Keskiviikko 28.02.2024
Nimipäivät: Onni

Tuuli:
 
Avatar photo

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

Hyvinvoiva mieli on kiitollinen

Viime aikoina olemme lehdistä lukeneet, miten paljon surullisia asioita ympärillämme tapahtuu. Päivittäin seuraan uutisvirtaa ja erityisesti lapsiin kohdistuvat epäoikeudenmukaisuudet saavat sydämeni huutamaan ja suremaan.

Toisinaan huomaan uppoutuneeni näihin tummiin vesiin liiaksi ja ajatus siitä, että maailman epäoikeudenmukaisuuksia ei voi muuttaa, on kuin suuri aalto, joka painaa pinnan alle syvyyksiin. Sitten kuitenkin muistan vanhan viisauden:

”Opettele tunnistamaan ne asiat, joihin voit vaikuttaa ja joihin et voi vaikuttaa ja opi erottamaan nämä kaksi asiaa toisistaan.”

Yhtäkkiä olenkin pinnalla ja ymmärrän olla uskollinen siinä, mitä tällä hetkellä haltuuni on uskottu. Olen valtavan kiitollinen tästä etuoikeudesta olla vaikuttamassa oman kotikuntani asioihin ja sydämeni haluaa olla edistämässä ihmisten arjen hyvinvointia.

Mitä sitten on hyvinvointi? Ajattelen, että hyvinvointi alkaa ensisijaisesti ihmisen mielen ajatuksissa. Hyvinvoiva mieli on kiitollinen. Kiitollinen pienistäkin asioista. Terapeutti Tommy Hellsten kirjoittaa muutama kuukausi vaimonsa äkillisen poislähdön jälkeen.

”Kun ihminen lakkaa samastumasta olosuhteisiin ja hyväksyy ne mitkä nyt ovat, hän alkaa kokea kiitollisuutta ja tietää, että kaikki on hyvin.”

Helposti voisi ajatella, että ajatuksessa on kyse naiivista todellisuuden pakoilusta. Mutta uskon, että silloin kun ihminen ei valitse antaa olosuhteiden määritellä minuuttaan ja sisintään, on ajatuksen tasolla mahdollista nousta myös vaikeiden asioiden yläpuolelle. Olen nähnyt tämän tapahtuvan ihmisille ja se on mahdollista jokaisen meidän kohdallamme.

Kun mieltään täyttää kiitoksella, on siellä vähemmän ja vähemmän tilaa katkeruudelle ja negatiivisuudelle. Miksi harjoitella tätä? Koska kiitollisuus ruokkii toivoa ja toivo antaa luottamusta siihen, että elämä kantaa! Mikä sinut saa tänään kiitosmielelle?

Elise Oikari

KD:n kunnanvaltuutettu, sivistyslautakunnan jäsen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.