Torstai 26.05.2022
Nimipäivät: Minna, Vilma, Miina, Mimmi, Vilhelmiina
Hämeenlinna
Sadekuuroja
10°C
Tuuli: 2 m/s I
 

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

KUNNAN KUULUMISIA: Eteenpäin

Manner-Suomessa on 293 kuntaa, joita Suomen Kuvalehdessä julkaistussa artikkelissa vertailtiin 19 eri muuttujan perusteella. Kunnat pisteytettiin yhdestä viiteen tähteen väestökehityksen, elinvoiman sekä kuntatalouden perusteella. Edellinen tutkimus tehtiin 2017.

Kaikkiaan 60 kuntaa sai viisi (5) tähteä eli olivat parhaassa luokassa. Hattula sai neljä (4) tähteä ja olimme 293 kunnan joukossa sijaluvulla 64 ja samalla paras Kanta-Hämeen kunnista. Varsin lähellä, ettemme olleet noiden viisi tähteä saaneiden kuntien joukossa! Viimeinen viiden tähden kunta oli sijalla 60.

Neljä vahvaa tähteä on sekin hyvä saavutus, mutta viisikin oli tarjolla. Miksi Hattula ei sitten viittä tähteä saanut? Hattulan kuntatalous oli kriteerien perusteella kunnossa ja kehittynyt positiivisesti edellisestä tutkimuksesta. Väestöindeksi oli hieman laskussa, mutta esimerkiksi kuntalaisten sairastavuusindeksi oli Suomen seitsemänneksi paras eli terveiksi meitä voitaneen kutsua.

Elinvoimaindeksi osoitti, että kunnan työllisyysaste, koulutustaso ja verotettava tulo asukasta kohden ovat hyvällä tasolla. Avoimen sektorin osuus työpaikoista on valtakunnan kuudenneksi
pienin. Suomeksi sanottuna Hattulassa työpaikoista valtaosa on valtion tai kunnan tuottamia. Yksi tapa nousta viiden tähden kunnaksi on kehittää yritystoimintaa ja lisätä avoimen sektorin
työpaikkoja.

Jos yksi tutkimus ei riitä

Viime vuonna julkaistiin yrittäjien kuntabarometri, jossa arvioidaan maakuntien ja kuntien elinkeinopolitiikkaa. Yrittäjät arvioivat kuntia elinkeinopolitiikassa, yrityspalveluissa ja
päätöksenteossa.

Kanta-Häme sijoittui heikosti ja Hattula oli maakunnan peränpitäjä. Kunnat jotka tutkimuksessa menestyivät, saivat yrittäjiltä muun muassa seuraavia kuvauksia

– ”Yrittäjien suhteet kuntaan ovat mutkattomat ja kunnantalon kynnykset ovat matalia.”

– ”Yhteistyö on ollut laajapohjaista ja osallistavaa. Tavoitteena ollut jatkuva oppiminen.”

– ”Kunnan kannattaa kuunnella yrittäjien palautteita ja reagoida niihin.”

Jotta aineisto olisi riittävän laaja, Taloustutkimus julkaisi helmikuussa 2021 selvityksen hattulalaisten yrittäjien kuntakokemuksista. Sen perusteella yrittäjät arvostavat Hattulan hyvää sijaintia ja turvallista toimintaympäristöä. Vastaavasti he arvostelevat kunnan ja yrittäjien vuorovaikutuksen puutetta. Kunta ei myöskään yrittäjien mielestä huomioi riittävästi paikallisia yrityksiä hankintoja tehtäessä eikä toiminnallaan edistä yritysten menestymistä.

Ensi kerralla viisi tähteä

Näiden kolmen tutkimuksen pohjalta muodostuu kuva Hattulasta, missä useat asiat ovat hyvin, mutta yhteistyö kunnan ja yritysten kesken vaatii vahvistamista. Tämän eteen on talven aikana töitä tehty ja työ jatkuu. Haluamme ensi kerralla saada viisi tähteä!

Ensimmäinen suuri muutos tapahtui jo viime syksynä, kun kuntaan perustettiin elinvoimatoimiala. Tässä tulimme hieman jälkijunassa muihin verrattuna, mutta toivottavasti emme liian myöhään.

Suurin muutos kuitenkin tapahtuu tai ei tapahdu asenteissa. Hattulassa kaivataan myönteistä ajattelua ja yhteistyötä. Tässä työssä kunnan tehtävä on huolehtia omalta osaltaan esteiden
poistamisesta ja asioiden mahdolliseksi tekemisestä. Unohtaa ei sovi, että jokaisella kuntalaisellakin on myönteisen ilmapiirin rakentamisessa oma roolinsa.

Muuttumisesta onkin viime aikoina saatu rohkaisevia uutisia, joten oikeaan suuntaan ollaan menossa. Etenkin uusia työpaikkoja kaivataan ja niitä syntyy investointien kautta. Helmikuussa
julkistettiin 6 miljoonan euron suuruinen kouluratsastusvalmennuskeskuksen investointi, joka synnyttää myös uusia pysyviä työpaikkoja.

Maaliskuussa tuli tietoon, että FEON aloittaa Mervessä useiden miljoonien laajennusinvestoinnin, joka sekin synnyttää uusia pysyviä työpaikkoja. Näillä näkymillä saamme vielä huhtikuussa julkaista edellä mainittuja investointejakin suuremman hankkeen. Palataan siihen kuitenkin kuukauden kuluttua.

Poikkeusoloista

Hattula on toistaiseksi selvinnyt hyvin näinä haastavina aikoina. Keskeiset palvelut on kyetty säilyttämään, joka on vaatinut kunnan sekä kumppaneidemme työntekijöiltä paikoittain melkoista venymistä. Heille kaikille suurkiitos!

Mikäli ennusteet pitävät paikkansa, niin kesäkuun loppuun mennessä yli 16 vuotiaat ovat 1. rokotteen saaneet. Meidän pitää olla kärsivällisiä. Vuosi on jaksettu odottaa, joten kyllä muutama viikko vielä jaksetaan.

Hattulassa 23.3.2021,

Pekka Järvi

Vs. kunnanjohtaja

Pekka Järvi.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.