Maanantai 27.03.2023
Nimipäivät: Sauli, Saul
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
-4°C
Tuuli: 8 m/s NE
 
Avatar photo

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

Kunta ja korona

Koronavirus on saanut koko maailmantalouden sukeltamaan lamaan. Eri yhteisöt ja niiden henkilöstö tulevat kärsimään siitä taloudellisesti.

Hattulan kunta elää pitkälti verotuloilla. Saamme vähän valtionosuutta. Pandemia tekee verotuloihin suuren loven. Jo nyt tiedetään, että korona aiheuttaa myös merkittäviä, budjetoimattomia menolisäyksiä. Kunnan talous tulee taas painumaan tappiolle.

Hattulan talous ei ole tällä valtuustokaudella ollut tasapainossa. Osittain se on johtunut kunnasta riippumattomista tekijöistä, mutta myöskään oma budjetointi ja talouden seuranta ei ole toiminut.

Velkataakan ja pakollisten tulevien investointien vuoksi nyt kannattaa paneutua talouden hoitoon. Mitä aikaisemmin korjaamistoimenpiteitä lähdetään tekemään, sitä pienemmillä kielteisillä vaikutuksilla selvitään.

Ensi vuoden budjetin valmistelutyö on alkamassa. Eräissä kunnissa ollaan mm. asettamassa toimikuntia valmistelemaan talouden suuntaviivoja. Miten kunnanhallitus aikoo paremmin paneutua ja sitoutua talouden hoitoon?

Näissä poikkeusoloissa kunnan palvelutuotanto on jouduttu toteuttamaan uusilla tavoilla. Erilaiset rajoitukset, etätyö ja -opiskelu ovat pakon sanelemia vaihtoehtoja. Viranhaltijat järjestävät palvelut uusilla tavoilla. Poliitikot seuraavat ja valvovat sivussa tapahtumia.

Muutama vuosi sitten eräät luottamushenkilöt arvostelivat voimakkaasti koulujen digiloikkaa. Nyt se on osoittautunut onnistuneeksi ratkaisuksi. Etäopiskelun edellytykset on luotu. Oppilailla on koneet etätyöskentelyyn. Opettajat ovat ennättäneet paneutua digitaaliseen opetukseen ja oppimateriaalia on valmiina.

Poikkeusoloissa kunnan päätöksenteko ei myöskään toimi normaalilla tavalla. Nyt pitää huomio keskittää ajankohtaisiin, kriittisiin asioihin. Isot uudistukset kannattaa tässä tilanteessa siirtää hieman myöhemmäksi. Pandemiaa ei pidä käyttää hyväksi oman tai puolueen politiikan ajamiseen.

Kari Ventola (kok.)

Kari Ventola pudotti äänestyslipukkeen kunnanjohtaja Katariina Koiviston pitämään taikinakulhoon kunnanvaltuuston toistaiseksi viimeisessä kokouksessa Lepaan idyllisellä kartanolla maaliskuun 12. päivänä 2020; huhtikuussa pidettäväksi suunniteltu kunnanvaltuuston kokous näet – arvoisa lukija – oli peruttu.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.