Perjantai 03.02.2023
Nimipäivät: Valo
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
-6°C
Tuuli: 4 m/s N
 
Avatar photo

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

KUNNAN KUULUMISIA: Tapahtumarikas vuosi 2022

Vuosi on alkanut vauhdikkaasti ja ensimmäiset vaalitkin on jo toimeenpantu. Äänestysaktiivisuus jäi matalaksi, mutta siitä huolimatta edessä olevat muutokset tulevat olemaan ainakin hallinnollisesti suuria. Miten ne näkyvät kuntalaisten palveluissa, tullaan aikanaan näkemään. Noin puolet kunnan nykyisistä määrärahoista päätetään 2023 alkaen hyvinvointialueella.

Vuoden kuluttua kunnan organisaatio, tehtävät ja talousarvio ovat erilaiset. Tämä edellyttää vielä runsaasti aina mielenkiintoisia hallinnollisia tehtäviä. Muutoksessa on kuitenkin aina mahdollisuus ja saamme suunnitella ”uuden kunnan” omien ja kuntalaisten kokemusten sekä tarpeiden pohjalta.

Vaikka muutos tulee olemaan merkittävä, niin kunta ei lähde liikkeelle ”puhtaalta pöydältä”, vaan aiemmin aloitetut hankkeet etenevät suunnitelmien mukaan. Kunnanvaltuusto hyväksyi tammikuussa kyläkoulujen minimioppilasmääräksi 30. Mikäli kolmena vuotena peräkkäin koulun oppilasmäärä on alle 30, koulun toiminta lakkaa.

Kuntalaisista on vuosia tuntunut, että Lepaan ja Nihattulan koulut roikkuvat ”löyhässä hirressä”. Nyt tehty päätös antaa kaivatun työrauhan niin kouluille kuin kylien kehittäjille. Lepaan ja Nihattulan nykyiset koulurakennukset eivät kuitenkaan ole ikuisia. Jossain vaiheessa on päätettävä; korjataanko, rakennetaanko uusi vai lakkautetaanko. Mikäli nykyinen kehitys jatkuisi, niin 2030-luvun alussa sekä Nihattulassa että Lepaalla 30 oppilaan raja olisi lähellä. Tämän kehityksen me haluamme muuttaa.

Kuten aiemmin olen kirjoittanut, valtuutetut näkevät kylien elinvoimaisuuden Hattulalle tärkeänä asiana. Tämän vuoksi kunnanhallitus päätti tammikuussa käynnistää osayleiskaavan päivityksen Rahkoila – Lepaa – Petäys alueella. Tämän päivityksen tavoite on kehittää asumista, yrittämistä, liikkumista, harrastamista ja koulutoimintaa kyseisellä alueella. Siis toisin sanoen vahvistaa luonnonkauniin alueen vetovoimaa entisestään.

Seuraavana on suunnitelmassa Kalkkonen – Vihtola – Nihattula. Samat tavoitteet ovat myös täällä. Vihtolan alueella on jo ennakoitu ja uusi asemakaava on valmisteilla (Hattula Villas). Toivottavasti molempien suuntien kaavoitukset onnistuvat, sillä tulevaisuus riippuu myös niistä.

Uusi koulu on harjakorkeudessa. Kuva: Juha Reinikainen.

Hankkeet etenevät

Tänä vuonna myös moni hanke etenee maaliin, jos matkaan ei turhia mutkia tule. Uusi yhteiskoulu on harjakorkeudessa ja pian siellä päästään aloittamaan koulutyö. Samalla on käynnistetty 1980- ja 90-lukujen tilojen sisäilman jatkotutkimukset. Tavoite on tuottaa näiden tilojen peruskorjauksen edellyttämät tiedot. Tutkimuksessa selvitetään rakennusten rakenteiden edellyttämät toimenpiteet. Kiinteistöjen arvo on miljoonia euroja.

Moottoritien varrella olevan Panssariportin teollisuusalueen kunnallistekniikan tarjouskilpailu päättyi 20.1. ja tämän lehden tullessa painosta, pitäisi urakoitsija olla jo valittu. Seuraavana keskitytään keskustan kiertoliittymän ja Kalliolan uuden alueen rakentamiseen. Paljon muutakin tapahtuu.

Koronasta

Aika kuluu nopeasti ja muutaman viikon kuluttua koronasta johtuvat poikkeavat olosuhteet täyttävät jo kaksi vuotta. Tänä aikana on monessa paikkaa jouduttu venymään ja keksimään uusia tapoja selvitä erilaisista haasteista.

Monista vaikeuksista huolimatta Hattula on selviytynyt toistaiseksi hyvin. Erityinen kiitos tästä kuuluu heille, jotka tekevät työtä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Siellä on lomia ja vapaita peruttu, työaikoja muutettu ja työkavereita tuettu. Meillä on ollut vaikeita hetkiä, mutta kaikista on selvitty.

Myös Hattulan rokotuskattavuus on tilastojen mukaan seutukunnan selvästi korkein. Siksi en lakkaa ihmettelemästä, kun joku valittaa, ettei heti tullut vastasoittoa terveysasemalta. Kuka tietää saatat olla 36. jonossa, joten malttia. Elämme ruuhkavuosia.

Onko kesällä kaikki toisin?

Sitä en tiedä, mutta ennen sitä saamme varmasti nauttia vielä Hattulan erinomaisista jää- ja latuhenkilöiden palveluista. Ladut ja jäät ovat jälleen olleet erinomaiset. Vaikka lumet välillä sulaa ja jääkentät muuttuvat vedeksi, niin pakkasen tullen ladut ja luistelukentät ovat taas kuntalaisten käytössä.

Mutta kesäkin tulee ja merkitkää kalentereihin – Hattula-päivät on suunniteltu pidettävän 8.-12.6. Lisäksi toukokuun lopulla ilmestyy vuosien tauon jälkeen Hattulan oma kesälehti.

Pappilanniemessä 25.1.2022,

Pekka Järvi

Vt. kunnanjohtaja

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.