Sunnuntai 26.06.2022
Nimipäivät: Jorma, Jarmo, Jarkko, Jarno, Jere
Hämeenlinna
Selkeää
16°C
Tuuli: 1 m/s EEI
 

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

KUNNAN KUULUMISIA: Puolivälissä vuotta

Mainetekoja

Hattulan alkuvuosi on ollut tapahtumia täynnä. Suurimmat ponnistukset ovat liittyneet uusien hankkeiden edistämiseen. Hattula Villas, FEON ja kouluratsastus valmennuskeskus suurimpina. Lisäksi olemme kohta siinä hetkessä, että uuden koulun urakoitsijasta päätetään. Kaikki nämä ovat merkittäviä piristysruiskeita kunnallemme ja rakentavat hyvää kuntakuvaa.

Maineen hallinta onkin minkä tahansa organisaation haastavimpia asioita. Kunnan hyvä maine on monien tekijöiden summa ja sen rakentaminen kestää kauan. Toisaalta maine on helppo menettää lyhyessäkin ajassa.

Jokainen kuntalainen teoillaan, puheillaan ja kirjoituksillaan voi vaikuttaa kunnan maineeseen. Mutta aivan varmasti jokaisen kuntalaisen teot, puheet ja kirjoitukset vaikuttavat siihen, millainen mielikuva muille muodostuu hänestä. Jos ottaisin jotkut ”ulostulot” kovin vakavasti, saattaisin olla joidenkin maineen puolesta huolestunut. Onneksi kuitenkin me kaikki tunnemme ihmisiä muutenkin kuin kirjoitusten perusteella.

Hattulan erityiseksi haasteeksi on viime vuosina muodostunut maineemme elinkeinoelämän (yrittäjät) keskuudessa. Tämän korjaamiseksi on tehty työtä hartiavoimin ja tehdään myös jatkossa. Nuo alussa mainitut yksityiset ja eteenpäin menevät hankkeet ovat parasta mainosta. Olkaamme niihin tyytyväisiä ja katsotaan eteenpäin.

Haasteellinen kuntatalous on pysyvä olotila

Ulkopuolistenkin arvioiden mukaan Hattulan talous on kohtuullisen hyvässä kunnossa, mutta se edellyttää jatkuvaa talouden tasapainottamista. Valitettavasti talouden tasapainottaminen nähdään usein vain leikkauslistan muodossa, mutta sitä se ei pelkästään ole. Mikäli tulot ovat riittävät ja toiminta tehokasta, niin leikkauslistakin on lyhyempi. Sinänsä yksikertaista?

Hattula elää verotuloilla ja vain pieni osa rahoituksesta ”tulee Helsingistä”. Siis omillamme pitää toimeen tulla. Mitä enemmän veronmaksajia ja yrityksiä kunnassa on, sitä paremmat edellytykset meillä on selvitä myös jatkossa. Olen aiemmin korostanut sen asian tärkeyttä, että Hattulaan pitää olla helppo tulla.

Viime syksynä asetimme paljon odotuksia toiminnan kehittämisen kautta saataville lisätuloille ja menojen hillitsemisille. Tässä olemme osittain onnistuneet. Elinvoimatoimialalla on aloitettu rakennusjärjestyksen uusiminen, uuden sähköisen lupapalvelun käyttöönotto, maankäytön suuren kuvan selkeyttäminen sekä verkostoitumista elinkeinoelämän kanssa on tehostettu. Tätä kautta saanemme tulevina vuosina kaivattuja lisätuloja, kunhan teemme oikeita päätöksiä.

Hyvinvointitoimialalla palvelutarpeet ovat mm. väestön ikääntymisen johdosta kasvussa. Hoitoalan henkilöstö on jatkuvan liiallisen työpaineen alla, mutta ovat vielä onneksi selvinneet. Kiitos heille! Hattulassa (kuten muissakin kunnissa) on meneillään viivytyskilpailu siitä, miten pitkään tämä voi jatkua.

Tässä tilanteessa on erityisen tärkeää, että

  • Tuetaan hankkeita, jotka kuntaan lisää verotuloja tuovat.
  • Etsitään uusia mahdollisuuksia ja tehdään niistä totta.
  • Tehdään päätöksiä ja puhalletaan yhteen hiileen.
  • Ehkä peiliinkin voi joskus katsoa?
  • Yksimielisyyttä

Kiersin kesän alkaessa valtuustoryhmät ja ilokseni totesin, että isoista asioista ollaan samaa mieltä. Kaikki haluavat Hattulan parasta, vaikka joskus painotukset ovat joskus erilaisia. Kaikilla on yhteinen tahto pitää kunnan palvelut mahdollisimman kattavina.

Uusi valtuustokausi alkaa 1.8. ja edessä on työn täyteinen syksy jopa ”paluu arkeen”. Parhaillaan viranhaltijat valmistelevat valtuutettujen perehdyttämisohjelmaa, millä valtuustokausi potkaistaan liikkeelle. Suunnitelmassa on myös kiertoajelu Hattulassa 16.8. ja siihen otan mielelläni vastaan ehdotuksia. Missä kannattaisi käydä ja missä jopa pysähtyä?

Pienet teot – suuret vaikutukset

Pienillä teoilla voidaan saada aikaan suuria vaikutuksia. Kunnan oma Golflähettiläs Aleksi on kevään aikana esiintynyt eri some-kanavilla saaden Hattulalle paljon uusia ystäviä. Videoilla on ollut tuhansia ja taas tuhansia katsojia. Hyvät viestit ovat tehneet kuntaamme tunnetuksi laajalti ja heinäkuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävät MultiGolfin MM-kisat vahvistavat positiivista kuntakuvaa.

Kunta antoi keväällä toimeksiannon kiinteistövälittäjälle, joka rakensi kunnan tonttimarkkinoinnin uudelle pohjalle. Nyt Hattulan tontit löytyvät mm. Oikotieltä ja Etuovelta kuvien ja dronevideoiden kera. Ensimmäisen 1½ viikon aikana yli 1.000 kiinnostunutta tutustui tonttitarjontaan. Eniten katsojia saivat Lepaan ja Leiniälän tontit. Kun videolla näkyy metsää, peltoa ja vesistöä, tuntui kiinnostusta olevan. Hattulan yksi valtti on luonto!

Lopuksi vielä pakko sanoa paria sanaa vaaleista. Ihan heti ei uskoisi millainen työ tehdään, jotta kuntalainen pääsee kirjoittamaan numeron äänestyslipukkeeseen. Suuret kiitokset kaikille vaalien järjestelyihin osallistuneille ja erityiskiitos Hannele, Marita ja Timo!

Hattulassa 22.6.2021,

Pekka Järvi

Vs. kunnanjohtaja

Pekka Järvi.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.