Tiistai 18.05.2021
Nimipäivät: Erkki, Eero, Eerika, Eerik, Eerikki
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
9°C
Tuuli: 0 m/s LPL
 

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

Hattulan vetovoima kuntoon

Maakunnan päättäjät ovat ihmetelleet maakunnan elinvoiman häviämistä. Talous ei ole kasvanut ja väestö vähentynyt. Myös Hattulan vetovoima on hiipunut.

Ihmiset muuttavat työpaikkojen perässä yliopistokaupunkeihin. Hämeessä on ammattikorkeakoulu, mutta se ei tässä kilpailussa ole pystynyt turvaamaan maakunnan elinvoiman kehitystä. Päättäjien pitää nyt miettiä, minkälaisia toimenpiteitä tarvitaan maakunnassa elinvoiman vahvistamiseen.

Hamkin Lepaan yksikkö on tärkeä kunnan ja Tyrvännön elinvoiman kehittämisen kannalta. Siitä on toivottu paikallisen kehityksen veturia. Toisin on käynyt. Lepaalle kaavoitetut tontit eivät ole menneet kaupaksi.

Hattula on asuinkunta, josta käydään töissä muualla. Tällöin on tärkeää, että palvelut toimivat ja muuttajille on tarjolla erilaisia, laadukkaita tontteja. Nykyinen tonttitarjonta mahdollistaa Hattulan kasvun.

Kaupan peruspalvelut löytyvät Parolasta. Muutaman kilometrin päästä Tiiriöstä löytyy myös erikoiskaupan palveluta. Viihtyisyyden kannalta Parolan keskusta on ongelma. Siellä on liikaa rapistuvia rakennuksia. Rakennuslautakunnan olisi pitänyt jo kauan sitten puuttua rakennusten huonoon kuntoon.

Parolan keskustan elävöittämistä on ideoitu. Se vaatii kuitenkin muutoksia asemakaavaan. Nyt pitääkin nopeasti käynnistää Parolan asemakaavan ajantasaistaminen. Katinalan alue voi odottaa. Kestää silti vuosia ennen kuin uudet suunnitelmat uusine rakennuksineen, palveluineen ja istutuksineen ovat valmiit.

Sivistystoimessa on investoitu varhaiskasvatus- ja kouluverkkoon. Opetuksessa on ensimmäisten kuntien joukossa panostettu uuteen teknologiaan. On siirrytty yhtenäiskouluun. Nykyaikaisen opetuksen ja oppimisen edellytykset ovat hyvät.

Terveydenhuollon palvelut ovat Pihlajalinnan toimesta olleet hyvin hoidetut. Hoitoon on päässyt nopeasti. Hammashuollon palvelut ovat kunnan järjestämää toimintaa. Hoitoon pääsyn jono on ollut vaikeaa. Perusturvan pitää parantaa palvelun laatua.

Yleisesti ottaen monet asiat ovat hyvin Hattulassa. Paljon on myös parannettavaa. Uskon, että kuntalaiset ja päättäjät yhdessä pystyvät saamaan Hattulan vetovoiman kilpailukykyiseksi.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola puolusti veroprosentin nostoa ja piti vaikeasti ymmärrettävänä joidenkin valtuutettujen linjaa, jossa ensin vaaditaan lisää palveluja ja sitten vastustetaan verojen nostoa.

Kari Ventola

Valtuutettu, maakuntahallituksen jäsen (kok.)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.