Maanantai 25.09.2023
Nimipäivät: Kullervo

Tuuli:
 
Avatar photo

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

Pekka Järvi: Keskitalven kunnan kuulumisia

Lumesta on iloa ja vaivaa: Talven kääntyessä kohti kevättä ovat kuntalaiset jälleen saaneet nauttia hyvistä hiihtoladuista. Viime talvena nuo Hämeen Sanomien ihmemiehiksikin tituleeraamat latumiehet ovat tänäkin talvena tehneet lähes ympäripyöreitä päiviä ja saaneet runsaasti kiitosta.

Hiihtäjien nautiskellessa runsaslumisista laduista, ovat auramiehet olleet tiukoilla. Hekin ovat tehneet pitkiä vuoroja ilman lepopäiviä. Vaikka hetkittäin tiet ovat olleet haasteellisia ajella takavetoisella autolla, niin isossa kuvassa tiet ovat olleet hyvässä kunnossa. Kiitos siitä kaikille auraajille! Jokaisen tiellä liikkujan on syytä säätää ajonopeus olosuhteiden mukaiseksi.

Hyvinvointialue tulee

Kunnanvirastolla vauhti kiihtyy, kun ”normaalin toiminnan” ohella hyvinvointialueen valmistelut ovat todella käynnistyneet, edessä on suuria muutoksia. Maakunnan nykyinen palveluverkko terveysasemineen, vuodeosastoineen ja muine palveluineen muuttuu seuraavien vuosien aikana suuresti. Nykyisellään palveluverkko ei tule säilymään. Siihen eivät resurssit riitä.

Missä sitten tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalvelut hattulalaisille tarjotaan, sen päättävät 59 juuri valittua aluevaltuutettua, joiden joukossa myös kolme hattulalaista. Päättäjät ovat haastavassa tilanteessa, kun kasvavat tarpeet yritetään tyydyttää rajoitetuilla resursseilla. Palveluiden tuottamisvaihtoehtojen kustannustehokkuuksia vertaillaan ja edessä tulee olemaan vaikeita päätöksiä.

Miten tämä kaikki vaikuttaa Hattulaan, sitä on vielä vaikea sanoa. Hyvinvointialueen toiminnan johtavia periaatteita tulee olemaan yhdenvertaisuus eli periaatteessa jokainen maakunnan asukas nauttii saman tasoisista palveluista. Missä ja miten nopeasti hän niitä nauttii, onkin sitten jo toinen kysymys.

Hattulan nykyisistä terveyspalveluista

Hattula on ainoa kunta tulevalla hyvinvointialueella, joka on ulkoistanut terveyspalvelut. Tämä voi olla meidän kannalta hyvä asia, koska olemme muuhun alueeseen nähden eräänlainen verrokkikunta. Hyvinvointialue voi vertailla, miten yksityinen palveluntuottaja pärjää ”perinteisiin kunnallisiin tuottajiin” verrattuna. Parhaimmillaan tämä kilpailutilanne voi hyödyttää hattulalaisia.

Tällä hetkellä Hattulan terveyspalvelut toimivat mallikkaasti, vaikka aina voi tietysti parantaa. Curt Lindströmiä lainaten, ”lite bättre”. Viime vuonna Parolan terveysasemalla oli keskimäärin 1973 hoitokontaktia kuukaudessa. Kuutena kuukautena näitä kontakteja oli yli 2.000 eli kiirettä on pitänyt.

Edellä mainitun lisäksi hoitotarpeen arviopuheluita oli keskimäärin 2.296 kuukaudessa. Eikä se vielä tähän pääty, sillä suunterveydenhoidossa oli keskimäärin 848 hoitokontaktia kuukaudessa. Pienellä matemaattisella toimituksella voi todeta, että hoitokontakteja ja arviopuheluita on ollut jokaisena arkipäivänä noin 250.
Hattulassa terveyspalvelut sujuvat tällä hetkellä hyvin. Esimerkiksi kiireettömään hammashoitoon pääsee meillä keskimäärin 51 päivässä hammaslääkärille ja 20 päivässä suuhygienistille. Koko Suomessa keskimääräinen odotusaika on kuusi (6) kuukautta, joillakin alueilla jopa 12 kuukautta.

Kyllä meillä taitaa sittenkin olla asiat aika hyvin!

Pappilanniemessä 22.2.2022,

Pekka Järvi

Vt. kunnanjohtaja

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.