Tiistai 21.03.2023
Nimipäivät: Pentti
Hämeenlinna
Verrattain selkeää
-2°C
Tuuli: 3 m/s NW
 
Avatar photo

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

Samma på svenska

Tiistaina julkistetussa haastattelussa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pohti ruotsin kielen ylioppilaskokeiden pakollisuuden palauttamista noin kahdentoista vuoden vapaavalinnaisuuden jälkeen ja oli samalla huolissaan virkamiesruotsinkielen tason heikentymisestä. Virkamiesruotsin tasosta on heitelty epäilyjä tasaisin väliajoin – erityisesti RKP – mutta vaadittavan virkamiesruotsin taso ei ole muuttunut.

Nykymaailmassa tärkeämpää olisi miettiä vanhan aikansa eläneen järjestelmän uudistamista ja varmistamista Suomessa opinnoistaan valmistuvien kansainvälisestä selviämisestä ns. maailman kielillä. Meiltä suomalaisilta pitää löytyä vahvaa osaamista monissa eri kielissä menestyäksemme maailman turuilla ja toreilla.

Totta on, että kielitaito on rikkaus, mutta näinä tiukkoina taloudellisina aikoina resurssien tuhlaaminen pakolliseen ruotsin kieleen ei ole kenenkään etu. Suomessa on ruotsin kielisiä vain noin 5 % kansalaisista, mutta monissa kunnissa äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia puhuvia on prosentuaalisesti jo paljon enemmän esim. Vantaalla väestöstä vain 2,7 % ruotsinkielisiä, mutta vieraskielisiä on jo n. 15 %.

Kukaanhan ei muuten puhu ruotsin kielen opiskelun kokonaan poistamisesta, vaan sen valinnaiseksi tekemisestä. Ja sama valinnan vapaus tietenkin olisi myös ruotsinkielisillä suomalaisilla.

Todettakoon vielä, että Ahvenanmaan kouluissa ei ole vuodesta 2008 ollut pakkosuomea. Ahvenanmaalla ylioppilaaksi valmistuneet voivat näin ollen saada anomuksesta vapautuksen Åbo Akademin säädösten mukaisesta pakkosuomesta.

Ja vaikka Suomen valtio on perustuslaillisesti kaksikielinen, niin perustuslaissa ei sanota mitään siitä, että jokaisen suomalaisen täytyisi opiskella ruotsia.

Tässä lainaus vielä Suomalaisuuden Liiton kannanotosta 22.03.2017:

”Suomalaisuuden Liitto toteaa, että pääministeri Sipilän tekemällä keskustelunavauksella ei varmasti ole lähitulevaisuudessa hallitusohjelman vastaisena menestymisen mahdollisuuksia. Suomalaisuuden Liiton mukaan koulutuksen kielivalintojen valinnaisuus on edistyksellistä. Liitto näkee itsestään selvänä, että pakollisuus on huono motivaattori myös ruotsin kielen taidolle – niin ylioppilaskirjoituksissa, kuin laajemminkin koulutuksessa.”

Kirsi Kauppi

Hattulan Perussuomalaisten puheenjohtaja, kuntavaaliehdokas

Suomalaisuuden Liiton kieliosaston jäsen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.