Keskiviikko 28.02.2024
Nimipäivät: Onni

Tuuli:
 
Avatar photo

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

KUNNAN KUULUMISIA: Uusia koteja rakenteilla

Kunnan tilinpäätös 2022 on valmistumassa. Kunnanhallitus käsitteli sitä 27.3. ja seuraavana se menee tilintarkastukseen. Kesällä se tulee kunnanvaltuuston käsiteltäväksi. Tässä joitakin havaintoja siitä, millaiseksi mennyt vuosi muodostui. Päällimmäisenä ajatuksena tulee mieleen, että ”tavallisia vuosia ei enää ole eikä tule”. Juuri kun koronasta alettiin toipua ja paluuta uuteen normaaliin suunniteltiin, alkoi tapahtua.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja vaikutukset näkyivät Hattulassa asti. Esimerkiksi energian hinta lähti hurjaan nousuun, inflaatio kiihtyi entisestään ja lainakorot nousivat. Käytännössä tämä merkitsi, että vuoden 2022 talousarvion perusteet muuttuivat jo helmikuussa. Samaan yhteyteen ajoittuivat työmarkkinaneuvottelut ja lakon uhat. Kaiken kruunasi runsasluminen talvi, joka mahdollisti mukavasti hiihtämisen, mutta tiestön ylläpito oli haasteellista ja kallista.

Alun perin vuoden 2022 talousarvio oli lievästi ylijäämäinen ja plussan puolelle odotimme pääsevämme noin 30.000 eurolla. Kesää kohden talouden luvut näyttivät, että kunta tulee menemään talouden osalta ”pakkaselle”. Tilanne oli huolestuttava. Onneksi kunnan verotulot kehittyivät ennakoitua paremmin ja kun se vielä täydentyi tonttimyynnin moninkertaistumisella sekä Koulutuskuntayhtymä Tavastian kiinteistöratkaisuilla, vuoden 2022 tilinpäätös on näillä näkymin selvästi positiivinen. Ns. peruskunnan (ilman tytäryhtiöitä) ylijäämä lähentelee kahta miljoonaa euroa.

Tästä seuraa se, että kunnan kumulatiivinen ylijäämä alkaa olla noin kahdeksan (8) miljoonan euron tasolla, joten taloudelle tärkeä puskurikin on merkittävästi vahvistunut. Valitettavasti kunnan väkiluku pieneni viime vuonna 46 henkilöllä, joka noudattaa viime aikojen kehitystä. Tähän saattaa kuitenkin olla parannusta näköpiirissä, koska kunnan tonttimyynti onnistui viime vuonna niin hyvin. Lisäksi myönnettiin poikkeuksellisen paljon suunnittelutarveratkaisuja. Uusia koteja on siis rakenteilla.

Hattulalaisia syntyi viime vuonna yhteensä 72. Kymmenen vuotta sitten lapsia syntyi keskimäärin 110 vuodessa, muutos on siis melkoinen. Kun viime vuonna syntyneet lapset aloittavat koulun seitsemän vuoden kuluttua, on luokilla 1-9 ilman muuttoliikettä 272 lasta vähemmän kuin tällä hetkellä.

Pelkästään luokilla 1-6 lapsia on tuolloin 221 vähemmän. Vertailuna todettakoon, että tällä hetkellä Parolan koulussa on hieman yli 160 oppilasta. Hattula ei tietysti ole ainoa kunta, missä lapsimäärä pienenee, mutta tulevaan kouluverkkoonkin kehityksellä on vaikutus.

Viime vuonna rakennettiin kunnan tulevaisuutta monilla maankäyttöasioilla. Lepaa -Tyrväntö suunnan osayleiskaavan päivitys eteni ja sen odotetaan valmistuvan syksyllä 2023. Lisäksi useampi kaava- ja maankäyttösopimusasia nytkähti eteenpäin. Uusia tontteja niin asumiseen kuin yrittämiseen on valmistunut tai valmistumassa.

Kunnan hankkeista yhteiskoulun kampus I valmistui keväällä 2022 ja pysyi hyvin kustannusarviossa, mikä on poikkeavaa verrattuna moniin muihin julkisiin hankkeisiin. Lisäksi Panssariportin teollisuusalue ja liityntäpysäköinti ovat nyt valmiit. Yksityisistä hankkeista kouluratsastuskeskuksen työt ovat alkaneet.

Uusia valmisteluvaiheessa olevia yksityisiä hankkeita ovat kaksi tuulivoimalahanketta ja yksi aurinkovoimalahanke. Näistä aurinkovoimala on edennyt pisimmälle ja sitä koskeva tiedotustilaisuus järjestetään 6.6.2023 klo 17.00 kirjastolla.

Kunnan kehitysyhtiön toiminta ei edennyt toivotulla tavalla ja johti lopulta alkuvuodesta 2023 toiminnan pysähtymiseen. Parhaillaan selvitellään, miten erilaiset yrityspalvelut kunnassa jatkossa järjestetään.

Vuonna 2022 hyväksyttiin kunnan uusi strategia, jonka pohjalta kunnan tulevaisuutta nyt rakennetaan. Palveluverkko 2030 suunnittelu aloitettiin syksyllä 2022 ja on tällä hetkellä etenemässä yleisratkaisujen osalta päätöksentekoon. Siitä on tarkoitus järjestää yleisötilaisuus, todennäköisesti myös 6.6.2023.

Hattulassa 28.3.2023,

Pekka Järvi

Vt. kunnanjohtaja

Kunnanjohtaja Pekka Järvi.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.