Keskiviikko 28.02.2024
Nimipäivät: Onni

Tuuli:
 
Avatar photo

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

KUNNAN KUULUMISIA: Pois pyörimästä kulmista

Jääkiekossa puhutaan kulmapelistä. Joskus hyökkäävä joukkue pyörii kiekon kanssa kaukalon kulmassa, mutta ei millään pääse maalille iskemään kiekkoa verkkoon. Pelin näennäinen hallinta ilman maaleja on tehotonta.

Päättyvänä vuonna kunta on pyrkinyt pois kulmista ja tekemään maaleja. Tässä on sekä onnistuttu, että epäonnistuttu – onneksi ei kuitenkaan lannistuttu. Meillä on hyvä joukkue ja mahdollisuudet selvitä pelissä voittajana. Hattulassa on hyvät palvelut, hyvät veronmaksajat, terveet kuntalaiset, hienot vapaa-ajan sekä kulttuurin mahdollisuudet ja hyvä sijainti. Nämä kaikki on eri tutkimuksissa todistettu. Eikä tuossa luettelossa ollut läheskään kaikki.

Päättyvän vuoden aikana päättäjät ovat selkeästi ilmaisseet, että Hattula on muutakin kuin Parola ja koko kuntaa halutaan kehittää. Hattulaiseen tapaan asioissa onkin ryhdytty toimenpiteisiin.

Kunnan kehityksen kannalta maankäyttö on ratkaisevassa asemassa. Vuonna 2021 aloitettiin toimenpiteet, joilla kaavoitusasiat päivitetään tulevaisuuden tarpeisiin. Haluamme tarjota monipuolisia ja houkuttelevia tontteja koko kunnan alueella.

Meidän haaste on ollut asuntojen uudistuotannon vähyys. Ei voi olettaa, että jokainen perhe haluaa rakentaa oman talon ihan itse. Onneksi vuonna 2021 lähti liikkeelle kaksi merkittävää hanketta. Kaavoitusvaiheessa oleva Hattula Villas ja selvitysvaiheessa oleva Virkkulankylä edistävät toteutuessaan erityisesti senioriasumista, mutta voivat hyvin ”kierrätyksen” kautta vapauttaa suurempia asuntoja nuorille perheille.

Investoinnit ruokkivat kunnan menestystä. Kunnan oma investointivara (2-4 miljoonaa/vuosi) on aika pieni ja siksi yksityiset investoinnit ovat enemmän kuin tervetulleita. Viime vuosina niitä tuli kuntaan rajallisesti, mutta vuonna 2021 tapahtui selvä rytminmuutos. Yksityisten investointilupausten summa nousi noin 30 miljoonaan euroon.

Kouluratsastuksen valmennuskeskus, Hattula Villas ja FEON:n laajennus ovat Hattulan mittapuussa merkittäviä hankkeita. Kaksi ensin mainittua ovat myös omien kyliensä tulevaisuudelle tärkeitä. Menestys ruokkii menestystä ja syksyllä valtuuston päättämä tuore kehitysyhtiö jatkaa tätä lupaavaa kehitystä.

Ilman aktiivisia kuntalaisia kehitys on hitaampaa. Päättyvänä vuonna käynnistyi Hattula Yhdessä-hanke, joka tarjoaa kylille ja yhteisöille mahdollisuudet ponnisteluihin hyvinvoinnin lisäämiseksi. Kunnan noin 140 yhdistyksen, seuran tai muun yhteisön voimavara on suuri!

Vuoden aikana on tapahtunut paljon ”pienempiä”, mutta merkittäviä asioita. Esiintymislava saatiin vihdoin valmiiksi. Hattula järjesti ensimmäiset Multi Golfin MM-kisat ja valtakunnallinen Arjen Turvaaja-palkintokin tuli kuntaan.

Yläkoulun rakentaminen on vihdoin käynnistynyt. Lisäksi KK Tavastian kanssa selvitetään mahdollisuuksia rakentaa lukiolle uudet tilat. Joulukuussa allekirjoitetulla vuokrasopimuksella Nurtsi ja moottoripajakin saavat vihdoin asianmukaisen paikan toimia.

Ei myöskään sovi unohtaa vanhan terveysaseman purkutaidenäyttelyn suurta suosiota tai ”Soppasten” esimerkkiä yhteistyöstä ja hyvästä tahdosta.

Koko kunnan tulevaisuus riippuu erityisesti meistä kuntalaisista. Miten hyvin tuemme Hattulan joukkuetta? Tappelemmeko itsemme kulmasta jäähypenkille vai hakeudummeko maalin tekopaikkaan? Joskus yksi pelaaja voi ratkaista – suuntaan tai toiseen.

Omasta puolestani kiitän kaikkia kunnan työntekijöitä, päättäjiä ja erityisesti kuntalaisia. On ollut hienoa ja rohkaisevaa nähdä, miten voimakkaasti me kaikki ajamme oman kuntamme asioita.
Tarkoitus on jatkaa samalla myönteisellä linjalla myös ensi vuonna. Kulmapelaamisella on aikansa, mutta maalejakin pitää tehdä!

Hyvää joulua ja myönteistä yhteistyötä vuodelle 2022.

Hattulassa 13.12.2021,

Pekka Järvi

Vt. kunnanjohtaja

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.