Sunnuntai 26.06.2022
Nimipäivät: Jorma, Jarmo, Jarkko, Jarno, Jere
Hämeenlinna
Selkeää
29°C
Tuuli: 4 m/s LEL
 

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

KUNNAN KUULUMISIA: Ukrainan sodan vaikutuksista

Ukrainan sodan seurauksena ovat kuntalaiset olleet kiinnostuneita siitä, miten kunta on varautunut kriiseihin ja mitä seurauksia Ukrainan sodasta on Hattulalle. Sodan alkaessa virisi keskustelu väestönsuojista ja niiden tarpeesta. Suomessa väestönsuojia löytyy lähinnä kaupungeista. Maaseudulla ja omakotitalovaltaisilla alueilla suojia ei ole.

Noin vuosikymmen sitten keskusteltiin väestönsuojista varsin vilkkaasti ja osa valtakunnallisista poliittisista päättäjistä halusi poistaa kokonaan väestönsuojan rakentamisvelvoitteen, joka tuolloin koski 600 m2 tai suurempia rakennuksia.

Lopulta määräyksiä muutettiin siten, että yli 1.200 m2 asuinrakennuksiin pitää suoja rakentaa. Hattula on maaseutukunta, missä ei siis yleisiä väestönsuojia ei ole. Mikäli yksittäisissä rakennuksissa väestönsuojia on, ne ovat pääasiallisesti kiinteistön käyttäjiä varten.

Kunta varautuu kriiseihin

Kunnan vastuu kuntalaisille tuotettavista palveluista ei kriisin aikana katoa mihinkään, vaan korostuu entisestään. Kuntalaisten toimeentulon kannalta elintärkeät palvelut halutaan varmistaa kaikissa olosuhteissa. Kriisitilanteisiin valmistaudutaan laatimalla suunnitelmia sekä harjoittelemalla.

Vuosittain Hattula osallistuu valmiusharjoituksiin, joissa suunnitelmia päivitetään ja case-tyyppisillä harjoituksilla testataan toimintamalleja. Viimeksi näin tehtiin syksyllä 2021.

Vastaanottokeskukset

Ukrainan sodan yhteydessä on noussut esille kunnan kyky vastaanottaa pakolaisia. Hattulaankin on kevään aikana ukrainalaisia tullut erityisesti työskentelemään maatiloilla ja puutarhoissa. Todennäköisesti he tulevat hakemaan tilapäistä suojelua ja saavat sen automaattisesti vuoden ajaksi. Kuten tunnettua Ukrainasta pakenevat naiset ja lapset, miesten jäädessä puolustamaan maata. Hattulaankin on heitä siis tullut.

Turvapaikanhakijoiden vastaanottamista ja majoittamista varten on olemassa vastaanottokeskusverkosto, jota ylläpitävät kunnat, valtio, järjestöt ja yksityiset toimijat. Hattulassa ei ole vastaanottokeskusta. Joissakin kunnissa on viime aikoina perustettu hajautettuja vastaanottokeskuksia, jolloin kunnan omistamiin asuntoihin on hajasijoitettu pakolaisia.

Hattulan kunnan omistamalla kiinteistöyhtiöllä on lähes 300 asuntoa, mutta maaliskuussa oli vain yksi asunto vapaana, joten meillä ei ole tässä tilanteessa mahdollisuuksia tämän tyyppisen keskuksen perustamiseen. Yksityismajoituksia ovat hattulaisetkin tarjonneet.

Katse tulevaisuuteen

Suomeen Venäjän rajamaana kohdistuu maariski, joka voi karkottaa sijoittajia ja yrityksiä turvallisemmiksi (Venäjästä kauemmas) arvioituihin maihin. Yleinen kustannustaso on lähtenyt nousuun ja eri tarvikkeiden toimitusajat ovat pidentyneet. Hattulan vuoden 2022 lievästi ylijäämäinen talousarvio on jo nyt perusteiltaan muuttunut.

Mikäli kriisi jatkuu pitkään, on kunnan tarkasteltava tulevien vuosien investointeja uudelleen. Niiden arvioidut materiaaliset kustannukset ovat nyt nousussa ja rahoitus on korkotason nousun myötä kallistumassa.

Sodan kärsimykset ukrainalaisille ovat mittaamattomat ja niitä meidän täällä turvallisessa Hattulassa on vaikea edes ymmärtää. Itse olen työni puolesta liikkunut entisen Jugoslavian, Tsadin sekä Afganistanin sota-alueilla ja nähnyt sodan kärsimykset paikallisille. Ukrainan sodalla on monia välillisiä seurauksia myös meidän suomalaisten arkeen ja kovin nopeaa paluuta ”vanhaan hyvään aikaan” ei ole luvassa.

Kaikesta huolimatta me hattulaiset toivomme Ukrainan kriisin nopeaa loppumista ja jälleenrakentamisen alkamista. Kannattaa uskoa, että kaikki muuttuu vielä paremmaksi.

Hattulassa 28.3.2022,

Pekka Järvi

Vt. kunnanjohtaja

Ukrainan sodalla on vaikutuksia myös suomalaisten arkeen, toteaa Pekka Järvi. Kovin nopeaa paluuta ”vanhaan hyvään aikaan” ei hänen mukaansa ole luvassa.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.