Tiistai 19.03.2024
Nimipäivät: Juuso, Josefiina, Joosef, Jooseppi

Tuuli:
 
Avatar photo

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

KUNNAN KUULUMISIA: Myötätuuli jatkuu

Hattulalaista osaamista: Uusimmassa Puutarha & Kauppa julkaisussa on artikkeli hattulalaisesta Tyrvännön Marja ja Vihannes Oy:sta. Isä ja poika Markkanen pyörittävät merkittävää tuotantoa Lepaan ja Tyrvännön maisemissa. Viime kesänä yrityksestä lähti maailmalle 110 tonnia vadelmaa sekä 50 tonnia mansikkaa.

Artikkelia lukiessa maallikkokin ymmärtää, että marjan viljely on vaativa ala. Hyvän sadon saaminen edellyttää kasvuolosuhteiden tarkkaa säätelyä. Valoisuus, lämpötila, kosteus, ravinteet ja poiminnan jälkeinen käsittely on oltava tasan oikein, jotta tuotteet saadaan tuoreina kuluttajille. Kasvuravinteiden oikean annostelun varmistamiseksi lehtinäytteet lähetetään säännöllisesti hollantilaiseen laboratorioon tutkittavaksi!

Yritys työllistää noin 60 kausityöläistä, joka sekin on merkittävä luku. Yritys suunnittelee kasvutunneleiden laajentamista nykyisestä kolmesta hehtaarista kuuteen. Kyseessä on jälleen uusi merkittävä miljoonaluokan investointi Hattulaan. Onnea ja menestystä yritykselle!

Alkuvuodesta julkaistut muut (lähes 30 miljoonaa euroa) hankkeet eli kouluratsastuksen valmennuskeskus, FEON:n laajennus ja Hattula Villas etenevät oikeaan suuntaan. Toivottavasti myötätuulta riittää ja se on myös meistä kuntalaista kiinni.

Lisäksi niille, jotka eivät Hämeen Sanomista huomanneet, niin Hattulan vuoden nuori yrittäjä palkittiin. Onnea Topi Ahtilalle!

Kehityksen edellytyksiä kuntoon: Kevättalvella kunta neuvotteli kaupan suuryksikön mahdollisesta saapumisesta Hattulaan, mutta kohtasimme maankäytöllisiä haasteita. Kaupan edustajat löysivät toiminnalle sopivan paikan, mutta kaavoitus ei siihen ainakaan vielä ole taipunut.

Tästä otimme oppia ja nyt on käynnistetty maankäytön ”ison kuvan” laatiminen. Tavoite on Hattulan elinkeinoelämän ja asumisen vaatimukset täyttävä maankäyttöohjelma. Tässä työssä tullaan selvittämään mm. yrittäjien näkemyksiä tulevaisuuden elinkeinotarpeista. Meillä pitää olla lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin selkeä näkemys siitä, minne rakennetaan, milloin rakennetaan ja mitä rakennetaan.

Kunnan rakennusjärjestyksen uusiminen on käynnistetty. Tavoitteena on rakennusjärjestys, joka antaa selkeät pelisäännöt rakentajan ja rakennusvalvonnan yhteistyölle. Tässäkin tullaan kuulemaan  kuntalaisten näkemyksiä. Palvelun sähköistäminen on yksi keskeinen asia.

Panssariportin teollisuusalueen kaava on nyt lainvoimainen ja alueen infran suunnittelu on käynnissä. Kilpailutus avataan kesällä ja rakentamaan päästään syksyllä. Lepaan kevyen liikenneväylän suunnittelu alkaa tänä vuonna. Rakentamisen painopiste on vuosina 2023-24. Kunhan korona-rajoitukset mahdollistavat, kunta kutsuu maanomistajat yhteiseen keskustelutilaisuuteen. Ilman maanomistajien tukea hanke ei onnistu.

Parolan keskustan liikenneympyrän suunnittelun aloittamiseksi on myös eurot tälle vuodelle varattu ja rakentaminen on suunniteltu vuodelle 2022.

Missä on kunnan keskusta?: Missä on kunnan keskusta? Suuri ja yksinkertainen kysymys, mutta onko vastaus sittenkään aivan selkeä. Meillä on monia kyliä, asuinalueita ja kuntataajama eli Parola. Nyt puhutaan nimenomaan Parolan keskustasta.

Vuosikymmeniä sitten keskusta taisi olla Taivaisen ja Lumpeen kaupan ympäristössä. Niin ainakin luulin, koska kuvittelin kansakouluun kulkevani Parolan keskustan läpi. Jossain vaiheessa keskusta siirtyi nykyisen R-kioskin kiinteistöön. Olihan siellä Keskusbaarikin! Missähän Parolan keskusta on nykyään?

Mikäli voisi linnun lailla tarkkailla, niin todennäköisesti asettamme keskustan kirjaston ympäristöön. Nimittäin istuessa kirjaston savupiipun nokassa, melkoinen määrä kuntalaisten tarvitsemia palveluita on näköpiirissä.

