Lauantai 28.05.2022
Nimipäivät: Alma
Hämeenlinna
Pilvistä
12°C
Tuuli: 1 m/s EI
 

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

Kitketään korruptiota ja vahvistetaan demokratiaa

Salla Nazarenkon toimittaman Korruptio Suomessa (Into) -kirjan mukaan Suomen kuva korruptoitumattomana maana on vääristynyt. Sen mukaan käsitys korruption vähäisyydestä perustuu niin sanottuun CPI-indeksiin, joka ei ota lainkaan huomioon rakenteellista korruptiota. Kirjan mukaan CPI:n harhainen korruptiokäsitys jarruttaa korruption kitkemistä Suomessa. Mitään ei tehdä, kun ajatellaan, että kaikki on hyvin.

Rakenteellisen korruption kitkentään on kiinnitettävä nykyistä enemmän huomiota. Korruption tutkintaan tarvitaan lisäresursseja, toimivat ilmoituskanavat on luotava ja ilmoittajan suojaa vahvistettava. Vaikenemisen kulttuuri on murrettava.

Suomalaista demokratiaa on vahvistettava. Jako pienpuolueisiin ja eduskuntapuolueisiin on lopetettava. Jokaiselle eduskuntavaaleihin osallistuneelle, puoluerekisteriin merkitylle puolueelle tulisi taata parlamentaarinen edustus. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että mikäli puolue ei saa vaaleissa yhtään edustajaa läpi, saisi puolue silti yhden kansanedustajan paikan sitä lähimpänä olleelle tai puolueen puheenjohtajalle. Puolueiden tai ehdokkaiden kannattajakorttikeräykset on mahdollistettava verkossa. Kansalaisaloite.fi on tähän valmis ja toimiva alusta.

Kansanedustajien istuminen monilla palleilla on kiellettävä ja kansanedustajien on edustettava ennen kaikkea Suomea. Kansanedustajien ei pidä istua kuntien eikä maakuntien päättävissä elimissä. Europarlamentaarikotkaan eivät voi osallistua kansalliseen päätöksentekoon.

En usko, että ketään tavallista ja tolkullista suomalaista haittaisi, jos kaikki Suomen rekisteröidyt puolueet olisivat tasavertaisesti edustettuina esimerkiksi sanomalehdissä ja puheenjohtajien tv-tenteissä sekä muissa vaalipaneeleissa. Miksi kommunistien, liberaalien, feministien tai vaikka piraattien puheenjohtajat eivät saisi haastaa samassa ohjelmassa istuvia vallanpitäjiä? Eikö se ole demokratian tarkoitus? Miksi paikallinen sanomalehti ei voisi taata puolueiden mielipidekirjoituksille näkyvyyttä tasapuolisesti? Jokaiselle puoluerekisterin puolueelle kolumnipaikka kerran viikossa ja pulinat pois? Mikä estää?

On aika herätä. Medioilla on vapaus toimia, mutta uskallus puuttuu. Tässä maassa on paljon pielessä, jos moraalisesti ja oikein toimimista joutuu pelkäämään. Todellisia demokratian ystäviä ovat ne, jotka puolustavat myös muiden kuin omiensa oikeutta saada sanomansa kuuluviin, vaikka se tarkoittaisi haastajaa omille ajatuksille.

Kimmo Kautio

Kansanedustajaehdokas (TL.)

Hämeenlinna

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.