Sunnuntai 03.12.2023
Nimipäivät: Meri, Vellamo

Tuuli:
 

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

KUNNAN KUULUMISIA: Päättyvän vuoden saavutuksia

Vuoden lopussa on aika katsoa hieman taaksepäin ja arvioida päättyvän vuoden saavutuksia. Vuodelle 2022 hyväksyttiin aikanaan noin 40.000 euroa ylijäämäinen talousarvio. Helmikuussa alkanut Venäjän hyökkäyssota ja kiihtynyt inflaatio ravistelivat kunnan taloutta oikein kunnolla. Erityisesti energiakustannukset nousivat rajusti. Kunnan kulut ylittävät merkittävästi suunnitelman. Onneksi verotulot ovat kasvaneet arvioitua enemmän tuoden kunnan kassaan selvää rahaa.

Päättyvän vuoden bonuksena tulee vielä Koulutuskuntayhtymä Tavastian uusien järjestelyjen tuoma kirjanpidollinen tulos, jonka kanssa arvioimme kunnan tilinpäätöksen 2022 muodostuvan yli miljoona euroa ylijäämäiseksi. Kulujen kasvuvauhti on kuitenkin huolestuttava ja siihen on kyettävä puuttumaan, mutta helpommin sanottu kuin tehty. Kunnan taloudelle on tärkeää, että kulupuolen kurittamisen lisäksi myös tulopuoli vahvistuu.

Vuoden 2022 aikana onkin tullut runsaasti positiivisia merkkejä, jotka vahvistavat uskoa tulevaisuuteen. Kunnan tonttikauppa on kehittynyt poikkeuksellisen hyvin. Vuoden loppuun mennessä rikkoutunee 20 myydyn tontin raja, joka tarkoittaa kolme (3) kertaa vilkkaampaa kauppaa kuin vuosina 2014–2021. Vuosiin 2018–21 verrattuna kauppa oli kuusi (6) kertaa vilkkaampaa. Omakotitalojen lisäksi on kuntaan rakentumassa uusia rivitaloja sekä toivottavasti myös kerrostaloja.

Vilkastuneen tonttikaupan lisäksi on suunnittelutarveratkaisuja ja poikkeamislupia myönnetty merkittävästi. Lähes 10 uutta asuinrakennusta ja yli 20 lomarakennusta, joista suuri osa koskee niiden muuttamista pysyviksi asunnoiksi. Kasvuvauhti on ollut huimaa, kun vielä vuonna 2021 myönnettiin kyseisiä lupia yhteensä vain neljä (4) kappaletta.

Myös useampi kunnan tai yksityisen hanke saatiin vuoden aikana loppuun tai hyvään alkuun. Näkyvimmät loppuun viedyt hankkeet ovat Panssariportin lisäalue, liityntäpysäköinti sekä harvinaisen hyvin talousarviossa pysynyt yläkoulu. Hyvässä vauhdissa olevia hankkeita ovat muun muassa ratsastuskeskus, Hattula Villas sekä useat maankäyttösopimukset ja kaavoituspäivitykset.

Hattula Villas asemakaava on loppusuoralla. Kaavoituksen kustannuksista on vastannut Hattulan Golfkeidas Oy, ei siis kunta. Kun kaava saa hyväksynnän, Golfkeidas ostaa kunnalta sopimuksen mukaisesti noin neljän (4) hehtaarin alueen 206.000 eurolla. Tämän jälkeen Golfkeidas rakentaa alueen kunnallistekniikan ja tiestön omalla kustannuksellaan.

Seuraavaksi alkaa talojen rakentaminen ja myynti. Suunnitelmissa on noin 20 paritalon kylä puistoineen. Tällä hetkellä kyseinen alue on vuokrattu viljelytarkoituksiin, josta kunta saa vuokratuloa noin 1.000 euroa vuodessa.

Keväällä 2022 ei kunnassa ollut juuri hajuakaan voimalahankkeista. Olin lukenut jostain kuntaexpertti Eero Laesterän haastattelun, missä hän mainosti voimaloita kuntien ”valkoisina joutsenina”, jotka pelastavat riutuvat kunnat ja torppaavat kuntaliitokset. Jopa kuntaveron alennuksista oli joissakin kunnissa keskusteltu huomattavasti kasvaneiden kiinteistöverokertymien vuoksi.

Hattula ei ole riutuva kunta, eikä liittymässä Lopen sen enempää kuin Hämeenlinnankaan kanssa, mutta elokuinen soitto aurinkovoimayhtiöltä herätti heti kiinnostusta. Tuon soiton jälkeen asiat ovat edenneet reippaasti ja aurinkovoimalaa varten on tehty yli 100 hehtaarin edestä esisopimuksia maan ostoista. Lisäksi on neuvoteltu myös muista aurinkovoimalahankkeista, joista on tarkoitus järjestää maanomistajien keskustelutilaisuus vuoden 2023 alkupuolella.

Lisäksi on julkisuudessakin ollut esillä, että Hattulaan on kaavailtu kahtakin tuulivoimapuistoa. Näiden osalta neuvottelut maanomistajien kanssa ovat alkaneet ja ennen lopullisia päätöksiä tullaan tekemään ympäristövaikutusanalyysit.

Hattulan kunnalla on yli 500 työntekijää, jotka tekevät jokainen päivä lukemattoman määrän palveluja kuntalaisten hyväksi. Joku opettaa, toinen hoivaa, kolmas hoitaa liikuntapaikkoja, neljäs huolehtii kulttuuripalveluista ja niin edelleen. Jokaisena päivänä tehdään valtava määrä onnistuneita palveluita meidän kuntalaisten hyväksi. Valitettavan harvoin muistamme kiittää heitä näistä palveluista.

Haluan omasta ja johtoryhmän puolesta kiittää kaikkia kunnan työntekijöitä kuntalaisten hyväksi tehdystä arvokkaasta työstä! Hyvää Joulua ja menestystä kaikille kuntalaisille vuonna 2023!

15.12.2022,

Pekka Järvi
Vt. kunnanjohtaja

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.