Keskustaan saatiin näillä perusteilla viime talvena muuten jouluvalot, mutta varmasti kaipaamme sinne enemmän elämää. Näin ajattelin, kun jouluvaloja sytyttämään saapui peräti yhdeksän (9) kuntalaista. No toki noudatettiin korona-rajoituksia, joten ensi jouluna suuremmalla joukolla.

Keskustan kehittäminen: Moni kuntalainen on kysellyt keskustan kehittämisen perään. On haluttu kirsikkapuistoa, esiintymislavaa, kahvilaa ja ennen kaikkea elämää. Hyvänä uutisena mainittakoon, että esiintymislava kirjaston etupihalle on lähiviikkoina tulossa. Kahvila alueella jo onkin. Puistokin on, mutta kirsikkapuita ei taida olla? Esiintymislava tuo toivottavasti vähintään kesäpäiviin ja –iltoihin viihdettä, joka kokoaa kuntalaisia yhteen.

Minna Linna-Vuori on tiiminsä kanssa tuomassa tänä kesänä uutta kiinnostavaa tapahtumaa keskustaan. Vanhaan terveysasemaan tulee purkutaiteen näyttely. Avajaiset on suunniteltu pidettävän lauantaina 3.7. Taiteen tuottajina ovat paikalliset innostuneet nuoret. Vastaava tapahtuma aiheutti ainakin Keravalla viime syksynä suoranaisen yleisöryntäyksen.

Moni on saattanut huomata, että Parolan keskustassa on joitakin purkamista odottavia tai ainakin purkamista tarvitsevia kiinteistöjä. Tässäkin asiassa ollaan oltu liikkeellä jo jonkun aikaa. Kunta suunnittelee omien hylättyjen rakennusten purkamista, mutta ei voi kuitenkaan purkaa naapurin taloa. Esimerkiksi vanha Haarikan rakennus ei ole kunnan omaisuutta.

Samoin on aloitettu neuvottelut senioriasumisen uudisrakentamishankkeesta. Tavoite on rakennuttaa Parolan keskustaan yli 55-vuotiaille asuintalo. Hankkeeseen sisältyy valmiudet myös eneneviin palveluihin, sitä mukaa kun asukas niitä haluaa. Perusajatuksena on tarjota asukkaille turvallinen, virikkeellinen ja viihtyisä asuinympäristö, josta asukkaan ei tarvitse muuttaa pois hoivatarpeen kasvaessa. Tyypillinen asunnon koko on yksiö tai kaksio. Asumisessa korostetaan yhteisöllisyyttä eli suunnitteilla on myös harrastus- ja kokoontumistiloja kaikkien käyttöön. Onpa jopa väläytetty omaa pientä kasvimaatakin.

Kunnanhallitus on asiaa jo pari kertaa käsitellyt ja neuvotteluja eri osapuolten kanssa on käyty. Kunta on saanut rakentamisen esisopimuksen luonnoksen, joka on lähetetty lautakuntien kommentoitavaksi. Jos asiat sujuvat ripeästi, voisi rakennus olla valmis jo kahden vuoden kuluttua.

Huom! Kyseessä ei ole tehostetun palveluasumisen (TEHPA) hanke, vaan se on eri asia. Sekin hanke taas etenee, kunhan koulurakentaminen on saatu eteenpäin.  

Kylät ja virkistysalueet: Kunnassa käynnistyi pienen luovan tauon jälkeen kylähanke – Hattula Yhdessä. Tavoite on kehittää yhteistyötä, joka lisää asuinalueiden hyvinvointia. Projektia johtaa Heikki Konsala, joten ”kyläpäälliköt” olkaa suoraan yhteydessä heikki.konsala@hattula.fi. Itse pikkukylällä asuvana tiedän, että asukkaat tekevät asuinympäristöstään aktiivisen tai sitten eivät. Hattula Yhdessä-hanke tukee aktiivisuuden syntyä.  Rohkeasti Heikkiin yhteyttä!

Valtakunnallisesti palkittu, Arjen Turvaaja, Jari Salmela onnistui jälleen yhdessä avustushakemuksessa, jonka ansiosta Hattulan lähivirkistysalueita kunnostetaan peräti 85.000 eurolla. Projekti on monipuolinen sisältäen mm. ulkoilureittien opasteita, sähköinen ulkoilukartta, maastopyöräilyreittejä, Lepaan kylälato, suunnistuskarttoja ja tietysti paljon innostunutta työtä. Arkea turvataan siis tulevaisuudessakin. Hattulan liikuntamahdollisuudet ovat erinomaiset ja Salmelan Jarin tiimi tuntuu kehittävän jatkuvasti uusia ideoita. Uusimpina Quatro Golf ja Jäätelögolf.

Koulukampus: Pitkään valmisteltu koulukampuksen 1. vaihe on mennyt pitkän askeleen eteenpäin. Polku on ollut haastava, mutta on projektikin merkittävä. Jo vuonna 2017 todettiin, että Parolan yläkoulun vanha osa on teknisen tiensä päässä. Sen peruskorjaaminen arvioitiin liian kalliiksi, joten aloitettiin hanke uuden koulun rakentamiseksi.

