Lauantai 28.05.2022
Nimipäivät: Alma
Hämeenlinna
Sadekuuroja
13°C
Tuuli: 3 m/s EEI
 

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

LAUNO HAAPAMÄKI: Lisää tulevaisuuskeskustelua

Soteuudistus on ymmärrettävästi tärkeänä aiheena vienyt pitkään tilaa siltä muulta keskustelulta, jota kuntien tulevaisuudesta pitäisi käydä niin valtakunnan tasolla kuin paikallistasollakin. Hattulassa keskustelua on toki sivuttu osana talouden tasapainottamista. Kaipaisin kuitenkin monipuolisempaa ja hedelmällisempää keskustelua. Paljon puhutaan esimerkiksi kauniista luonnosta, hyvistä tonteista ja sijainnista, mutta valitettavasti nämä eivät kerro paljoa eivätkä ole uniikkeja asioita. Millä todella myymme Hattulaa? Mitkä kaikki asiat kuntalaiset näkevät erityislaatuisiksi?

Kun soteuudistus tavalla tai toisella tulee, se tuo eteen uudenlaisen haasteen; kuntaidentiteetti muuttuu. Yliopistossa meille painotettiin, että kunnan tulevaisuus ja menestyminen vaatii organisaatiolta myös halua kehittyä joka päivä sekä panostaa niin yhteisöllisyyteen, viihtyisyyteen kuin kuntaorganisaation ja kuntalaisten väliseen vuorovaikutukseenkin. Kasvun luominen ei ole vain kaavoitusta tai yritystoimintaa. Yhteistyössä olisi mahdollista synnyttää mielekkäitä kokemuksia, vahvempaa kotiseutuylpeyttä sekä tiimihenkeä. Se on osa “pehmeää elinvoimapolitiikkaa” ja juuri tästä syystä tarvitsemme sekä avointa että monipuolista tulevaisuuskeskustelua.

Keskustelu on kuitenkin turhaa ilman rahaa. Millainen tulevaisuus on kuntien valtionosuuksilla? Entä kuntien omalla verotuksella? Hattula häviää valtionosuuksissa vuosittain satoja euroja asukasta kohden verrattuna vaikkapa Hämeenlinnaan tai Janakkalaan. Lisäksi väestömäärä on pudonnut, mikä on merkinnyt myös verotulojen laskua.

Valtakunnallinen päätöksenteko määrittää merkittävässä määrin kuntien rahoituspohjan ja työkalut huolehtia myös pehmeästä elinvoimapolitiikastaan. Siksi toivonkin, että tulevasta eduskunnasta löytyisi aikaisempaa enemmän osaamista sekä viisautta juuri tulevaisuuden kuntanäkökulmaa kohtaan. Paikallisella päätöksenteolla puolestaan on painoarvoa siinä, mitä teemme meille suoduilla eväillä ja olemmeko valmiita kehittymään joka päivä.

Launo Haapamäki

Yhteyspäällikkö, eduskuntavaaliehdokas (kesk.)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.