Maanantai 20.05.2024
Nimipäivät: Lilja, Karoliina, Lilli

Tuuli:
 
Avatar photo

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

KUNNAN KUULUMISIA: Palveluverkko

Hattulan kunnanvaltuusto hyväksyi 24.5.2023 palveluverkon periaateratkaisut, jotka tiivistettynä ovat seuraavat:

  • Kylien elinvoimaa tuetaan ja kyläkoulut halutaan säilyttää.
  • Yhteiskoulun kampus II:n hanke aloitetaan heti kun se on mahdollista.

Päättäjät ja viranhaltijat toimivat ripeästi ja kesäkuun lopussa elinvoimalautakunta valitsi Sitowise Oy:n tukemaan kuntaa yhteiskoulun kampus vaihe II:n projektissa. Uuden koulurakennuksen suunnittelu on käynnissä ja monien vaiheiden jälkeen ensi vuonna päätetään, millainen koulu ja kuka rakentaa.

Samanaikaisesti on käynnistynyt KK Tavastian hanke uuden Parolan lukion rakentamiseksi Juteinin koulun viereiselle hiekkakentälle. Molemmat koulut valmistunevat 2025 aikana.

Kun yhteiskoulun hanke on saatu tukevasti käyntiin, keskitytään kyläkouluihin. Ensimmäisenä käsitellään Pekolan koulun ratkaisut, jotka ajallisesti tarkentuvat valtuuston hyväksyessä tulevien vuosien investoinnit marraskuussa 2023.

Hattula on viime vuosina ollut varsin maltillinen investoinneissa, jonka ansiosta myöskään velkataakkamme ei ole kasvanut. Tästä myönteisestä tilanteesta huolimatta tulee maltillisuus säilyttää myös tulevina vuosina ja Pekolan koulun osalta edetään aluksi nykyisen koulun kohdekorjauksilla, jotka mahdollistavat koulutoiminnan lähivuosina. Uuden koulun aika on näillä näkymin vuosikymmenen puolivälin jälkeen.

Voimalat

Aurinkovoima- ja tuulivoimahankkeet ovat edenneet syksyn aikana. Forus Oy jätti aurinkovoimalan suunnittelutarveratkaisuhakemuksen kuntaan ja heillä on toiveissa päästä eteenpäin siten, että rakentaminen voisi alkaa vuonna 2024.

Tuulivoimahankkeen ensimmäinen viranomaisneuvottelu käytiin ELY:n johdolla 6.10.2023. Lisäksi avoin yleisötilaisuus järjestettiin 11.10. kirjastolla, osallistujia oli runsaasti. Molemmat hankkeet ovat arvoltaan kymmeniä miljoonia.

Tuulivoiman kohdalla hanke on vasta alkumetreillä ja vaatii runsaasti erilaisia vaikutusarviointeja. Hattulan kunnan rooli näissä hankkeissa on maankäytöllinen eli päätetään rakentamiseen oikeuttavista luvista sekä kaavoituksista. Kunta ei kuitenkaan osallistu esimerkiksi kaavoituskustannuksiin.

Hattula nousussa

Hypoteekkiyhdistys (Hypo) julkaisi lokakuussa asuntoluottoluokituksen päivityksen. Luokitus kuvaa eri alueiden kriisinkestävyyttä pitkällä aikavälillä. Tässä vastaavassa luokituksessa Hattula sai viime vuonna maininnan ”yllätysnousija” ja uusimmassa tutkimuksessa olimme niitä harvoja kuntia, joissa luottoluokitus nousi.

Kaiken kaikkiaan 24 Suomen kunnassa luokitus nousi, 59 laski ja 210 pysyi ennallaan. Hattula kuuluu nyt niiden 50 kunnan joukkoon, joiden luokitus on BBB tai parempi. Käytännössä keskimääräistä parempi luokitus tarkoittaa, että asuntosijoittamisen riskit ovat Hattulassa alhaisemmat kuin useilla muilla alueilla.

Huolimatta rakentamisen valtakunnallisesta hidastumisesta olemme Hattulassa edelleen pystyneet myymään tontteja. Kauppa ei käy samaan tahtiin kuin viime vuonna, mutta kuitenkin odotamme 10 myydyn tontin rajapyykin menevän rikki. Siihen voisi tilanne huomioiden olla tyytyväinen.

Lisäksi on valmistelussa maankäyttösopimuksia, joilla Hattulan tonttitarjontaa monipuolistetaan. Toivottavasti näistä voidaan marraskuussa kertoa lisää.

Nimeni on Tiainen, Antero Tiainen

Erityisesti sosiaalisessa mediassa on viime viikkoina julkaistu videoita Antero Tiaisesta – Hattulaan eksyneestä kotoaan häädetystä vanhapojasta. Antero on päättänyt lähteä Uudellemaalle rakentamaan tulevaisuuttaan, mutta onneksemme jää epähuomiossa junasta jo Parolan asemalla.

Koska kaikki junat eivät Parolassa pysähdy ja Antero ei pääse jatkamaan matkaa, hän tutustuu Hattulaan löytäen lopulta itselleen kodin ja puolison. Antero ihastuu puolison lisäksi kuntamme monipuolisiin harrastusmahdollisuuksiin, historiaan, luontoon, tonttitarjontaan ja ystävällisiin ihmisiin.

Toivotetaan kaikki Antero (kuten muutkin uudet hattulalaiset) tervetulleeksi ja jännityksellä seurataan, miten Anteron sopeutuminen kuntaamme sujuu. Tarinaa voi seurata mm. Hattulan FB-sivujen kautta.

Pappilanniemessä 16.10.2023,

Pekka Järvi

Kunnanjohtaja

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.