Sijoitusvaihtoehtoja pohdittiin pitkään ja lopulta uusi koulu päätettiin rakentaa ns. kalliotontille, missä rakennuksen kulmat ovat nyt kepeillä merkityt. Kunnanvaltuuston hyväksymä päätös 7.10.2020 oli sisällöltään seuraava

Kunnanvaltuusto hyväksyy Parolan kampus –hankesuunnitelman vaiheen 1, joka toteutetaan tilaelementtikilpailutuksella, jolloin rakennuksen käyttöönotto on mahdollista lukuvuoden 2021 – 2022 alussa. Suunnitteluvaiheessa tulee varmistua siitä, että 1960-luvulla rakennettujen yhteiskoulun luokkatilojen käytöstä luovutaan vaiheen 1 valmistumisen jälkeen. Vaiheen 1 laajuus voi ylittää hankesuunnitelmassa esitetyn enimmäismäärän 1100 m2, mikäli alkuperäinen kustannusarvio ei merkittävästi ylity.

Suunnittelun edetessä tuli eteen niin sanottuja ”muuttujia” ja kunnianhimoinen aikataulu on nyt venynyt. Aikataulua kuroaksemme valittiin urakkamuodoksi KVR, kokonaisvastuurakentaminen, eli urakoitsija huolehtii koko rakennushankkeen toteuttamisesta. Tämä on arvioitu selkeimmäksi vaihtoehdoksi.

Nyt on kilpailu avattu ja tarjousta pyydetään seuraavasta koulusta.

  • Kaksikerroksinen, kerrospinta-ala noin 1470 m2.
  • 13 erilaista opetustilaa ml. kaksi kotitaloudelle.
  • Muut tarvittavat tilat.
  • Moduulirakenne.  
  • Tavoite, että rakennus valmis 2021-22 vaihteessa.

Eurokin konsultoi: Euro on tunnetusti hyvä konsultti ja on mahdollista, että koulun rakentaminen tulee kalliimmaksi kuin talousarviossa on varauduttu. Kunnan talous on kuitenkin kohtuullisessa kunnossa. Tilinpäätös 2020 osoitti noin kolmen (3) miljoonan euron ylijäämää. Ilman koronan tuomia vaikutuksia ylijäämää olisi ollut noin yksi (1) miljoona.

Useille kunnille koronatuet toivat ylijäämäisen tuloksen, mutta Hattulassa olisi päästy muutenkin positiiviselle puolelle. Kunnan kumulatiivinen ylijäämäkin on nyt noin kuusi (6) miljoonaa eli olemme kaukana ”pahan ilman lintujen” kuuluttamasta kriisikuntatasosta.

”Nyrkkisääntönä” Hattulan investointivara on seuraava. Jos kunkin vuoden tilinpäätös pysyy muutamia satojatuhansia ylijäämäisenä, niin meillä on varaa investoida noin 2,5 miljoonaa euroa vuodessa. Tällöin kunnan velkataakka ei kasva.

No tuo 2,5 miljoonaa tuskin riittää kouluun ja muitakin investointitarpeita meillä on. Kun 2021 investoidaan enemmän kuin 2,5 miljoonaa, niin seuraavina vuosina olisi hyvä investointeja hillitä. Tällöin pidemmällä ajalla asiat pysyvät hallinnassa.

Hattulan velkataakka konsernitasolla on noin 5000 euroa/asukas. Keskimäärin Suomen kuntien velkataakka on noin 6300 euroa/asukas. Niin sanottu kriisikunta on sellainen, jolla kyseinen velkataakka on noin 9600 euroa/asukas. Joten nämäkin asiat Hattulassa ovat hyvin, mutta ”investointihurmioon” ei kuitenkaan ole mitään tarvetta.  

Nuorisotila: Vanhojen koulutilojen sulkeutuessa ja uuden koulun rakentamisen yhteydessä on mietitty nuorisotilojen tulevaisuutta. Jossain vaiheessa suunniteltiin nuorisotiloja uuden koulurakennuksen yhteyteen, jolloin tilat olisivat olleet yhteiskäytössä koulun kanssa. Ajatus on sinänsä hyvä, mutta en itse vietä vapaa-aikaani lähtökohtaisesti työpaikalla, joten ei kai nuoretkaan aina halua koululla olla.

Viime päivinä on etsitty korvaavia nuorisotiloja Parolan alueelta ja tarjouksia on pyydetty. Nuorten moottoripajakin tarvitsee piakkoin uudet tilat. Nyt voin kirjoittaa, että tilat löytyvät, mutta en vielä valitettavasti voi kertoa mistä. Asiaa valmistellaan, mutta hyviä uutisia tässäkin on odotettavissa ihan lähiaikoina.

Hyvää alkavaa kesää!

Hattulassa 25.5.2021, 

Pekka Järvi

Vs. kunnanjohtaja

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.