Tiistai 16.08.2022
Nimipäivät: Aulis
Hämeenlinna
Selkeää
26°C
Tuuli: 4 m/s IEI
 

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

KUNNAN KUULUMISIA: Seinä ei tullutkaan vastaan

Hattulan talousennusteet näyttivät koronakriisin alkuvaiheessa varsin synkiltä, mutta vuoden loppua kohden näkymiin on tullut enemmän valoa. Kunnan tulot eivät laskeneet niin paljon, kun ensin ennakoitiin. Tarkalla taloudenpidolla ja valtion tuella vuosi 2020 näyttäisi muodostuvan ylijäämäiseksi.

Hattulan kunnanvaltuusto hyväksyi vuoden 2021 talousarvion marraskuun alussa ja sekin onnistuttiin rakentamaan hieman ylijäämäiseksi.

Vaikka talouden pahimmat ennusteet on toistaiseksi vältetty, liialliseen hyvän olon tunteeseen ei kannata tuudittautua, sillä Hattulassa tarvitaan toimenpiteitä talouden tasapainottamiseksi. Hieman ”epätieteellisesti” tarkastellen kunnan verotulot ovat kasvaneet tai on ennustettu kasvavan vuosina 2015-2023 euromääräisesti noin 11 %.

Samalla ajanjaksolla kunnan palvelujen tuottaminen henkilöstökuluineen vaatii noin 22 % enemmän euroja. Tämä laskelma on puutteellinen ja ei huomioi muun muassa valtionosuuksia, mutta osoittaa kuitenkin Hattulankin perushaasteen. Tulot eivät meinaa riittää kaikkien palvelujen tuottamiseen.

Leikkaus ei ole aina paras keino

Syksyn ajan luottamushenkilöt ja virkamiehet ovat yhdessä keskustelleet Hattulan talouden tasapainottamisesta. Hyvässä hengessä käydyissä keskusteluissa pohdittiin niin menojen leikkaamista kuin tulojen lisäämistä.

Talouden tasapainottamisryhmä keskusteli perinteiseen tapaan muun muassa kyläkoulujen lakkauttamisesta ja tukipalvelujen ulkoistamisesta.

Kumpaakaan vaihtoehtoa ei listalle lopulta otettu, sillä leikkaamalla siivet voi lento loppua lyhyeen. Esimerkiksi koulut ovat kylien elinvoimatekijä, joista ei ole helppo luopua. Pitää yrittää löytää muita vaihtoehtoja, joilla palvelut säilytetään mahdollisimman kattavina.

Kunnan henkilöstö paljon vartijoina

Kunnan palvelujen säilyttämisessä on kyse myös työpaikkojen turvaamisesta. Siksi on tärkeää, että työntekijät miettivät kukin omalla kohdallaan työnsä laatua ja kustannuksia. Ensi vuonna Hattulan talouden tasapainottamisessa on joitakin leikkauksia, mutta noin puolet toimista on henkilöstön ”omissa käsissä”. Periaate on, että jokainen voi vaikuttaa.

Yksi keskeinen tavoite on työhyvinvoinnin kehittäminen.  Hyvinvoiva henkilöstö on organisaation voimavara. Miten tässä onnistutaan riippuu kunnan työntekijöistä, luottamushenkilöistä kuin myös kaikista kuntalaisista.

Ollaan kaikki ”samassa veneessä” ja yhteen hiileen puhaltamista vaaditaan. Tavoitteisiin tulee sitoutua ja pettymyksiäkin pitää osata niellä. Tapa ja taso, millä tänään palveluja tuotetaan ei ole välttämättä se, miten palvelut tuotetaan huomenna. Mikäli jatkamme ”kuten ennenkin”, emmekä analysoi ja kenties muuta toimintatapojamme, seinä tulee vastaan.

Meidän pitää löytää Hattulan malli, missä palvelujen taso on riittävä, mutta kustannuskehitys siedettävä.

Hattulasta on saatava ”matalan kynnyksen kunta”. Ilman uusia työpaikkoja ja väestön kasvua meidän on vaikea ylläpitää haluamiamme palveluja.

Meidän on saatava kuntaan uusia veronmaksajia sen lisäksi, että nykyiset säilyvät. Meidän on kehitettävä palvelukulttuuria ja -asenteita. Tällä hetkellä kuntamme maine ei ole kaikilta osin sellainen, jonka sen haluaisimme olevan.

Tulevat vuodet eivät ole taloudellisesti helppoja, mutta onneksi meistä jokainen voi vaikuttaa asioihin siten, että mahdollisuutemme onnistua kasvavat. Eniten tässä vaikuttaa jokaisen asenne.

Meidän on keskityttävä kunnan tulevaisuuden kannalta tärkeisiin asioihin ja katse on suunnattava huomiseen eikä eiliseen. Totuus nimittäin on, että huomiseen voimme vielä vaikuttaa.

Hattulassa 24.11.2020,

Pekka Järvi

Vs kunnanjohtaja

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.