Maanantai 25.09.2023
Nimipäivät: Kullervo

Tuuli:
 
Avatar photo

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

Mielenterveyskriisi on ratkaistava – talous kiittää!

Luvut puhuvat puolestaan. Vähintään joka viides suomalainen kärsii jostakin mielenterveyden häiriöstä vuoden aikana. Mielenterveyssyyt ovat suurin työkyvyttömyyseläkkeen aiheuttaja. Korona on lisännyt ahdistus- ja masennusoireita entisestään. Lisäksi eriarvoisuus on suurta: maksukykyiset pääsevät hoitoon ”ohituskaistaa”, samalla kun muut odottavat jonoissa.

Mielenterveyskriisin hoitaminen olisi parasta talouspolitiikkaa. Mielenterveyden häiriöiden kustannuksiksi Suomessa on arvioitu 11 miljardia vuodessa, mikä ylittää mm. Suomen vuosittaisen velkaantumisen tason. Jokainen mielenterveyteen investoitu euro tuo noin neljän euron paluuhyödyn. Taloudessakin on osattava katsoa omaa nenänvartta ja kuluvaa kvartaalia pidemmälle, ja uskallettava investoida hyvinvointiin ja mielenterveyteen!

Suomeen tarvitaan terapiatakuu, ja riittävät resurssit sen toteuttamiseen. Eli taattu pääsy lyhytpsykoterapiaan tai muun psykososiaalisen hoidon piiriin omaan terveyskeskukseen kuukauden sisällä. Lisäksi psykiatrian ja kuntoutuspsykoterapian resursseja tulee vahvistaa. Tarvitsemme myös mielenterveyden ammattilaisten koulutuspaikkojen lisäämistä ja psykoterapiakoulutuksen muuttamista maksuttomaksi. Jonotuksen ajan on oltava ohi!

Aapo Reima

Valtiotieteen opiskelija, kansanedustajaehdokas, kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja, Hämeenlinna (vas.)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.