Maanantai 15.04.2024
Nimipäivät: Linda, Tuomi

Tuuli:
 
Avatar photo

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

KUNNAN KUULUMISET: Hattulan pitää olla kiinnostava maalaiskunta

Hattula, muiden kuntien ohella, on suurten muutosten edessä. Reilun vuoden päästä voimaan tuleva sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus muuttaa kunnan tehtäviä ja organisaatiota. Hyvinvointialueelle menee merkittävä osa kunnan palveluista, kuten myös tuloista ja menoista.

Kuluneen syksyn aikana kunnan johtoryhmä on pohtinut, millainen Hattula olisi 10 vuoden kuluttua. Marraskuussa valtuutetut kokoontuvat laatimaan kunnalle strategiaa ja etsimään sitä ”punaista lankaa”, mikä ohjaa kunnan kehittämistä ja investointeja tulevina vuosina. Tähän tilanteeseen hyvin sopien YLE uutisoi, miten kylät Suomessa autioituvat. Tutkimus osoitti, että kyläkoulun lakkauttaminen tyhjentää aikaa myöten myös kylän.

Kiersin kesän alussa kaikki valtuustoryhmät ja tuolloin yhtenä aiheena oli Hattulan kyläkoulut, toukokuussa jätetyn valtuustoaloitteen pohjalta. Tuolloin valtuutettu Oikarin aloite edellytti vähimmäisoppilasmäärän asettamista kyläkouluille, jotta tulevaisuuden näkymät olisivat selkeämmät. Aloitteessa korostettiin, että löyhässä hirressä ei ole mukava roikkua.

Edellinen kunnanhallitus käsitteli aloitteen heti kesäkuussa ja päätti, että kriteerinä ei ole pelkästään oppilasmäärä, vaan asiaa on katsottava laajemmin. Mikä on kouluverkon merkitys kuntalaisille ja kunnan tulevaisuudelle. Osin tältä pohjalta kunnan johtoryhmä on pohtinut kysymystä – Mikä on Hattulan vetovoima?

Ennen koronaa ihmiset muuttivat joutuisasti kaupunkeihin, mutta nyt ainakin tilapäisesti muuttovirta maaseudulle on vahvistunut. Pitkällä tähtäimellä ihmiset hakeutuvat varmasti enemmän kaupunkeihin, mutta aina löytyy maaseudulle haluavia perheitä. Koska Hattulasta ei kaupunkia tule, niin meidän pitää olla kiinnostava maalaiskunta.

Mitkä asiat tekevät Hattulasta houkuttelevan maalaiskunnan? Ehkä salaisuus on vanhassa sanonnassa ”Hattulassa hyvä asua ja yrittää”. Mitkä ovat tai olisivat niitä tekijöitä, joilla tuo lupaus voidaan täyttää. Tässä joitakin esimerkkejä

  • Hattulasta löytyy laadukkaita asuinympäristöjä. Toisille ne ovat idyllisiä ja aktiivisia kyliä ja joillekin hieman isompi taajama kaikkine lähipalveluineen.
  • Jotkut arvostavat tasokasta koulupolkua lapsille. Tämän voi tarjota vaikkapa 6-luokkainen kyläkoulu?
  • Kaikki arvostavat hyviä vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksia. Nämä ovat kunnassamme tunnetusti hyvinkin monipuoliset.
  • Liikkuvalle perheelle hyvä sijainti voi olla kaikkein tärkeintä. No Hattulan sijainti on kyllä tunnetusti varsin otollinen.

Jotta nuo edellä mainitut vahvuustekijät vahvistuvat entisestään, on kunnassa meneillään tai alkamassa monia kuntaa eteenpäin vieviä asioita. Tässä joitakin:

  • Kunnan systemaattisen kehittämisen mahdollistava strategia on työn alla
  • Yritystoimintaa tukeva kehitysyhtiö on rakentumassa
  • Uusi yläkoulu valmistuu keväällä
  • Kyllien kaipaama kyläkoulukriteeristö on valmistumassa
  • Kaavoituksen iso kuva on hahmottumassa
  • Lisäksi yrittäjien investoinnit kouluratsastukseen ja golf-keskukseen lisäävät koko kunnan, mutta erityisesti niiden lähiympäristöjen kiinnostavuutta

Vapautetaan käsijarru ja mennään yhdessä eteenpäin. Hattulan kehittäminen on meidän omissa käsissä.

Pekka Järvi

Vs. kunnanjohtaja

Aina löytyy maaseudulle haluavia perheitä, toteaa Pekka Järvi.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.