Lauantai 28.05.2022
Nimipäivät: Alma
Hämeenlinna
Sadekuuroja
13°C
Tuuli: 3 m/s EEI
 

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

Heikkoa asioitten valmistelua

Päätös yläkoulun uuden rakennuksen sijainnista vaikuttaa koulutoimeen vuosikymmeniä. Siksi se pitää valmistella kunnolla. Eri vaihtoehtojen sekä toiminnalliset että taloudelliset vaikutukset on otettava huomioon. Laadukas päätös voidaan tehdä vain tosiasioihin tukeutuen.

Asian valmistelu ja käsittely on ollut haparoivaa ja poukkoilevaa. Pitkän luottamushenkilö- ja työurani aikana en ole aiemmin tavannut näin heikosti valmisteltua esitystä.

Kunnanhallitus käytti viime syksynä Parolan uuteen koulukampushankkeeseen otto-oikeuttaan. Se teki päätöksen, että hankesuunnitelmavaiheessa selvitetään sijoituspaikoista Parolan koulun kiinteistö, yhtenäiskoulun viereinen tontti sekä Juteinikeskuksen alue. Työtä varten asetettiin työryhmä. Selvitystä ei kuitenkaan laadittu.

Käsittelyn jatkuessa sivistyslautakunta äänesti sijoituspaikaksi Parolan koulun läheisen metsätontin. Tekninen lautakunta taas hyväksyi äänestyksen jälkeen puheenjohtajan äänellä sijoituspaikaksi Parolan koulun opettajien paikoitusalueen.

Kunnanhallitus päätyi yllättäen esittämään täysin uutta vaihtoehtoa, Juteinin koulun hiekkaparkkialuetta ja/tai Mierolanpellon peltoaluetta. Valtuuston käsittelyssä ajatuksena oli yläkoulun, ja visioissa myöhemmin ehkä lukionkin, sijoittaminen Juteinin koulun yhteyteen.

Koska eri sijoitusvaihtoehtojen etuja ja haittoja ei ollut etukäteen selvitetty, valtuutetut eivät voineet tehdä päätöstään tosiasioihin nojautuen. Hiekkaparkin on kerrottu olevan tarpeeseen nähden liian pienen. Sijoittamalla osan tiloista hiekkaparkille ja myöhemmin tilojen laajentaminen Mierolan pellon asuinalueen toiselle puolelle hajottaa pahasti koulun toiminnan.

Kunta voisi myös ostaa yksityisiltä koulun vierestä pari tonttia ja kaavoittaa ne koulun käyttöön. Onko kunnanhallitus valmis ottamaan uutta velkaa ja ostamaan maata? Keväällä se halusi lopettaa lukion taloussyistä. Onko talouden linja muuttunut? Paljonko kaavoitus valituksineen ottaa aikaa?

On koulurakennuksen paikka mikä tahansa, niin liikennejärjestelyt ovat haastavia. Mierolanpellon katualueita ei ole suunniteltu näin suuria liikennemääriä varten. Viheralueet jouduttaneen muuttamaan pysäköintialueiksi ja kevyen liikenteen väyliksi. Alueen viihtyvyys kärsii. Asukkaat tuskin ilahtuvat siitä.

Kun sijoitus päätetään lopullisesti valtuustossa, on eri vaihtoehtojen vertailu esitettävä valtuustolle. Jos sijoitusratkaisujen ongelmat nousevat suuriksi, onko kunnanhallitus valmis esittämään sijoituspaikan vaihtamista? Vai toteaako se, että valtuusto on asian jo päättänyt. Rakennus runnotaan alueelle ongelmista ja kustannuksista huolimatta.

Nykyisten tilojen sisäilmaongelmien vuoksi aikataulu on tiukka. Siitä huolimatta näin isoja päätöksiä ei pidä tehdä ”Musta tuntuu hyvältä”-periaatteella. Kunnanhallitus vastaa asioitten valmistelusta valtuustolle. Ihmetystä herättää, että se ei pitänyt kiinni edes omasta päätöksestään ja edellyttänyt kunnollista sijoituspaikkojen vertailua. Tällöin päätös olisi voitu tehdä asiapohjalla.

Valtuutetut kaipaavat asiapohjaan nojautuvaa kunnollista valmistelua. Ilman sitä ei voida tehdä kuntalaisten edellyttämiä laadukkaita päätöksiä.

Kari Ventola

Valtuutettu (kok.), konsultti (eläkkeellä)

1 kommentti

  1. Helena Tarvainen:

    oNKO SEURAKUNTAKESKUSEN SUUNNITTELUN YHTEYDESSÄ UNOHTUNUT KEVYENLIIKENTEEN VÄYLÄN JATKE ALIKULKUTUNNELILTA PAROLANTIELLE?
    TIEDOITUS AINAKIN ON PUUTTEELLISTA!.

     

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.