Tiistai 28.11.2023
Nimipäivät: Heini, Kaisla

Tuuli:
 
Avatar photo

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

KUNNAN KUULUMISIA: Puolivälin krouvi 2022

Kunnassa on pian saavutettu kuluvan vuoden puoliväli ja on hyvä katsoa menneen kevään saldoja. Vuosi alkoi maailmalla varsin erilaisissa tunnelmissa, kun missä juuri nyt ollaan.
Ukrainan tilanteen seurannaisvaikutukset näkyvät myös Hattulassa.

Energiakustannukset ovat nousseet jopa niin paljon, että esimerkiksi maakaasuun varatut eurot alkavat olla tältä vuodelta kulutetut. Pakkasen puolelle siis mennään, mutta toivottavasti emme kuitenkaan ihan kirjaimellisesti. Loppuvuodesta saattaa uhkana olla kaasun loppuminen tai ainakin ajoittaiset toimitusvaikeudet ilman valtakunnallisia säännöstelytoimenpiteitä.

Myös runsasluminen talvi rasitti kunnan taloutta kasvattamalla kunnossapidon kustannuksia. Teitä aurattiin ja hiekoitettiin normaalia enemmän. Lisäksi rahoituksen korkotaso nousee ja kunnan on varauduttava korkeampiin korkokuluihin. Tämä on arviomme mukaan joitakin satoja tuhansia euroja vuodessa.

Alkuvuonna kunnan menot ovat olleet siis arvioitua suuremmat ja lievästi ylijäämäinen talousarvio 2022 on taipumassa alijäämäiseksi.

Huolimatta epävakaasta tilanteesta ei Hattulassa ole syytä laittaa päätä säkkiin, vaan on niitä hyviäkin asioita tapahtunut. Kunnan verotulot ovat kehittyneet alkuvuodesta myönteisesti, joka tasoittaa menojen kasvua. Meillä on edelleen mahdollisuus saavuttaa +/-0-taso tilinpäätöksessä.

Myös Hattulan työllisyystilanne on parantunut ollen Kanta-Hämeen paras ja valtakunnallisesti erittäin hyvä. Hattulassa työttömien osuus työvoimasta on 5.8 %, kun se maakunnassa on 10.4 %. Tämä on monella tapaa tärkeä asia. Myönteisestä kehityksestä ansaitsee kiitoksen myös Hattulan työllisyyspalvelut!

Valoa asunto- ja tonttimarkkinoilla

Hattulassa on tällä hetkellä asuntopula ja erityisesti kaivataan lisää vuokra-asuntoja. Tälläkin saralla on valoa nähtävillä. Viertotien varrella olevat kunnan aikanaan käytöstä poistamat rivitalot on nyt myyty ja yrittäjä kunnostaa niitä vuokra-asunnoiksi, joita kohteeseen tulee 15-20 kappaletta.

Lisäksi kunnasta on lähtenyt kevään aikana kaksi korkotukilainahakemusta Asumisen Rahoittamis- ja Kehittämiskeskukseen (ARA). Kuusikkoaho Oy suunnittelee Parolaan 33 asunnon kerrostaloa ja kunnan oma kiinteistöyhtiö noin 16-20 asunnon pienkerrostaloa (vast.). Toivotaan hakemuksille myötätuulta, koska nimenomaan pienemmillä vuokra-asunnoilla on suuri merkitys kunnan väestökehitykseen.

Kunnan tonttimyynti on ollut vilkasta. Keväällä 2021 silloinen kunnanhallitus päätti laittaa tontit kiinteistövälittäjän myytäväksi ja vaikutusta on ollut. Kun vuosina 2016-2020 kunta myi tai vuokrasi keskimäärin 6-7 tonttia vuodessa, on viimeisen 12 kuukauden aikana myyty tai vuokrattu 20 tonttia ja näiden lisäksi 11 tonttia oli kesäkuun alkuun mennessä varattu.

Kun joukossa on myös neljä rivitaloa, asuntovaikutus on merkittävä.

Vilkasta on ollut myös muillakin kuin kunnan omistamilla tonteilla. Kevään aikana on myönnetty runsaasti suunnittelutarvelupia sekä rakennuslupia yksityisten omistamille kiinteistöille. Näissä rakennetaan uusia taloja, rivitaloja, vapaa-ajan asuntoja tai muutetaan viimeksi mainittuja pysyviksi asuinpaikoiksi. Myös Vihtolan asemakaava edistyy ja yksityinen hanke noin 20 paritalon rakentamiseksi menee eteenpäin.

Kunnanvaltuusto hyväksyi vuoden loppuun asti kestävän tonttikampanjan, jonka aikana tontit myydään 50 % alennuksella. Toivotaan tämän vielä kiihdyttävän tonttikauppaa ja tuovan Hattulaan uusia asukkaita, sillä heitä me tarvitsemme. Viime vuosien negatiivinen väestökehitys on saatu jossain määrin kääntymään.

Toivottavasti vallitseva maailmantilanne ja kallistuvat kustannukset eivät estä hyvää kehitystä. Joka tapauksessa kunnan oma tonttivaranto alkaa huveta ja alamme katsella
mahdollisia uusia asuinalueita.

Lopuksi

Vuoden 2022 Hattula-päivät on vietetty. Suurkiitos kaikille järjestäjille ja erityisesti tapahtumissa vierailleille. Kesä on kuitenkin vasta alussa ja tapahtumia riittää pitkälle syksyyn. Toivottavasti osallistumme tapahtumiin runsaslukuisesti ja siten varmistamme erilaisten tapahtumien tulevaisuutta.

Kunnan puolesta toivotan kaikille oikein hyvää kesää!

Hattulassa 16.6.2022,

Pekka Järvi
Vt. kunnanjohtaja

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.