Maanantai 27.03.2023
Nimipäivät: Sauli, Saul
Hämeenlinna
Melkein pilvistä
-4°C
Tuuli: 8 m/s NE
 
Avatar photo

Lukijalta-blogi on Hattulaan.fi-lehden yleisönosasto. Kirjoituksia voi kommentoida alla olevaan kommenttikenttään. Toimitus moderoi kommentteja. Lähetä Lukijalta-palstalle tarkoitetut jutut ja kuvat osoitteeseen toimitus@hattulaan.fi lähettäjätietoineen, jotka jäävät toimituksen tietoon. Pidätämme oikeuden Lukijalta-blogien editoitointiin.

SEPPO SÖDERLUND: Kaikille hattulalaisille töitä

Hattulan työttömyysaste on Kanta-Hämeen alhaisimpia. Kuitenkin kunta joutuu maksamaan Kelalle vuodessa lähes 400.000 € ”sakkoa” siitä, ettei se ole pystynyt järjestämään työtä vammaisilleen ja pitkäaikaistyöttömilleen.

Kunnan näkökulmasta maksu on täysin turha eikä auta Hattulan työttömiä millään tavalla. Näitä vaikeasti työllistettäviä henkilöitä on noin sata. Kunnan tähänastiset toimet asian korjaamiseen eivät ole tuottaneet merkittäviä tuloksia.

Hattulan kunnan palkkalistoilla on noin 500 henkilöä eli joka 9. työvoimaan kuuluva on kunnan palveluksessa. Yhdenvertaisuuslaki ei salli kuntalaisten asettamista etusijalle palkattaessa työntekijöitä kunnan palvelukseen, ellei siihen ole olemassa oikeuttamisperuste.

Kun kunnalla on vastuu pitkäaikaistyöttömiensä ja vammaistensa työllistämisestä ja se kantaa työllistämisestä myös merkittävän taloudellisen vastuun, on kunnalla velvollisuus ja oikeus työpaikkoja täyttäessään asettaa kriteerit täyttävät oman kunnan työnhakijat etusijalle. Tämä edellyttää kuitenkin kunnan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman muuttamista.

Toinen käyttämätön keino Hattulassa heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työllistymiseksi ja kustannussäästöjen aikaansaamiseksi on työllistämisehdon käyttö kunnan julkisissa hankinnoissa.

Työllistämisehdon mukaisesti palveluntuottaja sitoutuu osana hankintaa työllistämään sopimuskauden aikana sovitun määrän heikossa työmarkkina-asemassa olevia työttömiä henkilöitä sovitun muotoiseen ja pituiseen työsuhteeseen.

Valtio on siirtänyt perustuslaillisia velvollisuuksiaan kansalaistensa työllistämisestä kunnille. Yhdenvertaisuuslaissa ja julkisia hankintoja kokevassa laissa on toisaalta jätetty kunnille mahdollisuus poiketa näiden lakien tiukoista säännöksistä.

Kaikki kunnat eivät ole käyttäneet hyväkseen saamiaan helpotuksia, vaikka joutuvatkin maksamaan Kelalle tyhjästä. Tämä johtunee tietämättömyydestä tai haluttomuudesta; vaikeasti työllistettävän arvioidaan vaativan myös tavanomaista enemmän esimiesten työaikaa.

Seppo Söderlund

valtuutettu (PS)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.