Maanantai 20.05.2024
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli

Tuuli:
 
Avatar photo

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

KUNNAN KUULUMISIA: Hyvinvointikunta

Vaikka hyvinvointialueet aloittivat vuoden alussa toimintansa, kunnan velvollisuus huolehtia kuntalaisten hyvinvoinnista ei ole kadonnut minnekään, päinvastoin.

Hattula etenee kuntalaisten hyvinvoinninkin suhteen etujoukoissa. Meillä on tutkimusten mukaan terveet ja hyvinvoivat kuntalaiset ja niin on tarkoitus olla jatkossakin.

Varmistamattoman tiedon mukaan Hattula on ensimmäisenä kuntana Suomessa perustanut hyvinvointineuvoston, missä ovat edustettuina yhdistykset, kylät, asuinalueet, vanhusneuvosto, vammaisneuvosto ja nuorisovaltuusto.

Hyvinvointineuvoston tavoite on tukea kuntalaisten aktiivisuutta sekä yhteisöllisyyttä ja herätellä vanhaa kunnon talkoohenkeä. Kunta haluaa mahdollistaa kuntalaisten aktiivisen yhdessä tekemisen. Yhdessä olemme vahvempia.

Hattulassa on ollut jo pitkään vireillä ”yhdessä tekemisen meininkiä”. Lepaan kylälato, Eerolan ranta, Sattulan kyläranta, Pelkolan kenttä, Parolan Visa ja Pekolan Isku vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.

Hyvinvointineuvosto siis kehittää ja tukee tällaista toimintaa edelleen.

Kulttuuria ja yhdessäoloa

Hattulan kirjasto- ja kulttuuripalvelut ovat ”kunnan kokoa suuremmat”. Meidän kirjastossa käy hattulalaisten lisäksi myös paljon ulkopaikkakuntalaisia, jotka ovat todenneet Hattulan palvelut hyviksi.

Kirjasto onkin kehittynyt ihmisten kohtaamispaikaksi, missä saa ammattitaitoista neuvontaa lukuharrastuksissa, mutta samalla tavataan tuttuja ja vaihdetaan kuulumiset. Kirjaston työntekijät saavat useasti ”kiitospullia ja -kakkuja” tyytyväisiltä asiakkailta.

Kirjasto on myös kunnan tärkeimpiä tapahtumapaikkoja. Konserttitarjonta on monipuolista ja lisäksi seniorivisat, urheiluvisat ja yhteislauluillat houkuttelevat yleisöä.

Erityismaininnan ansaitsee Rytmiorkesteri Casino, joka talkoohengessä viihdyttää tanssinharrastajia. Unohtaa ei myöskään sovi sitä, että kirjastolta voi lainata myös liikuntavälineitä.

Kunnan lähiötupatoimintaa kehitetään tänä vuonna edelleen ja suunnitteilla on joogaa, kodin varautumiskoulutusta, ensiapukoulutusta sekä käsitöitä perinteisen kahvittelun ohessa.

Kumppanuuden Hattula

Hattula Yhdessä hanke aloitettiin vuonna 2021 ja sen pohjustamaa työtä jatketaan uudella hankkeella, jonka nimi on Kumppanuuden Hattula. Hankkeen tavoitteena on lisätä ja monipuolistaa kunnan ja yhdistysten yhteistyötä. Kunta on ensi sijassa mahdollistaja ja yhdistykset ovat toimijoita.

Kumppanuuden perimmäinen tavoite on monipuolinen ennaltaehkäisevä työ. Vanha sanonta on ”vierivä kivi ei sammaloidu”. Tarkoitus on, että tuo kivi tai oikeastaan monet kivet pyörivät hallitusti ja samaan suuntaan.

Toiminta vaatii aina myös rahallisia resursseja ja tässä yhtenä apuna on Hattulan osallistuva budjetointi. Tähän liittyvä ohjeistus löytyy kunnan sivuilta ja lisätietoja antavat Heikki Konsala ja Mareena Laine (etunimi.sukunimi@hattula.fi).

Yhdistysten on hyvä muistaa, että aktiivisuusrahan hakuaika päättyy 28.2.2023. Se on helppo ja kevyt toimintamalli, jolla oman idean toteuttamiseen voi hakea taloudellista tukea.

Aktiivisuusrahaa voi hakea esimerkiksi kaveri- tai harrastusporukka, yritys tai yhdistys. Myös alaikäiset voivat hakea aktiivisuusrahaa, kun ryhmällä on nimetty vastuuaikuinen.

Liikkuva Hattula

Monesti on kiitelty Hattulan monipuolisia liikuntamahdollisuuksia. Mikäli liikuntaharrastuksen aloittaminen on ”kynnyksen takana”, Hattula tarjoaa yksilöllistä liikuntaneuvontaa, joka on kuntalaisille maksuton palvelu.

Neuvonnassa annetaan tukea ja ohjausta liikunnallisen elämäntavan omaksumiseen. Siinä etsitään yhdessä sopivia liikuntamuotoja sekä kokeillaan eri liikuntalajeja käytännössä. Yhteyshenkilöt ovat Pia Vekka ja Mareena Laine.

Hattulan senioreille tarjotaan ilmaisia kuntosalivuoroja, uimalippuja, ryhmäliikuntaa sekä erilaisia vertaisryhmiä. Hattulassa on liikuntapaikkoja muuten yli 100, valtakunnallisen liikuntapaikkojen rekisterin mukaan. Jokaiselle löytyy varmasti jotain.

Mika Järvinen kuului vuonna 2020 multigolfin SM-kisojen kutsuvierasryhmään.

Kuntalaiset ovat tilastojen mukaan erityisen tyytyväisiä ulkoilureitteihin, hiihtolatuihin, luistelukenttiin sekä MultiGolf/FrisbeeGolf-tarjontaan.

Kunta kehittää (resurssien puitteissa) tarjontaa ja siihen tarkoitukseen ovat kuntalaisten omat toiveet aina tervetulleita. Toiveissa on hyvä kääntyä liikuntapäällikkö Jari Salmelan puoleen.

Kevättä odotellessa.

Hattulassa 19.2.2023,

Pekka Järvi

Vt. kunnanjohtaja

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.