Maanantai 15.04.2024
Nimipäivät: Linda, Tuomi

Tuuli:
 
Avatar photo

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

LOMAKUULUMISIA: Lomakuukausi

Heinäkuu on kunnassa perinteinen lomakuukausi ja erityisesti hallinnon puolella on hiljaista. Monet palvelut toimivat kuitenkin myös lomakaudella. Näitä ovat muun muassa tukipalvelut, varhaiskasvatus ja kirjasto.

Tänä kesänä monet kuntalaiset ovat kiitelleet esimerkiksi siitä, miten hyvin Parolan taajaman puistoalueet on ylläpidetty. Kiitos varikolla, joille kiitos kuuluu!

Niin hiljainen lomakuukausi ei kuitenkaan ole ollut, etteikö jokunen tontti olisi saatu kaupaksi. Heinäkuussa tontteja on myyty tai vuokrattu kaksi (2), vaikka tänä vuonna ei tulla ihan viime vuoden ennätysmyyntiin pääsemään.

Vierailijoitakin on kunnassa riittänyt. Panssarimuseolla rikottiin 40.000 kävijän raja jo heinäkuun alkupuolella, Hattula Golfilla on kierroksia pelattu jo yli 20.000, Pyhän Ristin kirkossa on käynyt tuhansia vieraita ja lomakausi ei ole vielä edes lopussa.

Hattula Pirtin kesäkahvilassakin on jo useat kahvit nautittu. Vielä on edessä Lepaan Messut ja MultiGolfin MM-kisat, joten Hattulan matkailumaine vain vahvistuu.

Hattula Pirtin kahvilat ovat maustaneet kesänviettoa kunnassa.

Urakkapojat

Kesäkuun lehdessä kehuin hattulalaisia nuoria hyvistä opiskelusaavutuksista ja kehuja on ihan pakko jatkaa. Hämeen Sanomissa oli uutinen kolmesta hattulalaisesta nuoresta (Kaapo Pulkkinen, Noel Suokorte ja Elvis Hansen), jotka päättivät perustaa oman monialayrityksen.

Ensi kevään abiturientit eivät olleet löytäneet vapailta markkinoilta sopivia töitä, joten he päättivät työllistää itse itsensä. Urakkapojat on yritys, joka ei ole ”ronkeli” töiden suhteen. On tehty pihatöitä, maalattu, koottu huonekaluja, rakennettu terassia ja suoritettu erilaisia palveluja.

Urakkapoikien asenne on aivan loistava ja haastattelussa he sanoivat, että kaikki uusi on kivaa ja kaikki vanha jo osataan! Kannattaa tutustua Hämeen Sanomien uutiseen 11.7. Näissä urakkapojissa on tulevaisuutta!

Ykkösuutisia valtakunnassa

Yksikään lomailija ei ole voinut välttyä NATO-uutisilta. Suomi osallistui ensi kertaa jäsenenä NATO:n huippukokoukseen, jonka päälle Yhdysvaltain presidentti vielä vieraili Helsingissä. Tuo vierailu oli merkittävä ja symbolisesti päätti Suomen yli 100 vuotta kestäneen yrityksen liittoutua sotilaallisesti.

Ennen toista maailmansotaa Suomi pyrki liittoutumaan, mutta kukaan ei meitä huolinut. Sodan jälkeen liittoutuminen oli Neuvostoliiton takia mahdotonta, mutta nyt olemme osa läntistä liittoumaa.

Jossain määrin tämä tulee näkymään myös Hattulassa lisääntyvänä kansainvälisyytenä. Jollei muuta niin Parolan kaupoissa näemme muitakin maastopukuja kuin niitä tuttuja kurkkusalaatin vihreitä.

Jos ei ole ihan varma, miksi NATO perustettiin niin järjestön ensimmäinen pääsihteeri, Hastings “Pug” Ismay”, määritteli liittouman tehtävän Euroopassa ytimekkäästi ja selkeästi: “To keep the Russians out, the Americans in, and the Germans down”.

Toinen ykkösuutinen liittyy sosiaaliseen mediaan ja siellä kirjoitteluun. Jotkut ovat nyt vaikeuksissa kirjoitustensa tai julkisten puheittensa takia. Pitikin oikein tutustua sosiaalisen median ytimeen, jonka joku viisas oli määritellyt seuraavasti:

Sosiaalinen media eroaa perinteisestä joukkoviestinnästä muun muassa siinä, että käyttäjät eivät ole vain vastaanottajia, vaan voivat myös tehdä asioita: kommentoida, tutustua toisiin, merkitä suosikkeja, jakaa sisältöjä jne. Toiminta tuottaa lisää sosiaalisuutta, verkottumista ja yhteisöllisyyttä.

Nykyinen sosiaalisuus ja yhteisöllisyys lisääntyisi entisestään, jos me kaikki muistaisimme vielä jotain saamastamme kasvatuksesta. Jokaiselle varmasti opetettiin, että toisista ei pitäisi puhua pahaa?

Elokuun kuulumissa palataan taas lähemmin kunnan asioihin. Hyvää lomakauden jälkimmäistä puoliskoa!

20.7.2023,

Pekka Järvi

Kunnanjohtaja

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.