Torstai 26.05.2022
Nimipäivät: Minna, Vilma, Miina, Mimmi, Vilhelmiina
Hämeenlinna
Sadekuuroja
10°C
Tuuli: 2 m/s I
 

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

KARI VENTOLA: Elinvoimaa kehittämään

PK-yritykset ovat kuntien elinvoiman moottori. Myydessään tuotteita ja palveluita kunnan ulkopuolelle, ne vaurastuttavat kotikuntaansa. Yritykset maksavat pääoma- ja kiinteistöveroa. Kunnalle merkittävämmät ovat yritysten työllistämien henkilöiden maksamat tuloverot. Valtio hyötyy myös yritysten tilittämistä liikevaihtoveroista.  

Yrittäjät ovat arvioineet kyselytutkimuksessa Hattulan kuntaa yrityksen sijoituspaikkana sekä kunnan yritysmyönteisyyttä ja palveluhenkisyyttä. Sen mukaan Hattulalla on paljon parannettavaa.

Heikot arvosanat eivät yllätä. Tällä vaalikaudella kunnanhallitus halusi muuttaa kehittämispolitiikan suuntaa. Kehittämisjaostoon valittiin vain luottamushenkilöitä. Yrittäjät ja muut sidosryhmien edustajat pudotettiin pois. On selvää, että tämä linjaus näkyi myös toiminnan tuloksissa. Vähitellen yhteydenpitoa sidosryhmiin lisättiin.

Hattulalaiset yritykset ovat tilastojen mukaan hakeneet varsin vähän kehittämistukia. Nyt kehittämismahdollisuudet ovat merkittävästi paranemassa. Kanta-Häme on saamassa tuntuvasti suuremman määrärahan aluekeittämiseen.

Kannan huolta tuen ohjaamisesta hattulalaisten yritysten käyttöön. Seudulliset kehittämisyhtiöt, korkeakoulut ja suuret yritykset osaavat hakea ja käyttää tukia.  Hattula ei ole mukana seudullisessa elinkeinoyhtiössä. Meillä ei myöskään ole kunnallista elinkeinoasiamiestä, joka voisi auttaa yrityksiä hankkeiden rakentamisessa ja tuen hakemisessa.

Kuntaan on valittu elinvoimajohtaja. Hänen johdollaan joudumme ratkaisemaan, miten järjestämme yritystemme kehittämispalvelut. Menemmekö osakkaaksi johonkin yhtiöön? Ostammeko palveluita eri tuottajilta? Palkkaammeko oman henkilön?

Laitetaan lisää virtaa elinvoiman moottoriin! Nyt on kehittämisen paikka.

Kari Ventola

Hattulan Hyväksi 2020

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.