Lauantai 28.05.2022
Nimipäivät: Alma
Hämeenlinna
Sadekuuroja
13°C
Tuuli: 3 m/s EEI
 

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

KUNNAN KUULUMISIA: Taas tasapainotetaan taloutta

Hattulan kunnassa perustettiin talouden tasapainotusryhmä, jonka tehtävä on laatia esityksiä siitä, miten kunnan talous saadaan tasapainoon seuraavan kolmen vuoden kuluessa. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun taloutta tasapainotetaan eli sinänsä ilmassa ei ole suurta dramatiikkaa.

Talouden tasapainotus ei ole pelkkää säästölistaa, vaan siihen kuuluu oleellisesti myös tulojen kasvattaminen. Kyseessä on siis tulojen ja menojen oikea suhde. Talouden tasapainotus on merkittävä osa kunnan kehittämistä ja siihen liittyy muun muassa seuraavia kysymyksiä:

  • miten tuloja on mahdollista kasvattaa?
  • miten menoja on mahdollista karsia?
  • miten toimintatapoja voidaan kehittää, jotta edellä mainittuihin kysymyksiin saadaan hyviä vastauksia?

Hattulan talous pyörii pääosin verotulojen varassa, joka on myös terveen kunnan merkki. Meillä on ollut riittävästi asukkaita ja yrityksiä pitämään kuntamme elossa. Asukkaita ja yrittäjiä olisi kuitenkin hyvä saada lisää. Viime vuosina kehitys tältä osin ei ole ollut toivottu.

Ratkaisevaa on kunnan vetovoima. Olemmeko ihmisten mielissä positiivinen vai negatiivinen kunta? Olemmeko helposti saavutettava kunta vai emme? Onko Hattulassa monipuolinen tonttitarjonta? Onko Hattulassa helppo vai vaikea rakentaa? Näihinkin kysymyksiin etsitään vastauksia sekä suunnitellaan parantavia toimenpiteitä.

Yhdessä virkamiesten kanssa talouden tasapainotusryhmä laatii ”pitkän listan” toimenpiteistä, joilla taloutta voidaan tasapainottaa. Kaikki kivet pyritään kääntämään. Etenkin säästökohteiden osalta voi alkaa kiivas kuntalaiskeskustelu, mutta haluan muistuttaa, että listalle kootaan kaikki mahdollinen.

Mitä sitten lopulta päätetään, on eri asia. Mikäli listalle ei kaikkia asioita koota, työ on tehty huonosti. Kunnan työntekijöiltä on pyydetty ehdotuksia kunnan talouden ja toiminnan kehittämisestä ja joitakin esityksiä on myös saatu. Saman haasteen esitän kaikille kuntalaisille eli otan mielellään vastaan rakentavia ehdotuksia. Paras tapa niitä lähettää on sähköposti. Osoitteeni löytyy kunnan kotisivuilta.

Lisäksi olen seuraavan kerran kuntalaispalautetta vastaanottamassa Parolan K-Supermarketissa 23.9.2020 kello 15.30–17.00.

Eletään poikkeuksellisia aikoja

Viime maaliskuusta asti on eletty varsin poikkeuksellista aikaa, johon on sisältynyt monenlaisia rajoituksia ja muutoksia päivittäisessä elämässä. Myös Hattulan kunta on sopeuttanut palvelujaan ja työntekijät ovat venyneet merkittävästi. Esimerkiksi niin koulut kuin päiväkodit ovat suoriutuneet tehtävistään hyvin, kuten myös sosiaali- ja terveyspalvelut. Kiitos kaikille kunnan työntekijöille!

Merkittäviä haasteita koettiin Parolan terveysasemalla, kun keväällä vaihtui palveluntuottaja (ennen Pihlajalinna, nyt Terveystalo), siirryttiin uusiin tiloihin ja vielä päälle tuli korona. Tällä kaikella oli suuri vaikutus terveysaseman toimintaan ja siellä työtä tekevät joutuivat erityisen suuren paineen alaiseksi.

Kuntalaisten yhteydenotot terveysasemalle kasvoivat rajusti. Soittoja saattoi tulla päivittäin jopa 200 ja syksyn tullen koronanäytteiden ottaminen on lisääntynyt noin 40–50 kappaletta päivää kohden. Erityisesti koronan takia henkilöstö on joutunut miettimään myös omia riskejä.

Tänä vuonna ei lomakuukausinakaan terveysaseman asiakasvirta laskenut, päinvastoin. Jotkut työntekijät ovat joutuneet keskeyttämään lomansa, kun terveysasemalla on tarvittu lisää hoitajia.

Onneksi nyt elokuun loppua kohden tilanne on jossain määrin helpottunut ja joinakin päivinä muun muassa kaikki vastasoitot on ehditty tehdä saman päivän aikana. Meidän kaikkien kuntalaisten puolesta kiitos Parolan terveysaseman työntekijöille hyvin tehdystä työstä näissä haastavissa oloissa!

Toimialajohtajien valinta

Tätä kirjoittaessa on juuri päättynyt kunnan uusien toimialajohtajien hakuaika ja hakemuksia on tullut yhteensä 57 kappaletta. Hattula koetaan siis kiinnostavana työpaikkana! Uusien johtajien toimenkuvat ovat herättäneet kyselyjä. Mitä heiltä edellytetään? No ainakin seuraavaa

  1. vankkaa johtamistaitoa
  2. hyviä sosiaalisia taitoja
  3. palveluhenkisyyttä

Hattulassa 25.8.2020,

Pekka Järvi

Vs. kunnanjohtaja

Vs. kunnanjohtaja Pekka Järvi kiittää kolumnissaan kunnan työntekijöitä ja Parolan terveysaseman henkilöstöä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.