Lauantai 28.05.2022
Nimipäivät: Alma
Hämeenlinna
Pilvistä
12°C
Tuuli: 1 m/s EI
 

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

KARI VENTOLA: Yhdessä parempia päätöksiä

Demokratiassa jokaisella päättäjällä on asiasta oma kantansa. Enemmistön kanta tulee yhteiseksi päätökseksi. Jotta päätös olisi hyvä ja kunnan edun mukainen, se pitää ensin valmistella huolellisesti. Normaalisti virkamiehet esittelijöinä valmistelevat esitykset. Heidän tehtävänään on tuoda esille päätökseen vaikuttavat tosiasiat.

Kunnan hallintosääntö ohjaa kunnan sisäistä toimintaa. Se tukee demokraattista päätöksentekoa. Se määrittää, mikä luottamuselin (valtuusto, hallitus, lautakunta) tekee päätöksen. Esityksen ja päätöksen on oltava lain, asetusten ja määräysten mukainen. Päätöksen tulisi tukea myös kunnan strategisia ja toiminnallisia tavoitteita.

Luottamushenkilön tulee pystyä muodostamaan oma käsityksensä asiasta. Esittelytekstissä ja liitemateriaalissa on käsiteltävä riittävän laajasti päätöksen toiminnallisia, laadullisia, taloudellisia yms. vaikutuksia. Nykyisin pitänee arvioida myös vaikutuksia ilmastoon.

Tällä valtuustokaudella kunnanhallituksen asioiden valmistelu on ollut puutteellista. Esittelyteksti yhtenäiskoulun rakentamispaikasta oli todella heikko: ”Asemakaavoituksen yhteydessä on muodostunut käsitys, että Parolan yhtenäiskoulun tilatarve pystytään toteuttamaan kaikkinensa Juteinin koulun hiekkaparkkipaikalle edellyttäen, että voidaan toteuttaa kaksikerroksinen rakennus.”

Kaikki faktat ja tarpeelliset lisäselvitykset puuttuivat. Yhtenäiskoulun rakentaminen maksaa miljoonia ja päätös vaikuttaa vuosikymmeniä. Ei sitä voi tehdä näin vajailla tiedoilla. Haluttiinko valtuutetut panna toimimaan vain kumileimasimina ja päättämään laput silmillä?

Kunnanhallituksessa pitää edellyttää parempaa asioitten valmistelua. Onneksi kunnanhallituksen enemmistö äänesti asian pöydälle. Tällainen päätösesitys viestii demokratian ja valtuuston roolin aliarvioinnista. Valtuutetuilla on monipuolinen osaaminen ja kokemus useilta elämän aloilta. Se pitää saada hyödynnettyä Hattulan päätöksenteossa.

Lautakuntien, hallituksen ja valtuuston puheenjohtaja päättää johtamansa kokouksen esityslistasta. Hänen tehtävänään on valvoa, ettei puutteellisesti valmisteltuja asioita edes oteta käsittelyyn. Sillä tavoin parannetaan päätöksenteon laatua.

Valtuuston puheenjohtajat ovat läsnä kunnanhallituksen kokouksissa. Heillä on poliittinen vastuu siitä, että valtuustoon tulevien esitysten valmistelu hoidetaan kunnolla.

Kari Ventola (kok.)

Rivivaltuutettu

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.