Perjantai 29.03.2024
Nimipäivät: Jouni, Joni, Joonas, Joona, Jonne

Tuuli:
 
Avatar photo

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

KUNNAN KUULUMISIA: Voittajat, sinnittelijät ja häviäjät

Lokakuun kuulumisissa pohdiskelin Hattulan tulevaisuuden näkymiä ja erityisesti vahvuuksiemme näkökulmasta. Pohdiskelu liittyi kunnan strategiatyöhön, joka on ollut työn alla viime talvesta alkaen.

Kunnanvaltuuston seminaarissa 18.-19.11. aluekehityksen asiantuntija Timo Aro piti esityksen, missä hän jakoi tulevaisuuden kunnat voittajiin, sinnittelijöihin ja häviäjiin. Kuntien keskinäinen kilpailu kovenee entisestään. Aron mukaan kilpailu osaajista, nuorista ja lapsiperheistä on kovaa.

Esityksessä hän vertasi Hattulaa 10 avainmuuttujalla muihin kuntiin. Kahdeksalla muuttujalla Hattula oli selkeästi keskiarvoa parempi ja kahdella muuttujalla heikompi. Hattulan erityisvahvuudet ovat

  • Hattulassa on hyvät veronmaksajat. Sijoituksemme 41/309.
  • Koulutustasoindeksissä Hattulan sijoitus on 44/309.
  • Sairastavuusindeksillä olemme valtakunnan 22. paras kunta (siis terveet kuntalaiset).

Kahdella muuttujalla olimme heikompia

  • Yritystiheys asukasta kohden, sijoituksemme 173/309.
  • Avoimen sektorin osuus työpaikoista, sijoituksemme vasta 304/309. Tämän selittää tietysti varuskunnan sijoittuminen Hattulaan

Yleisesti ottaen Aro painotti, että Hattulalla on hyvät mahdollisuudet kuulua voittajien joukkoon.

Vievätkö kylät Hattulan voittajien joukkoon?

Valtuutetut ja viranhaltijat näkevät kylien elinvoiman olevan koko kunnan kannalta tärkeä. Mikäli kylät autioituvat, niin tuskin asukkaat sieltä kuitenkaan Parolan taajamaan muuttavat. Kylien autioituminen olisi siis koko kunnan kehityksen kannalta erityisen haitallista.

Miten Hattulan kylät pidetään elinvoimaisina 2030-luvulla? Siinäpä meillä pohdittavaa. Yhtä ja ainoaa ratkaisua on vaikea löytää. Joitakin kylien tulevaisuuden kannalta tärkeitä asioita
on kuitenkin tunnistettu.

1. Kyläläisten oma aktiivisuus. Hattula Yhdessä-hanke tukee kylien aktiivisuutta ja ideoita saa käydä kysymässä ja kertomassa muun muassa Suontaan joulutapahtumassa 11.12. kunnan teltalla.

2. Kylien kehitystä tukeva kunnan strategia. Tämä on valmistelussa ja tarkoitus on järjestää vielä joulukuussa kuntalaistilaisuus, missä kaikilla on mahdollisuus kertoa omia näkemyksiä. Tavoite on viedä Hattula 2030-strategia kunnanvaltuustoon tammikuussa 2022.

3. Hankkeiden onnistuminen. Tällä hetkellä on meneillään ainakin kaksi kylien tulevaisuuteen vaikuttavaa yksityistä hanketta (kouluratsastuksen valmennuskeskus ja Hattula Villas), jotka lisäävät merkittävästi Lepaan ja Nihattulan suunnan menestymisen mahdollisuuksia. Vastaavia hankkeita toivotaan kovasti lisää.

4. Kyläkoulu. Tärkein kunnan tarjoama lähipalvelu on kyläkoulu. Turha odottaa lapsiperheiden muuttavan ”kouluttomaan kylään”. Hattulassa kyläkouluille on asetettu vähimmäisoppilasmäärä. Jos kolmena peräkkäisenä vuotena oppilasmäärä on alle 30, koulu lakkaa. Hattulassa ei tällä kriteerillä ole yksikään koulu uhan alla. Pyritään siis siihen, että ei ole jatkossakaan.

5. Systemaattinen suunnittelu ja investointi. Tähän liittyy erityisesti maankäytön suunnittelu, joka onnistuessaan mahdollistaa niin uudet asuinalueet, elinkeinon harjoittamiset, kevyen liikenteen väylät, liikenneympyrät, harrastuspaikat ja koulut.

Onko meillä onnistumisen mahdollisuuksia – kerron esimerkin. Joitakin vuosia sitten oli kyläkoulu, jonka oppilasmäärä laski vuosi vuodelta. Ennustettiin koulun lakkauttamista jossain vaiheessa. Sitten koulun läheisyyteen kaavoitettiin uusi asuinalue ja oppilasmäärät lähtivät nousuun. Nyt on kunnan investointisuunnitelmassa varattu 1 miljoonaa euroa koulun saneeraukseen.

Kyseessähän on Pekolan koulu! Otetaanko mallia? Tämä on meistä itsestämme kiinni.

Hattulassa 23.11.2021,

Pekka Järvi

Vt. kunnanjohtaja

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.