Torstai 26.05.2022
Nimipäivät: Minna, Vilma, Miina, Mimmi, Vilhelmiina
Hämeenlinna
Pilvistä
13°C
Tuuli: 1 m/s E
 

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

KARI VENTOLA: Johtaako Hattulaa kukaan?

Monen valtuutetun mielestä Hattulan päätöksenteko on tällä kaudella ollut sekavaa ja poukkoilevaa. Usein esitykset ovat muuttuneet matkan varrella. Päätöksiä on pitänyt myös korjata jälkikäteen. En muista päätöksenteon koskaan olleen näin sekavaa.

Viranhaltijoita moititaan jatkuvasti. Jopa määräysten ja valtuuston päätösten noudattamisesta tulee moitteet. Kiitosta ja kannustusta ei jaeta.

Pelkkä moittiminen ei vie asioita eteenpäin. Kunnanhallituksen tulee käynnistää toimenpiteet päätösten ja ohjeiden muuttamiseksi, jos ne eivät ole ajan tasalla.

Kunnissa hallituksen puheenjohtaja johtaa poliittista päätöksentekoa. Hattulassa tämä on välillä unohtunut ja on sekaannuttu päivittäiseen toimintaan.

Potkuilla on uhattu johtavia viranhaltijoita, vaikka hallintosäännön mukaan asia kuuluu valtuustolle. Kunnanhallituksen johtamistapa on luonut pelkoa ja epävarmuutta. Moittiminen heikentää henkilöstön työmotivaatiota ja aikaansaannoksia.

Ei ole mikään ihme, että tilanne johtavien luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden välillä on tulehtunut. Viranhaltijat ovat joutuneet torjumaan esitettyjä laittomuuksia ja puolustamaan asemaansa. Paljon aikaa on jouduttu käyttämään keskusteluihin, ongelmien selvittelyyn, lausuntoihin ja valituksiin. Se on pois normaaleista työtehtävistä, eikä mitenkään hyödytä kuntalaisia.

Huonosta työilmapiiristä kärsivät myös kuntalaiset. Hattulan palveluiden kehittäminen on pysähtynyt. Tilanne on poikinut myös työsuojeluilmoituksia. Valtuuston tiedonsaanti tapahtumista on osoittautunut yllättävän vaikeaksi. Asiaa on viivytetty hallituksessa pitkään. Mielestäni missään organisaatiossa ei pidä hyväksyä työpaikkakiusaamista.

Yhteistyö kunnanhallituksen ja valtuuston välillä ei myöskään ole paras mahdollinen. Vuoropuhelua ei valtuustokaudella juuri ole ollut. Tärkeitä päätöksiä, kuten talouden tasapainottaminen, lukion lakkauttaminen ja yläkoulun sijainti, yritettiin viedä kiireellä jyräämällä läpi. Valtuusto päätti kuitenkin toisin kuin kunnanhallitus esitti.

Tällaisessa työilmapiirissä on vaikea toimia. Kunnanjohtaja katsoikin parhaimmaksi ryhtyä kehittämään omaa osaamistaan ja lähtee opiskelemaan.

Mielestäni valtuuston pitää ryhtyä kiireesti selvittämään, miten ongelmat ratkaistaan.

Kari Ventola (kok.)

Yrityskonsultti (eläkkeellä)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.