Sunnuntai 13.06.2021
Nimipäivät: Raili, Raila
Hämeenlinna
Selkeää
18°C
Tuuli: 8 m/s PL
 

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

Juteini ja lukio

”Suo, kuokka ja Jussi”- periaatteella tämä soinen, Euroopan koillisnurkkaisin ja pallomme väestöllisesti pohjoisin maa on 100 vuodessa nostettu maailman parhaaksi.

1810 Juteinin Arvon mekin ansaitsemme -runon tarkoituksena oli kohottaa kansallista itsetuntoa ja lisätä arkisen työn eettistä kunnioitusta.

Sanoista ilmenee talonpoikaiset päämäärät ja usko oppineiden sivistykselliseen merkitykseen.

Sodissamme “hengen voimalla” ainoana maailmassa pysäytimme suurvallan suurhyökkäksen.

Sotiemme jälkeen “kansallisilla talkoilla” hoidettiin 430.000 evakkoa, perustettiin 100.000 tilaa, hoidettiin 90.000 kaatuneen omaiset  ja 200.000 haavoittunutta, vietiin sotakorvauksena Neuvostoliittoon laivoja 30 km ja tarvikkeita 375.000 junavaunullista! Maamme vauraustaso oli noin kymmenesosa nykyisestä.

Ylläolevien kokemustemme perusteella on nykyisessä kapitalistisessa maailmassamme hyvä muistaa Napoleonin toteamus. Henki suhtautuu materiaan kuin 3:1!

Hattulan johto on ällistyttävästi esittänyt maakunnan parhaita tuloksia (STT:n vertailussa 1., Ylen arvostelussa 2. maakunnassa) saavuttaneen Parolan lukion lakkauttamista.

Hyvään johtamiseen kuuluu vaihtoehtojen pohdinta. Mitkä ovat ne kaksi muuta vaihtoehtoa taloudelliseen ongelmaan  laskelmineen? Myös ne on syytä tuoda julkisuuteen.

1810 – 200 vuotta sitten – Hattulan Juteini:

Opin tiellä oppineita

Suomessa on suuria,

Väinämöisen kanteleita (mm Nokia)

täällä tehdään uusia

valistus on viritetty,

järki hyvä herätetty.

Entä tänään Hattulassa?

Kysyy,

Matti Savonjousi

Hattula

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.