Lauantai 28.05.2022
Nimipäivät: Alma
Hämeenlinna
Sadekuuroja
13°C
Tuuli: 3 m/s EEI
 

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

POLITIIKASTA: Hattulalle mallia Limingasta

Hattulalla ja Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevalla Limingan kunnalla on paljon yhteistä, päällimmäisenä toimivat peruspalvelut ja väestönkasvulle otollinen sijainti suuren kaupungin kyljessä. Kuntovertailussa kunnista toinen on kuitenkin nousussa ja toinen laskussa.

Liminka on nuortunut ja kasvanut viimeiset 15 vuotta. Hattula taas on väestörakenteeltaan kovaa vauhtia ikääntymässä ja menettämässä houkuttelevuuttaan lapsiperheiden silmissä. Siinä missä Liminka on onnistunut kotiuttamaan asukkaita Oulusta, karataan Hattulasta asumaan Hämeenlinnan ohella nyt myös Tampereen seudulle.

Limingan keskeiseksi vahvuudeksi kerrotaan useassa yhteydessä me-henki. Luottamus on ollut poliittisen päätöksenteon kulmakivenä kunnassa jo pitkään, eikä päättäjien ammattitaitoa ole kyseenalaistettu saati, että olisi harrastettu henkilöihin menevää riitelyä.

Hattulan poliittinen ilmapiiri tuntuu toisinaan edellisen vastakohdalta; virkamiehiä syytetään tämän tästä hankaliksi ja valtuutettujen henkilökohtaiseen ammatillisuuteen perustuvaa asiaosaamista pikemminkin vähätellään kuin arvostetaan.

Olen isä nelihenkisessä perheessä, jonka elämä on käännekohdassa. Etsimme pysyvää kotia lähiseuduilta, kokonaisuutta, jossa yhdistyisivät arjen turvallisuus, laadukkaat lähipalvelut, luonto ja yhteisöllisyys.

Väitän, että perheenä edustamme sitä kohderyhmää, jota kuntakentällä kaikki yrittävät kosiskella. Pohjoisessa perheemme koti voisi hyvinkin löytyä Limingasta. Kanta-Hämeessä tasavahvoja kotikuntaehdokkaita on enemmän.

Liminka ei tarjoa korotettua vauvarahaa, euron tontteja tai maakunnan alhaisinta tuloveroprosenttia (21,50). Niiden sijaan se tarjoaa houkuttelevimman kokonaisuuden.

Asumisen loppusijoituspaikkaa eivät perheenikään kohdalla ratkaise veroprosentit tai ehtymätön kotiseuturakkaus, vaan laadukkaat koulu- ja terveyspalvelut, liikkumisen ja ulkoilemisen mahdollisuudet, asumisen ja rakentamisen helppous, ystävät ja ihmiset sekä yhdessä tekemisen meininki.

Liminka oli aikoinaan kuin Hattula nykyään: pelokas, nostalginen ja eripurainen. Kun se ymmärsi muuttua, oli tuloksena nykyisenkaltainen menestystarina. Olisiko Hattulassa syytä ottaa tästä tarinasta oppia?

Tuomas Nieminen

Hattulan vasemmistoliitto, pj.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.