Lauantai 28.05.2022
Nimipäivät: Alma
Hämeenlinna
Sadekuuroja
13°C
Tuuli: 3 m/s EEI
 

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

KUNNAN KUULUMISIA: Muutoksien vuosi

Päättyvä vuosi on ollut Hattulassa muutosten aikaa. Jo vuonna 2018 aloitettu organisaatiouudistus saatiin lopulta maaliin ja uudessa organisaatiossa on töitä tehty 1.10.2020 alkaen. Uudistus koski lähinnä kunnan esimiestason rakennetta ja pääosaan kunnan yli 500 työntekijästä uudistuksella ei ollut sinänsä välitöntä vaikutusta. Uudistuksiin liittyvää aiheellista ja osin aiheetontakin epätietoisuutta on ollut, mutta eteenpäin mennään.

Uusi organisaatio mahdollistaa aikaisempaa paremmin keskittymisen kunnan tulevaisuuteen ja mm. elinvoimaa vahvistavaan yhteistoimintaan yrittäjien kanssa. Katse on suunnattu huomiseen ja kunnan ”punaisen langan” kirkastaminen on aloitettu.

Menestyäkseen Hattulan on löydettävä ne asiat, joilla erottaudumme muista myönteisesti. Ilman muuttumista näin ei tapahdu. Meidän on tunnistettava hattulalaisuuden sisältö ja tekijät eilen, tänään ja erityisesti huomenna.

Huominen ratkaisee,
ei eilinen

Kunnan johtoryhmä aloitti toissa viikolla strategiatyön, jolla Hattulan suunta halutaan selkeyttää. Emme tee ”niin kuin ennenkin”, koska emme halua Hattulan hautautua harmaantuvien maalaiskuntien suureen joukkoon. Meidän on löydettävä ne asiat, joilla erottaudumme myönteisellä tavalla. Meidän on tunnettava nykytila ja nojattava hallitusti eteenpäin. Koska sinne olemme menossa. Me haluamme olla mahdollistajia, emme rajoittajia.

Nykytilan ymmärtäminen on perusedellytys sille, että kykenemme kehittymään. Missä tilassa meidän palvelumme ovat? Onko meillä toimivat mittarit palvelujen arvioinnissa? Mitkä ovat ne raja-arvot, jotka paljastavat palveluiden puutteet?

Näiden mittareiden puute tuli esille, kun kunnanhallitus päätti rakennusvalvonnan toimintakulttuurin kehittämisestä.

Meillä ei ole ollut selkeää seurantaa esimerkiksi lupien käsittelyn ajallisen keston mittaamiseksi. Lisäksi moni lupahakemus oli jäänyt ilman ”loppukäsittelyä”.

Miten kunta yhdessä rakentajien kanssa voisi huolehtia siitä, että asiat hoidetaan loppuun saakka. Vastuuta on nimittäin myös rakentajalla, ei vain kunnalla. Viimeistään kiinteistöä myydessä loppukatselmuksen pitämättömyys voi tulla ikävällä tavalla esille.

Meidän viranhaltijoiden, luottamushenkilöiden ja kaikkien hattulalaisten pitää katsoa peiliin ja tunnustaa vahvuutemme ja puutteemme. Joskus se tekee kipeää, varsinkin heikkouksien osalta. Niin vain on tehtävä, jos haluamme Hattulalla olevan mahdollisuudet pärjätä kovassa kilpailussa. Meidän pitää nähdä tavoitteita ja keskittyä niihin. Ylimääräinen byrokratia pitää osata karsia pois.

Moni asia
onkin hyvin

Suomalaiseen ajatusmaailmaan kuuluu, että ei viitsitä kehua itseään aiheestakaan. Tästä sinänsä terveestä periaatteesta voidaan Hattulan kohdalla hieman lipsua ja kehua kuntaamme mm. seuraavasti.

  • Hattulan sijainti on hyvä.
  • Hattulassa on turvallinen asua.
  • Hattulan peruspalvelut kuten varhaiskasvatus-, perusopetus-, sosiaali- ja
    terveyspalvelut ovat hyvät. Ne ovat muihin kuntiin verrattuna hyviä laadultaan ja kaiken lisäksi kustannustehokkaita.
  • Hattulalla on poikkeuksellisen merkittävä historia valtakunnankin tasolla. Olemme jopa suomen kielen kunta!
  • Hattulassa on (ainakin ollut) poikkeuksellista yhteishenkeä. Aikoinaan mm yhteiskoulu rakennettiin osin ”talkooperiaatteilla” kuten myös panssarimuseo.
  • Hattulan monipuoliset vapaa-aika- ja kulttuuripalvelut kestävät vertailun kenen kanssa vaan.
  • Hattulassa on hienoja luontokohteita, joita varsinkin ulkopuoliset arvostavat.

Kunnan positiivista tunnettavuutta pitää kehittää jatkuvasti. Sitä voidaan tehdä monella tavoin ja monet tavoista ovat aivan ilmaisia. Jokainen hattulalainen on ”kunnan markkinahenkilö”. Se mitä puhumme toisistamme ja kunnastamme, sillä on merkitystä.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta kaikille hattulalaisille!

Hattulassa 16.12.2020,

Pekka Järvi

vs. kunnanjohtaja

Pekka Järvi muistuttaa, että Hattulalla on poikkeuksellisen merkittävä historia valtakunnankin tasolla.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.