Sunnuntai 10.12.2023
Nimipäivät: Jutta

Tuuli:
 

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

KUNNAN KUULUMISIA: Kunnan talous

Olemme siinä hetkessä, että päättyvän vuoden talousluvut alkavat selkiytymään ja uuden vuoden talousarvio alkaa hahmottua. Kuluvan vuoden tapahtumat maailmalla ovat vaikuttaneet negatiivisesti myös Hattulan talouteen. Tähän vuoteen lähdettiin lievästi ylijäämäisellä talousarviolla, mutta vuoden aikana monet kustannukset ovat kallistuneet merkittävästi. Esimerkiksi koko vuodelle varatut lämmitysrahat loppuivat jo syyskuussa. Kulujen osalta kunnan talousuutiset ovatkin huolestuttavia.

Onneksi on myös hyviä uutisia. Kunnan verotulojen ennustetaan kasvavan lähes 2 miljoonaa euroa arvioidusta. Lisäksi toiminnan tuotot ovat lisääntyneet mm. vilkastuneen tonttikaupan ansiosta. Näin ollen odotamme, että tilinpäätös 2022 tulee olemaan ylijäämäinen. Kuinka paljon, se jää nähtäväksi.

Vuoden 2023 talousarvio tulee valtuuston käsittelyyn marraskuussa ja ainakin vielä näyttää siltä, että uuteen vuoteen voidaan kaikesta huolimatta lähteä luottavaisin mielin. Tuhlailuun ei varaa ole, mutta varmasti pärjäämme.

Ilman poikkeamista on hankala rakentaa

Kunnanvaltuusto hyväksyi tämän vuoden aikana kuntastrategian sekä asuntopoliittisen ohjelman. Keskeisiä ajatuksia molemmissa ovat kylien elinvoiman varmistaminen ja matalan kynnyksen luominen Hattulaan tulemiselle. Näyttää siltä, että olemme näissä asioissa saavuttaneet menestystä. Myös YLE Häme oli tämän huomannut ja asiasta uutisoi joitakin viikkoja sitten. Hattulassa on myönnetty kuluvana vuotena runsaasti rakentamisen poikkeamislupia. Yhteensä noin 30 hakemusta on saanut myönteisen päätöksen.

YLE:n uutisen mukaan naapurikunnissa näitä poikkeamispäätöksiä on myönnetty selvästi vähemmän. Miksi näin? Hattulan kaavatilanne on sellainen, että pääosassa kuntaa rakentaminen ilman poikkeamislupaa ei ole mahdollista. Toinen syy on, että moni haluaa muuttaa vapaa-ajan asuntonsa ympärivuotiseksi asuinpaikaksi. Jälkimmäisen helpottamiseksi Hattulassa tehtiin aikoinaan valtuustoaloite, joka sai myönteisen käsittelyn ja on saanut ihmiset hyödyntämään tätä mahdollisuutta.

Olemme arvioineet, että kyseiset 30 myönteistä poikkeamispäätöstä voisi tuoda kuntaan noin 50 uutta veronmaksajaa. Tämä taas tarkoittaisi noin 300.000 euron lisäystä kunnan verotuloihin, nykyisellä verotuksella. Toki kuntalaisille tarjottavat palvelut lisäävät kustannuksia, mutta kyllä jäämme ”voiton puolelle”. Ei muuta kuin tervetuloa Hattulaan!

Kärkikunta

Syyskuussa ei kunnan kuulumiset ehtineet painettuun lehteen, joten lyhyt katsaus tuolloisiin uutisiin. Syyskuussa julkaistiin selvitys, missä vertailtiin vuosina 2020-21 manner-Suomen 293 kunnan ja kaupungin kehitystä 17 indikaattorin avulla. Nämä indikaattorit tarkastelivat kuntien työllisyyttä, yritystoimintaa, vetovoimaa, tuloja, koulutusta, hyvinvointia ja muuta elinvoimaa. Kunkin indikaattorin saama pistemäärä vaihteli 0-100.

Hattulan pistekeskiarvo oli 70 ja sijoituimme 293 kunnan joukossa sijalle 45, joka oli Kanta-Hämeen paras sijoitus. Koko Suomen ykkönen oli Pirkkala. Omassa kokoluokassa (4.000-9.999 asukasta) Hattula sijoittui sijalle 9. Tämän kokoluokan kuntia on yhteensä 95.

Hattula sai kiitosta erityisesti seuraavissa asioissa: Kuntalaisten korkea koulutustaso (86 p), hyvä tulotaso (89 p), korkea työllisyysaste (86 p), matala työttömyysaste (82 p), kuntalaisten hyvä terveystilanne (94 p) ja kunnan yritysten liikevaihdon kehitys (91 p).

Heikot pisteet saimme: Avoimen sektorin osuus työpaikoista on alhainen (1 p, johtuu varuskunnasta), valmistuneet asunnot asukasta kohden (45 p, tämä on nyt hyvää tahtia korjaantumassa) sekä vieraskielisten osuus (33 p).

Hattulalaista menestystä

Hämeen Yrittäjien maakunnallinen vientipalkinto 2022 myönnettiin hattulalaiselle Milectria Group Oy:lle, joka on sähköjärjestelmiä valmistava konserniyritys ja tarjoaa laadukkaita tuotteita puolustusväline-, teollisuus- sekä talotekniikan sähkönjakelutarpeisiin.

Yhtiöllä on tuotantoa Suomessa, Virossa ja Arabiemiraateissa. Henkilökuntaa on yhteensä noin 240. Milectria on erinomainen esimerkki siitä, miten perheyritys kasvaa ja menestyy myös kansainvälisillä markkinoilla. Meidän hattulalaisten on syytä olla ylpeitä kaikista yrittäjistämme, sillä ilman heitä olisimme pulassa.

Vielä kerran parhaat onnittelut Milectrialle! Hattulassa ja Hattulalla on kaikki eväät menestyä.

Hattulassa 20.10.2022,

Pekka Järvi

Vt. kunnanjohtaja

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.