Torstai 26.05.2022
Nimipäivät: Minna, Vilma, Miina, Mimmi, Vilhelmiina
Hämeenlinna
Sadekuuroja
10°C
Tuuli: 3 m/s IPI
 

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

KUNNAN KUULUMISIA: Rakennusvalvonnasta

Viime päivinä hattulalaiset ja vähän muutkin ovat keskustelleet aktiivisesti kunnan asioista, ainakin sosiaalisessa mediassa. Paljon on puhuttu joulukuussa tehdyistä rakennusvalvontaa koskevista päätöksistä. Keskeiset tiedot löytyvät kunnan kotisivuilta, toimielinten asiakirjoista, mutta ajattelin tässä joitakin niistä vielä tuoda esille.

Kunnalle 18.1.2021 toimitetun ulkopuolisen selvityksen mukaan Hattulassa ilman loppukatselmusta on jäänyt 1935 rakennus- tai toimenpidelupaa vuosina 2000-2020. Lisäksi 2019-2020 jätettyjä ja vielä käsittelemättömiä lupahakemuksia on 63. Kun tarkastelusta vähennetään viiden viimeisen vuoden luvat, jotka ovat vielä voimassa, on ilman loppukatselmusta noin 1100 lupaa. Nämä luvat ovat pääosin vanhentuneet.

Tässä nousee kysymyksiä kuten miksi tähän tilanteeseen on jouduttu, miten tästä päästään eteenpäin ja miten vastaava tilanne vältetään tulevaisuudessa? Tarvitseeko rakentajan hakea uusi rakennuslupa ja millä määräyksillä esimerkiksi 15 vuotta vanha rakennus pitää tarkastaa? Tässä vain joitakin kysymyksiä.

Rakennusvalvontaprosessissa vastuu jakautuu niin rakentajalle kuin viranomaiselle. Kunnan on huolehdittava rakentamisen ohjauksesta, neuvonnasta ja valvonnasta. Siihen tulee olla käytettävissä riittävät voimavarat ja asiantuntemus.

Rakentaja huolehtii, että hänellä on pätevät suunnittelijat ja työnjohtajat. Rakentaja myös tilaa lopputarkastuksen. Lopputulos ratkaistaan kunnan ja rakentajan yhteispelissä, missä toimivalla vuorovaikutuksella on suuri merkitys.

Nyt Hattulassa on tilanne, että haluttuun lopputulokseen ei kaikissa tapauksissa olla päästy. Miksi? Asia selvitetään ja laitetaan kuntoon. Koska kuntalaiset ovat tässä osapuolena, otan sähköpostilla mielellään vastaan palautetta. Miten tähän on jouduttu ja miten tästä päästään eteenpäin? Nyt on mahdollisuus suoraan kuntalaisvaikuttamiseen!

Rohkeutta tarvitaan

Moottoritien varteen asetettiin jokin aika sitten teollisuusaluetta markkinoiva mainoslakana – Panssariportti. Inhimillisen erehdyksen seurauksena oli lakanassa ylimääräinen N-kirjain – Panssarinportti.

Sitä hetki ihmeteltiin ja todettiin, että korjataan ja otetaan tästä koko mainosarvo irti.

Saimmekin runsaasti huomiota ihan maakunnan lehteä myöten. Jälkeenpäin mietimme, että emmekö olisi tuota markkinatemppua voineet keksiä jo ennalta.

No emme me kai olisi rohjenneet tahallaan kirjoitusvirhettä tehdä, mutta muuten kunnassa kyllä rohkeutta tarvitaan.

Tarvitaan rohkeutta yrittää ja uskoa tulevaan. Meidän ei pidä pelätä tehdä asioita. Meidän ei myöskään pidä nähdä asioita liian paljon epäluuloisuuden näkökulmasta. Pitää ymmärtää, että niin moni asia on kunnassa hyvin. Kyllä me kaikki, sinä ja minä, haluamme ihan varmasti kunnan ja kuntalaisten parasta.

Hattula kiinnostaa

Viime viikkoina olen tavannut ihmisiä ja yrityksiä, jotka ovat osoittaneet kiinnostusta investoida myös Hattulaan ja toivottavasti suomme heille tämän mahdollisuuden.

Tärkeintä on pitää ovet auki ja ottaa yhteyttä heti, kun vihje tulee. Viranhaltijoiden ja päättäjien tehtävä on poistaa esteitä, jotta nämä rohkeat ja jopa henkilökohtaisia riskejä ottavat ihmiset voivat tehdä Hattulaa hyödyntäviä asioita. He tuovat meille työpaikkoja, verotuloja, näkyvyyttä ja siten edesauttavat kunnan palveluiden säilymistä. Näitä ihmisiä meidän tulee kannustaa ja toivoa heille menestystä. Joskus joku voi epäonnistuakin, mutta silloinkin heitä pitäisi kannustaa yrittämään uudelleen, koska he todennäköisesti eivät anna periksi.

Esiintymislava – vihdoinkin

Lopuksi pienenä yksityiskohtana tiedoksi, että Parolan keskustaan saadaan lopultakin esiintymislava. Se ilmestyy kirjaston alueelle vielä kesään mennessä. Toivottavasti sen avulla saadaan keskustaa virkistettyä.

Hattulassa 26.1.2021,

Pekka Järvi

vs. kunnanjohtaja

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.