Torstai 21.09.2023
Nimipäivät: Mervi

Tuuli:
 
Avatar photo

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

KUNNAN KUULUMISIA: Onnistumisia

Kesän alkaessa olimme huolissamme siitä, miten sosiaali- ja terveyspalvelut toimivat lomakaudella. Asiakkaita on paljon ja sijaisten saaminen vaikeaa.

Kesän ennusmerkit eivät olleet hyvät, mutta sosiaali- ja terveyspalveluiden työntekijät selvisivät haasteista kiitettävästi ja palvelut toimivat. Tämä edellytti venymistä monissa paikoissa ja monilta ihmisiltä. Työntekijöille ja esimiehille suuri kiitos! Kunta on myös muistanut heitä pienellä lahjalla.

Uuteen kouluvuoteen valmistauduttiin haastavassa tilanteessa.

Uuden yhteiskoulun käyttöönoton viimeistely sekä perusopetuksen järjestelyt Parolan koulussa ja Juteinin koulussa vaativat koko kesän kestäviä ponnisteluja. Kouluvuosi on nyt aloitettu ja suurempia ongelmia ei ole ollut. Kiitos kaikille, jotka valmisteluihin ovat osallistuneet.

Kouluvuosi uusissa tiloissa on aloitettu.

Uuden yhteiskoulun projekti käynnistyi puheiden asteella jo vuonna 2017 ja näkyviin toimenpiteisiin päästiin 2021.

Projektissa oli monia haasteita ja rakennuttajapäällikkö teki ympäripyöreitä päiviä. Työ kannatti ja uusi koulu on saatu käyttöön. Myös talousarvio piti.

Kiitos rakennuttajapäällikkö Mika Huuhtaselle, unohtamatta monia muita projektiin osallistuneita.

Kesäkuun kuulumisissa kerroin vilkkaasta tonttikaupasta.

Heinäkuussakin tehtiin seitsemän (7) tonttikauppaa. Viimeisten 15 kuukauden aikana kunta on myynyt tai vuokrannut 24 omakotitalotonttia, kaksi (2) rivitalotonttia ja yhden (1) yritystontin.

Huhtikuusta alkaen on näiden lisäksi yli 20 suunnittelutarveratkaisua saanut myönteisen päätöksen. Lupapuolella on ollut siis kiirettä, mutta hyvin ovat selvinneet!

Myönteisen tonttimyynnin jatkuminen edellyttää uusia ja entistä monipuolisempia tontteja.

Hyvillä tonteilla on nyt kysyntää ja kunta selvittää mahdollisuuksia tonttimaan hankkimiseksi. En ole pahoillaan, jos Pappilanniemeen tulee ”hyviä tarjouksia”.

Muutos edessä

Hattula on muiden kuntien kanssa suurten muutosten edessä. Tammikuussa pitää olla uusi kuntaorganisaatio toiminnassa ja se edellyttää vielä paljon työtä. Hyvinvointialueiden myötä on julkisuudessa jälleen puhuttu kuntaliitoksista, koska kunnille ennustetaan haastavia talousaikoja.

Kuntataloudessa tapahtuukin merkittäviä muutoksia sosiaali- ja terveysalan muutoksen myötä. Hattulan budjetista lähtee noin puolet pois ja talouden pohja muuttuu. Tähän asti kuntamme tuloista noin 60 % on ollut verotuloja, 20-30 % palvelutuottoja ja noin 20 % valtionosuuksia.

Ensi vuodesta alkaen verotulojen suhteellinen merkitys kasvaa ja kunnan tuloista noin 75 % muodostuu veroista. Suomeksi tämä tarkoittaa, että jokainen veronmaksaja on kunnan palvelujen tuottamisen kannalta entistäkin tärkeämpi.

Toivomuslistan kärjessä onkin myönteinen väestökehitys. Miksi joku sitten Hattulaan muuttaisi? Mitä ihmiset arvostavat? Ainakin he arvostavat viihtyisää, turvallista ja virikkeellistä ympäristöä sekä toimivia palveluita.

Hattulan palveluverkko 2030 suunnittelu on aloitettu ja sen aikanaan kunnanvaltuusto lopullisesti päättää. Keskeisin kysymys on, missä sijaitsevat Hattulan koulut ja päiväkodit vuonna 2030? Rakennetaanko uusia, korjataanko vanhoja vai mitä tehdään?

Palveluverkosta päättäminen ei tule olemaan helppoa ja sen edellyttämät investoinnit eivät ole pieniä.

Kompromissejakin tullaan tarvitsemaan. Suunnittelun edetessä tullaan luonnollisesti kuulemaan kuntalaisten mielipiteitä.

Painetun lehden ilmestyessä Multigolfin SM-kisat ja Jäätelöjuoksu ovat ohitse.

Ennakkoilmoittautujien määrä lasketaan sadoissa! Myös syyskuussa on tarjolla mukavaa ohjelmaa, kuten Töpinärock 3.9. ja Hämärähommia 10.9.

Hyvää loppukesää!

Hattulassa 26.8.2022,

Pekka Järvi

Vt. kunnanjohtaja

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.