Sunnuntai 14.04.2024
Nimipäivät: Taito

Tuuli:
 
Avatar photo

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

HATTULAN PERUSSUOMALAISET: Hattulan palveluverkko luottamushenkilöiden jatkovalmisteluun

Päättäjille esitelty Hattulan kunnan palveluverkkosuunnitelmaluonnos on laadittu viranhaltijatyönä. Kunnanvaltuusto, kunnanhallitus eivätkä lautakunnat ole päässeet asettamaan palveluverkon kehittämiselle tavoitteita.

Hattulan Perussuomalaiset katsoo, että Palveluverkko pitää rakentaa palvelemaan kunnan strategisia tavoitteita. Kuntastrategian pohjalta tulisi tarkastella tarkemmin palvelutarjontaa alueellisesta, väestöryhmittäisestä ja ikäryhmittäisestä näkökulmasta.

Kunnan tarjoamia palveluja tulisi käsitellä luonnoksessa esiteltyä yksityiskohtaisemmin. Lakisääteisen palvelutarjonnan lisäksi tulisi käsitellä kunnan omassa päätös- ja harkintavallassa olevat palvelut ja niihin liittyvät sekä fyysiset että digitaaliset palveluverkot. Siitä puuttuvat niin ikään mm. liikuntapalvelut, kulttuuri- ja kirjastopalvelut, nuorisopalvelut sekä nykyisin tärkeät kestävä kehitys ja kierrätys.

Kouluverkko on nykyisin kunnan tärkein palveluverkko ja se onkin luonnoksessa esitelty perusteellisesti. Luonnoksessa muut palvelut on mainittu, mutta niitä ei ole käsitelty tarkemmin, kuten olisi tarpeen. Nekin vaikuttavat kunnan kiinteistöjen tarpeeseen ja käyttöön. Mielestämme kouluverkkoselvitystä pitää laajentaa aidosti koskemaan myös hallinto-, elinvoima- sekä työvoimapalveluiden tila- ja sijoitustarpeita.

Kuntien talouden ennustetaan jatkuvan kireänä. Investoinnit on mitoitettava taloudellisen kantokyvyn mukaan. Mikäli uusinvestointeja tehdään, on ratkaistava myös mm. käyttämättä jäävien kiinteistöjen aiheuttamat taloudelliset rasitteet. Jotta linjauksia palveluverkon rakenteesta voidaan tehdä, tarvitaan laskelmat vaihtoehtojen taloudellisista vaikutuksista.

Palveluverkkosuunnitelman laatimisen jatkotyö tulisi antaa luottamushenkilötyöryhmän jatkovalmisteltavaksi. Kouluverkon kuten muidenkin palvelujen osalta työryhmän tulee valmistella eri vaihtoehtojen pohjalta esitys kunnanhallitukselle ja kunnanvaltuustolle Hattulan palveluverkoksi 2030.

Hattulassa 2. pnä toukokuuta 2023,

Hattulan Perussuomalaiset ry

Valtuustoryhmä

Pasi Niemi

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.