Tiistai 11.08.2020
Nimipäivät: Sanna, Susanna, Sanni, Susanne
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 0 m/s IPI
 
lukijalta-blogi

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

Rakkaudesta hoitavat

Vuosittain useat ihmiset päätyvät omaishoitajiksi. Usein omaishoitajuus on monen asian summa ja omaishoitotilanteisiin saatetaan ajautua vähitellen läheisen kunnon huonontuessa.

Kun puoliso, äiti tai vaikkapa pappa sairastuu esimerkiksi muistisairauteen kadottaen vähitellen enenevissä määrin arkielämän välttämättömiä taitojaan, lisääntyy myös läheisten hoidollinen vastuu ja auttamisen tarve.

Toisaalta omaishoitajuus saattaa sattua kohdalle myös äkkinäisesti. Perheeseen syntyy vammainen lapsi, puoliso loukkaantuu pysyvästi, vakava sairaus vie toimintakyvyn ja niin edelleen. Syitä ja omaishoitoperheitä on hyvin monenlaisia.

Suuri syy hoitaa itse omaa läheistään on varmasti rakkaus. On kuitenkin asioita jotka eivät rakastamalla muutu, yhtenä esimerkkinä vaikkapa omaishoitoperheen taloudellinen pärjääminen.

Kunnilla on mahdollisuus maksaa omaishoitajille omaishoidontukea. Omaishoidontuki ei kuitenkaan ole subjektiivinen oikeus, vaan omaishoidontuen myöntäminen perustuu kunnan harkintaan ja kunnan määrittelemiin kriteereihin.

Saadakseen Hattulassa alimman tukisumman (566,80 €/kk) kriteereinä on, että hoidettava tarvitsee lähes jatkuvaa hoitoa ja huolenpitoa päivittäisissä toiminnoissa (esim. hygienian hoito, ruokailu, wc-käynnit).

Hoito on pääsääntöisesti ympärivuorokautisesti sitovaa ja hoitajan poissaolo voi olla enintään 3 tuntia vuorokaudessa. Summa saattaa olla pienempi, jos omaishoidettava saa runsaasti muita kunnallisia tukipalveluita. Vapaata omaishoitajalle kuuluu 3 päivää kuukaudessa.

Mielestäni omaishoitajien mittaamattoman arvokasta panosta ei yhteiskunnassa arvosteta läheskään tarpeeksi. Kuntien tulisi lisätä varoja omaishoitajien tukemiseen ja olla kekseliäämpiä sen suhteen millä saisimme nuo rakkaudesta läheistään hoivaavat jaksamaan entistä paremmin.

Oma pieni korteni tuohon tukemisen kekoon on valtuustoaloite, joka takaisi jokaiselle omaishoitajalle liikuntakortin. Tällä kortilla saisi käydä esimerkiksi uimahallissa maksutta.

Aloite tullee käsittelyyn myöhemmin tänä vuonna. Ei se vielä kaikkia ongelmia ratkaise, mutta se on hyvä alku josta lähteä tekemään pitkäjänteistä työtä omaishoitajien aseman parantamiseksi.

Hanna Jokinen

Kunnanvaltuutettu (vas.), Hattula

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.