Sunnuntai 26.06.2022
Nimipäivät: Jorma, Jarmo, Jarkko, Jarno, Jere
Hämeenlinna
Selkeää
18°C
Tuuli: 1 m/s EEI
 

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

Kunnan kuulumisia: Valintoja on tehtävä

Valintoja on tehtävä. Kunnan talousarvio 2022 on valmisteluvaiheessa. Valtuuston on tarkoitus hyväksyä talousarvio, kuten myös veroprosentit, marraskuun kokouksessa. Mitään uutta ei varmasti ole se, että tulojen ja menojen tasapainottaminen on jälleen kerran haastavaa. Kunnan johtoryhmä laatii esityksen, missä hyvät palvelut saataisiin ylläpidettyä ja vielä kehittämisellekin jäisi tilaa. Haaste on, että pakolliset kulut tulee kattaa ja vasta sen jälkeen tulevat muut. Valitettavan moni kehittämisasia kuuluu tuohon jälkimmäiseen. Valtuutetut ovat jälleen kerran haastavien päätösten tekijöinä. Kaikkea ei voi saada. Onneksi vuoden 2021 tilinpäätös oli selkeästi ylijäämäinen. Se antaa meille hieman hengähdystaukoa, mutta henkseleiden paukutteluun ei ole mitään syytä.

Tilakysymyksiä. Ihmisiä on puhuttanut koulukampuksen rakentaminen. Heinäkuussa elinvoimalautakunta valitsi urakoitsijaksi FIXCEL Oy:n. Sen jälkeen on yhteistyö kunnan ja urakoitsijan välillä ollut tiivistä. Kunnanhallitus vierailee tehtaalla seuraamassa elementtien valmistusta 14.10. ja FIXCEL Oy:n toimitusjohtaja tulee pitämään katsauksen kunnanvaltuustolle 18.10.

Uusi koulu rakennetaan ns. metsätontille.

Myös nuorisotila on herättänyt keskustelua. Tällä hetkellä nuorison kokoontumistilat sijaitsevat purettavaksi tuomitussa sisäilmaongelmaisessa koulutilassa. Kaikki nuoret eivät edes voi tilaa käyttää.

Viime keväänä kartoitettiin Parolan taajaman alueelta nuorisolle sopivia paikkoja. Vertailuun päätyivät osoitteessa Verstaantie 1 sijaitseva koulutustila sekä niin sanotussa Valintatalon kiinteistössä sijaitseva entinen seurakunnan kerhotila. Sama tila, missä Wanha Mestari sijaitsi aikoinaan.

Keväällä vertailtiin muun muassa tilojen teknistä soveltuvuutta, turvallisuutta, taloudellisuutta ja sijaintia. Itse pidin yhtenä suurimmista vaikuttavista eroista Valintatalon kerhotilan sijaintia Parolan ainoan pubin vieressä. Siinä olisivat olleet nuorisotilan kanssa vierekkäin ravintolan ovi, terassi sekä tupakkapaikka. Ainakaan minusta kyseinen yhdistelmä ei olisi paras mahdollinen.

Kaiken kaikkiaan toivon kovasti, että nuoriso saisi ansaitsemansa tilat. Kohta alkaa asialla olla jo kiire.

Hattula omistaa metsiä. Aika ajoin kuntalaiset ovat kyselleet Hattulan metsäomaisuudesta. Syyskuun lopulla metsänhoitoyhdistys esitteli Hattulan kunnan metsänhoitosuunnitelman 2021–2030. Hattula ei lopultakaan mikään merkittävä metsänomistaja ole, mutta jotain nyt kuitenkin omistetaan. Kaikkiaan kunnalla on metsää 407 hehtaaria, josta suurimmat yhtenäiset alueet sijaitsevat Etelä-Hattulassa sekä Merven teollisuusalueen tuntumassa. Lisäksi ympäri kuntaa on eri kokoisia ”postimerkkejä”, joista osa sijaitsee vapaa-ajan asumisen kannalta otollisissa paikoissa.

Metsänhoitoyhdistyksen arvion mukaan kunnan metsätuotto on keskimäärin 50.000 euroa vuodessa seuraavan kymmenen vuoden ajan. Syksyn aikana kunnan maankäyttöjaosto perehtyy metsäomaisuuteen tarkemmin ja tulee varmasti esittämään suunnitelmia sen hyödyntämisestä.

Maaseutukunta kiinnostaa. Pitkin kesää on uutisoitu siitä, miten maaseudulla asuminen kiinnostaa ihmisiä aikaisempaa enemmän. Tuskin kaupungistuminen suurena trendinä mihinkään katoaa, mutta väljempi asuminen hyvien yhteyksien päässä kiinnostaa. Tämä on ollut nähtävissä myös Hattulassa lievähkönä väestön kasvuna sekä lisääntyneenä kiinnostuksena tontteja kohtaan.

Keväällä kunta teki sopimuksen, jolla kiinteistövälittäjä alkoi markkinoida kunnan tontteja. Kesäkuun alusta alkaen olemme seuranneet tonttikatsojiemme määrää nettisivuilla. Viime viikkoon mennessä Hattulan tontteja oli käyty katsomassa 3.387 kertaa. Kesän aikana on vuokrattu, varattu tai myyty toistakymmentä tonttia. Toivottavasti tämä suuntaus jatkuu.

Hämeen Kylät ry käynnisti ohjelman uusista maaseudun asumisratkaisuista. Lepaan kylä on päässyt mukaan ja on yksi hankkeen viidestä pilottikylästä. Tavoite on lisätä Lepaan houkuttelevuutta ja kehittää kylän elinvoimaisuutta.

Lepaan viini- ja puutarhatila tarjoaa tuotteita ja tapahtumia, kertoi Pirjo Koskinen kesäkuussa 2018. Artikkelikuvat: Juha Reinikainen.

Maaseudun elinvoiman kehittämisessä tärkeässä osassa ovat erilaiset seurat ja yhdistykset, joita Hattulassa on kaikkiaan noin 140. Näille yhdistyksille järjestetään Petäyksessä 9.10. yhteistyöinfo, jolloin neuvotaan muun muassa mahdollisuuksista palkata työvoimaa yhdistyksen käyttöön tai hakea rahallista tukea erilaisiin hankkeisiin. Kaikki kiinnostuneet mukaan! Olkaa yhteydessä Heikko Konsalaan (heikki.konsala@hattula.fi).

Lopuksi – Hattula Golfin ympäristössä on käynnissä merkittäviä hankkeita, joihin liittyen Hattula Golfilla toimeenpannaan tiedotustilaisuus 7.10.2021 kello 17. Tervetuloa!

Hattulassa 28.9.2021,

Pekka Järvi

Vs. kunnanjohtaja

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.