Perjantai 29.03.2024
Nimipäivät: Jouni, Joni, Joonas, Joona, Jonne

Tuuli:
 
Avatar photo

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

KUNNAN KUULUMISIA: Tilinpäätöksestä 2021

Parolan Yhteiskoulun uusi rakennus otetaan käyttöön elokuussa. Samassa yhteydessä lopetetaan toiminta 1980-luvun tiloissa. Yläkoulun oppilaista osa siirtyy väistötiloihin Parolan koululle ja tämän seurauksena oppilaita siirtyy Parolan koulusta Juteinikeskukseen, jossa tilat ovat olleet vajaakäytöllä.

Hattulan tilinpäätös 2021 on valmistunut ja se menee aikanaan kunnanvaltuuston käsiteltäväksi. Talousarviota laadittaessa tähtäsimme hieman ylijäämäiseen lopputulokseen, mutta jo keväästä 2021 alkaen ennustimme tulokseksi muodostuvan +/- 0 euroa.

Ennustus piti aika hyvin paikkansa ja kunnan tilinpäätös vuodelta 2021 on 148.000 euroa alijäämäinen. Konsernitasolla eli yhdessä Hattula-kiinteistöjen kanssa tilinpäätös on 68.000 euroa ylijäämäinen.

Kunnan toimintakulut kasvoivat ennakoitua enemmän ja olivat viime vuonna yhteensä yli 62 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin kulut olivat alle 60 miljoonaa euroa. Merkittävintä kasvu oli sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa.

Tärkeisiin palveluihin kului siis ennakoitua enemmän euroja, mutta palvelut haluttiin ja kyettiin pitämään hyvällä tasolla. Onneksi kulujen kasvua tasoitti verotulojen lisääntyminen 3,4 %:lla. Kunnan verotulot olivat yhteensä yli 40 miljoonaa euroa.

Kunnan lainakanta pysyi lähes ennallaan ja tällä hetkellä Hattulalla on lainaa noin 3.400 euroa per kuntalainen. Konsernitasolla lainaa on noin 5.100 euroa per kuntalainen.

Molemmat lainakannat ovat valtakunnan keskiarvoa pienemmät eli siinä mielessä olemme ”hyvällä puolella”. Hyvä asia oli myös kunnan väkiluvun lisääntyminen ensimmäisen kerran sitten vuoden 2015, tosin kasvu oli maltillista (noin 20 henkilöä). Kaukana ollaan vielä 1980-luvusta, jolloin väkiluku kasvoi vuosittain noin 140:llä.

Taloutta suitsitaan

Huolestuttavinta on siis toimintakulujen kasvu ja yhdessä huonommaksi muuttuneen yleismaailmallisen tilanteen vuoksi kuntataloudessa on näkyvissä tummia pilviä. Yleinen
kustannustaso nousee ja kunnan on pystyttävä vastaamaan kasvaviin vaatimuksiin yhä kallistuvassa ympäristössä. Joidenkin palveluiden karsiminen ei ole tässä tilanteessa poissuljettua.

Hattulan kunnanhallitus päätti perustaa talousryhmän, johon kuuluvat keskeisimmät viranhaltijat sekä kunnanhallituksen puheenjohtaja ja lautakuntien puheenjohtajat. Talousryhmä valmistelee asioita ja raportoi kunnanhallitukselle. Päätöksiä ryhmä ei tee, vaan se tekee esityksiä kunnan tulojen lisäämiseksi sekä kasvavien kulujen hallitsemiseksi pitkällä aikavälillä.

Pitkän aikavälin lisäksi on hoidettava myös kuluvan vuoden haasteet. Kunnan talousarvio 2022 on lievästi ylijäämäinen, mutta poikkeuksellinen talvi ja Ukrainan sota ovat muuttaneet taloudellisia perusteita. Erityisesti palveluiden ja erilaisten tarvikkeiden (ml. energia) kustannukset ovat olleet arvioitua korkeammat, osin huomattavasti korkeammat.

Loppuvuoden toiminta edellyttää taloutta korjaavia toimenpiteitä eli suomeksi sanottuna jostain on luovuttava.

Koulukuulumisia

Maaliskuun lopussa valmistui yläkoulun 1980- ja 1990-luvuilla valmistuneiden tilojen kuntotarkastus. Tulokset osoittavat, että näissä osissa ei ole sisäilmallisia ongelmia, mutta 1980-luvun tiloja ei myöskään kannata enää peruskorjata. Uusi yläkoulurakennus otetaan käyttöön elokuussa ja siinä yhteydessä lopetetaan toiminta 1980-luvun tiloissa.

Yläkoulun oppilaista osa siirtyy väistötiloihin Parolan koululle ja tämän seurauksena oppilaita siirtyy Parolan koulusta Juteinikeskukseen, jossa tilat ovat olleet vajaakäytöllä.

Päätökset ovat aiheuttaneet joissain oppilaiden vanhemmissa vastustusta ja asiasta ollaan keräämässä kuntalaisadressia. Se tullaan kunnalle luovuttamaan ja kunta siihen aikanaan vastaa.

Ensi vuoden alusta alkaen kunnan suurin ja samalla kallein palvelu on varhaiskasvatus- ja perusopetus (käytän jatkossa termiä opetus). Opetuksen tasoa voidaan vertailla monilla tunnusluvuilla, joista tässä haluan tuoda esille kaksi.

  • Viimeisen seitsemän vuoden aikana Parolan lukion ylioppilaskokeiden keskiarvo on ollut 4,9 (valtakunnallinen keskiarvo 4,6).
  • Vuosina 2016–2019 peruskoulun päättäneistä hattulalaisista nuorista jatkoi lukiokoulutukseen tai ammatilliseen koulutukseen 97,5 %, kun valtakunnassa vastaava luku oli 94,2 %.

Pelkästään nuo kaksi tunnuslukua osoittavat, että Hattulassa opetus on hyvässä kunnossa. Nuorilla on motivaatiota ja tavoitteita! Oppimisen onnistuminen on kiinni monesta tekijästä. Eniten onnistuminen on kiinni opettajien työstä, kotien tuesta ja näiden yhteistyöstä. Koulurakennuksillakin on oma merkityksensä, mutta hyvät tulokset eivät ole merkittävästi niistä riippuvaisia.

Hattulan lähiaikojen suuri päätös on kouluverkko 2030. Missä ovat Hattulan koulut? Millaisen kouluverkon ylläpitoon kunnalla on varaa? Kuinka monta koulua tarvitaan, jos kahdeksan (8) vuoden kuluttua alle 14-vuotiaita hattulalaisia on 400 vähemmän kuin tänään?

Kouluverkon tulevaisuuteen vaikuttaa moni asia, mutta eniten siihen taitaa vaikuttaa kunnassa asuvien oppilaiden määrä. Jos ei ole lapsia, niin ei ole koulujakaan. Kunnan veto- ja pitovoimat siis ratkaisevat kouluverkon olemassaolon. Jos perheelle löytyy Hattulasta hyvän elämisen olosuhteet ja tänne asettuvat, niin koulutkin kukoistavat. Tämän eteen teemme kovasti työtä – monella saralla!

Hattulassa 21.4.2022,

Pekka Järvi

Vt. kunnanjohtaja

Hattulan lähiaikojen suuri päätös on kouluverkko 2030, kirjoittaa vt. kunnanjohtaja Pekka Järvi.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.