäiset tehtävät, suunniteltava jäljelle jäävän kunnan toimintaa sekä uudistettava mm. hallintorakenteet.

Uudistuksessa kunnan verotulot vähenevät, mutta velat ja vastuut kunnan tekemistä investoinneista jäävät kuntaan. Tulevaisuudessa taloudellinen liikkumavaramme pienenee huomattavasti. Koronan jälkeen maamme talous oli elpymässä, mutta Ukrainan sota muutti tilanteen. Talouden kasvun ennustetaan taittuvan ja kustannuksethan ovat jo nousseet merkittävästi. Tämän vuoden budjetin pohja pettää kustannusten kasvun vuoksi, eikä heikko kansantalouden kehitys kasvata verotuloja.

Hattulassa on runsaasti hyviä ideoita toteutettavaksi, mm. palveluiden kehittämiseksi tarvitaan investointeja ja esimerkiksi rakennukset vaativat korjaamista, joka osaltaan lisää kustannuksia. Kunnan on kannettava myös oma vastuunsa Suomen hallituksen asettamista ilmastopoliittisista tavoitteista. Koska emme haluaisi jättää tuleville sukupolville isoa velkataakkaa, mahdollisuutemme näiden kaikkien hyvien asioiden toteuttamiseen ovat jatkossa entistä rajallisemmat.

Järkevään talouden hoitoon on nyt kiinnitettävä erityistä huomiota, jotta emme velkaantuisi liikaa. Investointitarpeet on arvioitava tarkasti ja ne on laitettava tärkeysjärjestykseen. Tulopohjaa on myös pyrittävä laajentamaan. Juuri perustetun kehitysyhtiön pitää päästä nopeasti tulokselliselle polulle.

Kunnan kustannusrakenteita on pyrittävä keventämään ja toimintoja tehostamaan jatkossakin. Konkreettisesti tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Pappilannimen kiinteistöstä tulee luopua valtuuston tekemän päätöksen mukaisesti. Kyseisessä kiinteistössä sijaitsevien toimintojen siirtäminen Parolaan tulee toteuttaa toiminnallisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla.

Hattulan Perussuomalaisten valtuustoryhmä

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.