Torstai 26.05.2022
Nimipäivät: Minna, Vilma, Miina, Mimmi, Vilhelmiina
Hämeenlinna
Sadekuuroja
10°C
Tuuli: 3 m/s IPI
 

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

KUNNAN KUULUMISIA: Uutta matoa koukkuun

Yhteistyö kannattaa. Kuluvan kevään aikana on kunnassa kuultu monia myönteisiä uutisia ja monet kuntalaiset ovat niistä kiitelleet ja kannustaneet jatkamaan samaan suuntaan – kiitos kaikille!

Kouluratsastuksen valmennuskeskushanke on edennyt reipasta vauhtia. Yrittäjä on tehnyt maakaupat Tyrvännöntien varrelta ja keskuksen suunnittelutarveratkaisu on jätetty kuntaan. Kyseessä on noin kuuden (6) miljoonan euron monipuolinen hanke, jolla on merkittävä työllistävä vaikutus.

Hattulan Golfkeitaan kanssa onnistuttiin ”solmut avaamaan” ja yrittäjä sai vuosia viivästyneen rangen avattua. Lisäksi Golfkeitaan ja kunnan yhteistyösopimus hyväksyttiin elinvoimalautakunnassa 23.3.2021. Se sisältää erilaisia etuuksia kaikille kuntalaisille.

Samoin Golfkeitaan kanssa hyväksyttiin esisopimus asuntoalueen rakentamisesta Vihtolaan. Kyseessä on yli 10 miljoonan euron hanke, joka monipuolistaa mukavasti Hattulan asuntotarjontaa.

Lisäksi Merven alueella noin kuuden (6) miljoonan euron teollisuuden laajentamishanke etenee. Kun lasketaan mukaan kunnan oma (kohta kilpailutuksessa) kouluhanke, niin tuoreiden investointiuutisten määrä lähestyy 30 miljoonaa euroa. Se on aika hyvin!

Ei päätä pensaaseen. Kunnan on markkinoitava itseään. Jos meitä ei tunneta, on vaikea saada kuntaan positiivista ”pöhinää”. Markkinoinnissa pienilläkin teoilla voi olla suuri vaikutus. Esimerkiksi vuoden vaihteessa avatulla Hattulan latuverkoston sivuilla kävi muutamassa viikossa 36.000 kävijää. Sivusto toi hyvin esille kunnan monipuolisia palveluja. Pidän 9.400 asukkaan kunnassa tuota kävijämäärää merkittävänä.

Sosiaalisessa mediassa on julkaistu hattulalaiselta media-alan yrittäjältä tilattuja kunnan mainosvideoita, jotka ovat saaneet tuhansia katsojia. Esimerkiksi päiväkodin hiihtoretki sai kolmessa päivässä lähes 6.000 katsojaa. Myös Hattulan Golfkunta-brändityö on saanut valtakunnallista huomiota ja mielenkiinnolla odotamme, mitä positiivisia seurauksia sillä vielä on. Muutenkin markkinointia jatketaan edelleen.

Kehitysyhtiö. Luottamushenkilöt ja viranhaltijat ovat viime aikoina arvioineet kunnan mahdollisuuksia yritystoiminnan tukemiseksi. Hattula on erinomainen ja turvallinen paikka yrittää, mutta miten saamme kunnan houkuttelevuutta vahvemmaksi.

Toukokuussa valmistuu elinvoimajohtajan esitys mahdollisen kehitysyhtiön perustamisesta kuntaan. Näin on jo tehty useimmissa naapurikunnissa. Tarkoitus ei ole lisätä kunnan henkilöstökuluja, vaan organisoida toimintaa eri tavalla.

Yrittäjille kunnan suurehko organisaatio eri palvelualueineen ei ole ”persoonallinen” yhteistyökumppani. Tarvitaan selkeä ja tasavertainen kumppani, joka kunnan puolesta hoitaa yrittämiseen liittyviä asioita. Näin ei yrittäjän tarvitse käyttää liikaa aikaa hallinnollisiin puuhasteluihin, vaan joku neuvoo ja edistää hänen puolesta esimerkiksi lupa-asioita.

Kehitysyhtiö pystyisi myös kuntaorganisaatiota paremmin verkottumaan yritysten kanssa sekä tavoittelemaan esimerkiksi tutkimus- ja kehitysrahoituksia. Samoin kehitysyhtiö voi haistella uusia mahdollisuuksia, joita houkutellaan toimimaan Hattulaan. Kunnan elinvoimajohtaja valmistelee asiaa ja hänen kokemus sekä osaaminen tässä on vahva, joten odotukset ovat korkealla.

Mitä ihmiset arvostavat? Menestyäkseen Hattulan on kyettävä tarjoamaan asioita, joita ihmiset arvostavat. Monesti olen maininnut, että kunnan peruspalvelut ovat kunnossa. Hattulassa on siis hyvä asua ja elää. Jotta näin on jatkossakin, meidän pitää osata tunnistaa erilaisia mahdollisuuksia. Mitä ihmiset arvostavat tänään ja huomenna?

Vielä joitakin aikoja sitten uskottiin, että kaikki muuttavat kaupunkeihin ja maaseutu tyhjenee myös Hämeessä. Varmasti muuttovirran vahvempi väylä menee kohti kaupunkeja, mutta on myös virtausta kohti maaseutua.

Yhä useammat ihmiset asuvat sekä kaupungissa että maalla. Etätöiden yleistyminen johtaa vääjäämättä tähän suuntaan. Aikaa myöten verojen maksaminen kahdella paikkakunnalla saattaa muuttua puheista todeksi. Hattulan on oltava valmis tarjoamaan mahdollisuudet myös kahdella paikkakunnalla asumiseen.

Vihtolaan rakennettava asuinalue palvelee hyvin tätä ajatusta. Lisäksi kunnanhallitus päätti 29.3. periaatteista, joilla vapaa-ajan asunnot voidaan muuttaa pysyvään asuinkäyttöön. Päätöksen ydinsisältö on, että kunta haluaa tehdä asian mahdolliseksi. Siis rohkeasti hakemaan!

Kunnan maankäyttöjaosto on suunnitellut tonttitarjonnan monipuolistamista. Tällä hetkellä käydään tarkasti läpi alueita, missä voisi olla ”harvoin tarjolla olevia tontteja”. Kunta on neuvotellut muun muassa mahdollisuuksista hankkia Tyrvännöntien varrelta vanhan Lahdentaan sahan alue. Kyseessä on noin 18 hehtaaria, joka rajoittuu Vanajaveden rantaan.

Alueella toimineen sahan takia tehdään ensin maaperätutkimukset, joilla selvitetään alueen soveltuvuus asuinkäyttöön. Päätöstä alueen hankkimisesta ei siis ole tehty, vaan olemme edelleen selvitysvaiheessa. Mutta tämäkin mahdollisuus on selvitettävä!

Hyvää kevään jatkoa!

Hattulassa 23.4.2021, 

Pekka Järvi

Vs. kunnanjohtaja

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.